szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pest megye csődjét is az önkormányzati rendszer átalakítása akadályozhatja meg; a megyei önkormányzat elnöke szerint heteken belül megszülethetnek a megyei önkormányzatok és a kormány közötti megállapodások - írja hétfői számában a Népszabadság.

Pest megye totális csődjét is az önkormányzati rendszer átalakítása akadályozhatja meg, amely szerint az önkormányzati intézményeket az állam tartja fenn 2012 januárjától - írja a Népszabadság hétfői száma.

Pest megye idei 8,1 milliárd forintos költségvetési hiánya önmagában nem vezetne a megye fizetésképtelenségéhez, de a felhalmozott 16 milliárdos adósság mostanra kezelhetetlenné vált - írja a napilap.

Szűcs Lajostól, a Pest Megyei Önkormányzat fideszes elnökétől, aki a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is, a Népszabadság megtudta: az önkormányzati törvénytervezet szerint a jövő év januárjától a megyei intézmények állami fenntartásba kerülnek, ezért a hitelezők megenyhültek. Szűcs szerint heteken belül megszülethetnek a megyei önkormányzatok és a kormány közötti megállapodások.

Ha a kormány valóban szanálja a megyéket, akkor - becslések szerint - nagyjából 120-120 milliárd forint összegű adósságállományt vesz át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!