szerző:
Dreissiger Ágnes

Kedden országjáró körútra indultak a rezidensek, hogy felhívják a kormány figyelmét bérük és munkakörülményeik rendezésére. Az akciót már nyáron bejelentették. Háromezer letétbe helyezett felmondás után tartanák akciójukat sikeresnek. A kórházigazgatók megértők, de nem támogatók.

Országjáró körútra indul kedden a Magyar Rezidens Szövetség annak érdekében, hogy december 31-ig minél többen helyezzék letétbe felmondásukat. A figyelemfelhívó kampányt még nyáron jelentették be, a fiatal orvosok célja, hogy a kormány érdemi intézkedéseket hozzon az orvosi bérek és munkakörülményeik rendezésére.

Papp Magor, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: már több mint ezren éltek ezzel a lehetőséggel, és ahhoz, hogy az akció sikeres legyen, legalább háromezer orvos letétbe helyezett felmondása szükséges. „Ez egy tervezett országjáró körút, valamennyi megyeszékhelyre és nagyobb kórházba elmegyünk, és tájékoztatjuk az ott dolgozókat” - fogalmazott Papp.

Háromezer a sikerhez

Először a miskolci és a mezőkövesdi kórházba mentek, a következő héten pedig Szeged és térsége nagyobb intézményeit látogatják körbe. A céljuk, hogy a következő egy-másfél hónapban végigjárják az összes nagy kórházat, a rendezvényen részt vesznek a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi képviselői is.

Rezidensek demonstrációja
©

Papp Magor szerint ha "annak idején Csehországban a 40 ezer tagú orvostársadalom 3800 nyilatkozattal vitte sikerre az akcióját, Magyarországon a 28 ezres orvos létszám mellett háromezer felmondó nyilatkozattal már jelentős hatást lehetne gyakorolni a döntéshozókra".

A szövetség elnöke azt mondta: már tájékoztatták a kórházak vezetőit erről a lépésről, „mindenhol megértéssel fogadták érkezésünk hírét, látják, hogy nem ellenük, hanem értük folyik a küzdelem. Még mindig vannak páran, akik azt hiszik, ez kizárólag a rezidensekről szól, holott az akciónk célja elsősorban a szakorvosi bérek rendezése, és ezen keresztül az ellátórendszer működőképességének fenntartása. Ezért van az, hogy az akciónkhoz jelentős számú szakorvos is csatlakozott már.”

Nem örömmel

Harmath György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója viszont azt mondta lapunknak: egyelőre nem keresték meg a rezidensek őket, de „nem hiszem, hogy a nálunk dolgozók fogékonyak lennének erre az akcióra”. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a Veszprémi Kórház igazgatója is, a hvg.hu-nak szintén azt mondta: tud az akcióról, de egyelőre még nem keresték meg őket hivatalosan ez ügyben. „De ha meg is keresnek minket: nem fogadjuk őket örömmel. Érthető a törekvésük, de mégsem szerencsés a módszer. Ugyanígy a toborzóirodákat sem engedjük be a kórházakba. Mi inkább a rezidensek ösztöndíjprogramját támogatjuk, ami itt, Veszprémben még kedvezőbb.”

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója is úgy fogalmazott lapunknak: a törekvésekkel egyetértenek, de a módszerrel nem. A Rezidens Szövetség már írásban is megkereste őket, „és természetesen biztosítunk nekik teret arra, hogy kifejtsék véleményüket.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Itt az új rezidenspályázat: a hálapénztilalom maradt

Megjelent az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján kedden a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramjának pályázati kiírása, amely szerint több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan – közölte az egészségügyi államtitkárság.

MTI Itthon

Schmitt is maradásra buzdította a rezidenseket

A köztársasági elnök arra biztatta a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon, és azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni.

MTI Plázs

Dupla annyi ideig kapnak ösztöndíjat a Veszprém megyei kórház rezidensei

További öt évig havi nettó százezer forintot fizet a Veszprém megyei kórház azon rezidenseinek, akik jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra – jelentette be a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója csütörtökön egy balatonfüredi rendezvényen.

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust