szerző:
Dreissiger Ágnes
Tetszett a cikk?

Kedden országjáró körútra indultak a rezidensek, hogy felhívják a kormány figyelmét bérük és munkakörülményeik rendezésére. Az akciót már nyáron bejelentették. Háromezer letétbe helyezett felmondás után tartanák akciójukat sikeresnek. A kórházigazgatók megértők, de nem támogatók.

Országjáró körútra indul kedden a Magyar Rezidens Szövetség annak érdekében, hogy december 31-ig minél többen helyezzék letétbe felmondásukat. A figyelemfelhívó kampányt még nyáron jelentették be, a fiatal orvosok célja, hogy a kormány érdemi intézkedéseket hozzon az orvosi bérek és munkakörülményeik rendezésére.

Papp Magor, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: már több mint ezren éltek ezzel a lehetőséggel, és ahhoz, hogy az akció sikeres legyen, legalább háromezer orvos letétbe helyezett felmondása szükséges. „Ez egy tervezett országjáró körút, valamennyi megyeszékhelyre és nagyobb kórházba elmegyünk, és tájékoztatjuk az ott dolgozókat” - fogalmazott Papp.

Háromezer a sikerhez

Először a miskolci és a mezőkövesdi kórházba mentek, a következő héten pedig Szeged és térsége nagyobb intézményeit látogatják körbe. A céljuk, hogy a következő egy-másfél hónapban végigjárják az összes nagy kórházat, a rendezvényen részt vesznek a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi képviselői is.

Rezidensek demonstrációja
©

Papp Magor szerint ha "annak idején Csehországban a 40 ezer tagú orvostársadalom 3800 nyilatkozattal vitte sikerre az akcióját, Magyarországon a 28 ezres orvos létszám mellett háromezer felmondó nyilatkozattal már jelentős hatást lehetne gyakorolni a döntéshozókra".

A szövetség elnöke azt mondta: már tájékoztatták a kórházak vezetőit erről a lépésről, „mindenhol megértéssel fogadták érkezésünk hírét, látják, hogy nem ellenük, hanem értük folyik a küzdelem. Még mindig vannak páran, akik azt hiszik, ez kizárólag a rezidensekről szól, holott az akciónk célja elsősorban a szakorvosi bérek rendezése, és ezen keresztül az ellátórendszer működőképességének fenntartása. Ezért van az, hogy az akciónkhoz jelentős számú szakorvos is csatlakozott már.”

Nem örömmel

Harmath György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója viszont azt mondta lapunknak: egyelőre nem keresték meg a rezidensek őket, de „nem hiszem, hogy a nálunk dolgozók fogékonyak lennének erre az akcióra”. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a Veszprémi Kórház igazgatója is, a hvg.hu-nak szintén azt mondta: tud az akcióról, de egyelőre még nem keresték meg őket hivatalosan ez ügyben. „De ha meg is keresnek minket: nem fogadjuk őket örömmel. Érthető a törekvésük, de mégsem szerencsés a módszer. Ugyanígy a toborzóirodákat sem engedjük be a kórházakba. Mi inkább a rezidensek ösztöndíjprogramját támogatjuk, ami itt, Veszprémben még kedvezőbb.”

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója is úgy fogalmazott lapunknak: a törekvésekkel egyetértenek, de a módszerrel nem. A Rezidens Szövetség már írásban is megkereste őket, „és természetesen biztosítunk nekik teret arra, hogy kifejtsék véleményüket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Itt az új rezidenspályázat: a hálapénztilalom maradt

Megjelent az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján kedden a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramjának pályázati kiírása, amely szerint több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan – közölte az egészségügyi államtitkárság.

MTI Itthon

Schmitt is maradásra buzdította a rezidenseket

A köztársasági elnök arra biztatta a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon, és azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni.

MTI Plázs

Dupla annyi ideig kapnak ösztöndíjat a Veszprém megyei kórház rezidensei

További öt évig havi nettó százezer forintot fizet a Veszprém megyei kórház azon rezidenseinek, akik jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra – jelentette be a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója csütörtökön egy balatonfüredi rendezvényen.

16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen