szerző:
Csikász Brigitta-Sarkadi-Nagy Márton
Tetszett a cikk?

Egyedüli pályázóként havi százezer forint bérleti díjért jutott hozzá a Monsoon Rain Kft. a zuglói önkormányzat városligeti ingatlanához. Mindezt úgy, hogy a cég meg sem felelt a pályázati kiírásnak. Időközben a bérlő már meg is nyitotta a Nyereg nevű teraszt. 2029-ig pedig be sem kell zárnia, mert a szerződése tizennyolc évre szól. A Monsoon Rain mögött Horváth László fideszes kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalkozó áll.

Egykor az Artézi fürdő egyik melléképülete volt, később csendőr lovassági őrsként működött, majd bérlakásként használták azt a városligeti épületet, amelyet idén nyáron pályáztatott meg a XIV. kerületi önkormányzat vagyonkezelője. A műemléki védelem alatt álló épület bérbeadásáról szóló pályázati anyag idén június 16-án jelent meg napilapokban.

A kiírás szerint – amelynek dokumentumait megkapta a hvg.hu – a romos állapotú, 94 négyzetméteres alapterületű épület és a hozzá tartozó 822 négyzetméteres telek bérleti díja minimum évi 120 ezer, vagyis havi tízezer forint. További feltétel volt az, hogy az ingatlant üzletszerű használatra alkalmassá tegye a nyertes, illetve, hogy a műemlékvédelmi szempontok figyelembe vételével újítsa fel. A pályázati anyagban a vagyonkezelő a Városliget arculatához illeszkedő turisztikai célú helyiség kialakítását, illetve közösségi tér létrehozását várta el. Ehhez olyan jelentkezőt keresett, aki vendéglátó tevékenységet folytat, ahhoz pedig ötéves, "műemléképületben működő vendéglátó-ipari egység üzemeltetésében való jártasságot", szakmai tapasztalatot írtak elő. Emellett szükségesnek találták, hogy a nyertes árbevétele az elmúlt három üzleti évben elérje a nettó egymilliárd forintot.

Nyert az egyedüliként pályázó Monsoon Rain

A kiírás után két héttel megtartották a licittárgyalást, és azzal együtt az eredményhirdetést is. Az egyedüliként részt vevő Monsoon Rain Kft.-t (MR) hirdették ki győztesnek. A Zuglói Vagyonkezelőtől megkapott jegyzőkönyv szerint a cég tényleg licitált is a „kertészházra”, mert nem havi tízezer forint, hanem tízszeresének négyhetente történő befizetésére tett ajánlatot. A szerződést 18 évre, 2029. december 31-éig kötötték meg, azzal a kitétellel, hogy ha az önkormányzat időközben értékesíteni akarja az ingatlant, akkor az MR-nek elővásárlási joga lesz.

Nyeregben a haverok a Városligetben: nem felelt meg a cég a pályázati kiírásnak, de "kapott egy esélyt"
©

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy a Zuglói Önkormányzat képviselő-testület tulajdonosi bizottsága az önkormányzat városligeti ingatlanának bérbeadásáról a bérleti szerződés aláírása után 3 nappal értesült. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Zuglói Önkormányzat képviselő-testület tulajdonosi bizottsága hozta meg azt a határozatot, melyben arról rendelkezett, hogy a polgármester kösse meg a bérleti szerződést.

A hvg.hu-nak az egyik városligeti vendéglátóhely tulajdonosa elmondta, maga a bérleti díj reálisnak mondható, ha az épületet a bérlőnek kell felújítania. Ugyanakkor – jegyezte meg – egy terasz bérleti díja ennél jóval többet kóstál. Budapest belvárosában egy negyven négyzetméteres teraszért – mint amit a Monsoon Rain Nyereg néven nyitott – havi 400-500 ezer forintot kell fizetni. A szerződés részleteit hallva pedig a vendéglátós megjegyezte, az mindenesetre szokatlan, hogy majdnem két évtizedre írták alá a megállapodást; a Városligetben ugyanis maximum hároméves bérleti szerződések köttetnek.

A léc alatt

Az önkormányzattól szerettük volna megtudni, mi az oka annak, hogy a Monsoon Rain ilyen paraméterekkel, ráadásul tizennyolc évre szerezte meg a „kertészlakot”, de a pályázati anyag megadásán túl nem adtak magyarázatot döntésükre. A kft. ügyvezető igazgatóját, Varga Krisztiánt és Horváth Lászlót is megkerestük, az utóbbi azt ígérte, ma délután választ ad. Többek között  arra szerettünk volna választ kapni mindkét féltől, miként felelhetett meg a tavaly május 17-én alakult társaság a pályázatban feltételként szabott három üzleti évre vonatkozó, egymilliárd forintos nettó árbevételnek. A félmillió forintos tőkéjű Monsoon Rain ugyanis 2010-ben nulla forintos nettó árbevétele mellett csak veszteségeket könyvelhetett el.

Az önkormányzati képviselők körében sem aratott osztatlant sikert a bérbeadás tudtuk nélküli lebonyolítása. Várnai László, zuglói LMP-s képviselő a blogján azt írja, hogy a városligeti ingatlan bérbeadásáról a képviselő-testület tulajdonosi bizottsága csak a "szerződés aláírása" - a pályázat eredményének kihiredetése után - után három nappal értesült. A bizottság egyik fideszes tagja, Füle Bernadett – a hvg.hu-hoz került jegyzőkönyv szerint – rákérdezett arra is, hogy „hol vannak a pályázók és a pályázati anyagok". "A helyben osztott anyagban nincs benne a cég múltja. Érthetetlen, az anyagot miért nem véleményezték a főépítésszel. Nyugodt lelkiismerettel csak úgy tudnánk döntést hozni, ha ez a véleményezés megtörténik” – mondta. Minderre a vagyonkezelő vezérigazgatója, Mazsu Gergely azzal érvelt, hogy „a céget nem ismerik, de esélyt kell adni, hogy tiszta lappal indulhasson”.

Rejtélyes és adótartozó társ

A Monsoon másik tulajdonosa, a Hanga Stúdió, amelynek internetes oldala érdekes módon titkosítva van, főtevékenységként rádió- és tévéműsorokat készít. Figyelemre méltó, hogy ügyvezető-tulajdonosának, Zsupos Attilának az egyik, már felszámolt gazdasági társasága, a Log Win százmillió forintos adótartozást halmozott fel.

Az ismeretlen Monsoon Rainnek két tulajdonosa van, az egyik a Food Style Kft. (FS), amelynek székhelye – Budapest, Könyves Kálmán krt. 16. – megegyezik a Monsoon Rainévél, és a debreceni Hanga Stúdió Kommunikációs Kft. A vendéglátással foglalkozó Food Style, amely szintén 2010-es alapítású és ügyvezetője szintén Varga Krisztián, tőkeerősnek mondható, ugyanis a 3,8 millió forintos jegyzett tőkéjét tavaly 65,6 millió forintra emelték.

Az FS a L.A.C. Holding Zrt. érdekeltsége. Az „összetartozást” mutatja, hogy a zrt. is a Könyves Kálmán körúti ingatlanba van bejegyezve. Az L.A.C. Horváth László érdekeltsége. A cég honlapján egyébként úgy kezelik, hogy a Nyereg nevű helyet a Városligetben a L.A.C. nyitotta, a Monsoon Rain meg sincs említve.

Horváth és társainak ügyletei

Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatótanácsának tagja volt; üzletemberként pedig – a kazah külkereskedelemtől a vasúti kereskedelmen át – meglehetősen szerteágazó tevékenységet folytatott. Horváth a kazah állam korábbi tiszteletbeli konzuljaként több kazah-magyar cégben is résztulajdonos volt.

A L.A.C. felügyelőbizottságának (fb) egyik tagja, Papp József a kazah konzul korábbi titkára volt. Papp az első Orbán-kormány idején privatizált tizenkét állami gazdaság egyikében, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt.-ben szintén fb-tag volt (HVG 2001./41., Diplomatapuding). A mezőgazdasági társaságot megszerző Törökszentmiklósi Vagyonkezelő Rt. részvényjegyzési gyakorlatával kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2002-es vizsgálata visszásságot talált, mondván, az hátrányos volt a dolgozókra nézve. Az ügyletet az Agrofalkon Rt.-n keresztül bonyolították le. A vállalkozás részvényeinek ötvenhat százalékát Horváth 2004-ben szerezte meg. A cég minősített többségű tulajdonosa ma Horváth központi gazdasági társasága, a L.A.C. Holding.

Érdemes megjegyezni, hogy a mezőgazdasági rt.-ben és az Agrofalkonban több éven át volt fb-tag Sárhegyi Zoltán ügyvéd. Az ő személye azért is érdekes, mert irodájánál, a Sárhegyi és Társánál volt ügyvédbojtár a jelenlegi zuglói polgármester, Papcsák Ferenc. Az ügyvédi iroda jelenleg havi 900 ezer forintot kap az önkormányzattól rendelettervezetek jogi véleményezésére és a XIV. kerületi önkormányzat által alapítandó gazdasági társaságok létrehozásában való közreműködésére.

A Monsoon Rain tulajdonosának reagálása

A hvg.hu-hoz eljuttatott levélben a L.A.C. Holding részéről elismerték, hogy a Monsoon Rainnek valóban nem volt meg a pályázati feltétele, hogy három évre vonatkozó nettó egymilliárd forintos árbevétellel rendelkezzen, ezért - mint magyarázták - kapcsolt cég bevonásával nyerhette meg a pályázatot. A L.A.C. távlati célja pedig az a Nyereggel, hogy visszatérjen a „Lizsé” hangulat a Városligetbe, „ezt oly módon akarjuk ötvözni, hogy elsősorban a zuglói családok élvezzék ennek a „közösségi termék”-nek a megvalósítását. A koncepciónk szerint,  család és gyerekbarát tér kialakítása a fő prioritás, ebből adódóan a ligetben található ilyen-olyan vendéglátó-ipari egységeknél mérsékeltebb árak illetve gyerekprogramok és bicikli úton közlekedő kerékpárosoknak „bringa pont” kialakítását tervezzük.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Itthon

Saját őrei is védik Papcsák Ferencet

Saját forrásból is szerzett testőröket, - saját megfogalmazása szerint úgynevezett személyi biztosítókat - Papcsák Ferenc zuglói polgármester, miután több, életveszélyes fenyegetést kapott. A volt elszámoltatási biztos a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta: a polgármesteri hivatal épületén belül is védik, de munkahelyén kívül is kap védelmet.

Csikász Brigitta Itthon

Papcsák exkerületében és Zuglóban is ugyanaz a cég nyert zsíros megbízást

Baktalórántháza városközpontját és Budapest XIV. kerületének régi épületeit ugyanaz a cég újíthatja fel - előbbi település a mostani zuglói polgármester, Papcsák Ferenc választókerülete volt korábban. A kerületben több korábbi szolgáltatóval indoklás nélkül mondták fel a szerződést.

MTI Itthon

Papcsák szerint neki nincs luxusautója

Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, Zugló polgármestere cáfolta azokat a médiában megjelent állításokat, ami szerint luxuskategóriájú autóval járna. A volt elszámoltatási biztos autójának adatait helyesbítette a közzétevő blog: nem 22, hanem 14 millió forint körüli a listaára.

Csikász Brigitta Itthon

Zuglói értékpapírvétel: az a jó cég, amelyben Papcsák is részvényes

A Japánban történt természeti katasztrófát követő napon megvált OTP-részvényeitől a Zuglói Önkormányzat. A papírokért kapott pénzből mintegy százmillió forintot az E-Star Nyrt. részvényeire költöttek. Ez a néhány héttel ezelőtt még RFV nevű részvénytársaság az, amelynek kétezer darab részvényével rendelkezik a kerületet vezető Papcsák Ferenc és a befektetések kezelésére létrehozott Zuglói Eszközkezelő Kft. vezetője, Istók Ede.

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci Eb-re szóló jegyeket

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen