szerző:
hvg.hu/MTI

A főügyészség közleménye szerint hétfői kihallgatásán Gyurcsány Ferenc a gyanúsításközléssel szemben panaszt jelentett be és rövid, "személyeskedéstől sem mentes" nyilatkozatot tett, tagadva bűnösségét.

Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben zajló büntetőügyben hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte a főügyészség kora délután. "A gyanúsított kijelentette, kérdésekre nem hajlandó válaszolni, megtagadva a további vallomástételt. A gyanúsított észrevételt, indítványt nem tett." A hétfői kihallgatás – Gyurcsány Ferenc indítványára, a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése folytán – kép- és hangfelvétel egyidejű rögzítésével történt – tették hozzá.

"Ocsmány, cinikus koncepciós per"

Az MTI tudósítása szerint a volt kormányfő esküszegéssel vádolta az ügyészség vezetőit és az ügyben eljáró ügyészeket. Rövid vallomásában "az ügyészek szemébe nézve" azt mondta: megsértették esküjüket, és ahelyett, hogy elfogulatlanul végeznék munkájukat, politikai ellenfeleinek ösztökélésére "ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt".

Fotógalériánk a helyszínről - kattintson a képre!
©

A szocialista politikus tudatta: a gyanúsítás szövegét és a kihallgatásán készült felvételt néhány órán belül nyilvánosságra hozza.

Ez időközben megtörtént: itt megnézheti, mit mondott a volt kormányfő az ügyészségen.

"Lehet, hogy a főügyészt ki lehetett fizetni egy kitüntetéssel (...), de biztos lehet abban, el fog jönni a pillanat, amikor azok, akik most mögötte állnak, már nem lesznek képesek megvédeni attól, hogy szembenézzen a joggal, a jog pedig azt fogja mondani, hogy ami itt történt, az disznóság, tisztességtelenség, az maga a szégyen. Szégyelljék magukat, ügyész uraim" – fogalmazott a szocialista politikus. Megjegyezte: ahogy ígérte, az eljárás alatt mindvégig azzal fogja vádolni az ügyészeket, hogy elárulták az alkotmányosságot, "ebben bűnrészesek".

A sukorói kaszinóberuházásról szólva annyit mondott: egymilliárd dollárt hozott volna Magyarországra, 2500 munkahelyet teremtett volna. "Tisztességgel, becsülettel, törvényesen tettem a dolgomat" – indokolta, hogy a kormány miért biztosította elvi támogatásáról a projektet.

"Veled vagyunk, Feri!"

A kormányt bíráló Gyurcsány Ferenc azt mondta: 2002 óta a jobboldal, különösen annak radikális szárnya – olykor "az elkeseredett sokaság" támogatását maga mögött tudva – meg-megújuló erővel tört rá a köztársaságra, a demokraták pedig nem voltak elég erősek, hogy megvédjek azt. Véleménye szerint ezért most világos üzenetet kell küldeni: "addig fogunk küzdeni, amíg a demokraták nem lesznek többségben".

A volt kormányfő kihallgatásának idejére az MSZP-ben működő, általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform tüntetést szervezett. A Zichy Jenő utca nagy részét megtöltő tömeg már dél óta gyülekezett, soraiban a szocialista frakció több tagjával. A többségében idős demonstrálók szinte folyamatosan skandáltak: Orbán Viktor távozását követelték és szolidaritásukról biztosították Gyurcsány Ferencet, aki mielőtt – óriási sajtóérdeklődés közepette – belépett az ügyészség ajtaján, édesanyját és nővérét köszöntette. A tömeg közben azt kiabálta: "Megvárunk!", és azt, hogy "Veled vagyunk, Feri!".

A várakozás ideje alatt sok tüntető helyezte el ujjlenyomatát az e célból hozott fehér transzparenseken. A tüntetés Gyurcsány Ferenc beszéde után rendbontás nélkül ért véget.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak a többi között azt mondta: minden ügyész becsülettel, esküjéhez hűen végzi a munkáját. A szóvivő egyszersmind visszautasította azokat "a durva csúsztatásokat, amelyek ezzel kapcsolatban most vagy korábban elhangzottak".

Hét gyanúsított van

Gyurcsány Ferenc hétfőn kevéssel délután egy óra előtt érkezett meg a Központi Nyomozó Főügyészségre, ahol hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatják ki a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Felesége, édesanyja és nővére is ott voltak az épület előtt, valamint körülbelül ezer tüntető.

Az ügyben jelenleg hét gyanúsított van, szabadlábon védekeznek. A nyomozás határideje 2012. február 7. Keresztes Imre, a főügyészség vezetője felidézte: az általa vezetett főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben. A nyomozást hivatalból rendelték el a Fejér Megyei Főügyészség közigazgatási vizsgálatának jelzése nyomán.

Gyurcsány Ferenc ellen 2009 októberében Schiffer András a Lehet Más a Politika szóvivőjeként tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt, ezt csatolták a már folyamatban lévő nyomozás irataihoz. Miután az Országgyűlés szeptember 12-én a volt kormányfő, jelenlegi országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött, a politikust hétfőn gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanú lényege szerint egy külföldi befektetői csoport kaszinóberuházást tervezett a Közép-dunántúli régióban, a Velencei-tó partján, Sukoró területén. A befektetők kezdeményezésére kormányzati szervezésben 2008. május 21-én egyeztettek, a tárgyalást Gyurcsány vezette.

A főügyészség tájékoztatása szerint a megbeszélésen a beruházók egyik fő kérése az volt, hogy a beruházás céljára kiszemelt ingatlanegyüttes tulajdonát ingatlancserével szerezhessék meg. Indokként arra hivatkoztak, hogy el szeretnék kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat – tartalmazza az ügyészségi közlemény.

A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc döntött arról, hogy támogatja a befektetőknek cserével történő ingatlanszerzését, és ennek megfelelő feladatokat szabott az illetékeseknek. A főügyészség szerint a volt kormányfő ténylegesen előírta, hogy az általa támogatott kérésnek megfelelő és a befektetőknek egyoldalú és kizárólagos előnyt biztosító végrehajtást a kormányzattól függő, a konkrét lebonyolításra jogosult állami tisztviselők a meghatározottaknak megfelelően, haladéktalanul hajtsák végre.

A közlemény emlékeztetett: az állami vagyonról szóló törvény rendelkezése szerint az értékesítést végzőnek a vagyon tulajdonjogának átruházását – ha törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet kivételt nem tesz – versenyeztetéssel kell megkísérelnie.

További képekhez kattintson!
©

Az akkor hatályos, Nemzeti Földalapról szóló törvény úgy rendelkezett, hogy "az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) Zrt. a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldvagyont a földrészlet nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladásával, illetve nyilvános pályázat útján haszonbérbe adásával vagy vagyonkezelésbe adásával hasznosítja". A főügyészség hozzátette: az akkori szabályozás szerint a Nemzeti Földalap felett a magyar állam nevében a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja, feladatait az MNV Zrt. útján, annak ügyvezető szerveként látja el.

A főügyészség szerint a cserére vonatkozó döntést Gyurcsány Ferenc törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg. "Gyurcsány Ferenc döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére és az eljárás lényeges gyorsítására" – tartalmazza Keresztes Imre közleménye.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kiterítették az Oscar-gála vendégváró vörös szőnyegét

Kiterítették az Oscar-gála vendégváró vörös szőnyegét

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Bekerülhet a breaktánc az olimpiára

Bekerülhet a breaktánc az olimpiára

Furmintos hétvége

Furmintos hétvége

A Panasonic új mikrója magától felismeri, meddig kell melegíteni az ételt

A Panasonic új mikrója magától felismeri, meddig kell melegíteni az ételt

Cserbenhagyott egy megerőszakolt gyereket a bíboros, akiből még pápa is lehet

Cserbenhagyott egy megerőszakolt gyereket a bíboros, akiből még pápa is lehet