szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állami, önkormányzati és magáncégek bevonásával próbál munkát adni a hátrányos helyzetű romáknak a fővárosi felzárkóztatási program. Budapesten 30-40 százalékos a romák közti munkanélküliség.

A Roma Felzárkóztatás Európai Modelljének lényege, hogy a programban részt vevő cégek nemcsak munkát biztosítanak a hátrányos helyzetű romáknak, hanem szükség szerint a képzésükről is gondoskodnak. A program három alappillére a Roma Felzárkóztatási Konzorcium, a munkaerő-kölcsönzés és a mentoráció – mondta Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, fővárosi romaügyi biztos.

A kormány elvi és a főváros közvetett támogatásával az elmúlt hónapokban mintegy 600 ember kapott határozatlan idejű munkaszerződést. Az FCÖ elnöke bízik abban, hogy a program keretében a következő hónapokban újabb néhány száz munkahely jön létre. A felzárkóztatási programban részt vevők képzettségtől függően különböző munkákat végeznek, az adminisztrációtól kezdve a segédmunkán keresztül a takarításig.

A konzorcium tagjai egyebek mellett az Alstom Hungária Zrt., a Hídépítő Zrt., a MAVIR Zrt., a Nokia Siemens Network Trafficom Kft., a Paksi Atomerőmű Zrt., a Swietelsky és a Synergon.

Nélkülük ne

A programban állami cégek és magánvállalkozások mellett több fővárosi tulajdonú gazdasági társaság is részt vesz, köztük a Főgáz, a Főtáv, a Főkert, a kéményseprő-vállalat és az Enviroduna. Ugyancsak zajlanak a tárgyalások a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel (BGYH), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (Főkefe), és a főváros temetkezési intézetével – mondta a sajtótájékoztatón Budapest főpolgármestere.

©

Tarlós István szerint elsőként a mentalitáson kell változtatni; „minden az oktatással és a képzéssel” kezdődik”. Mint mondta: a bizonytalan és olykor homályos felhasználású segélyek helyett munkahelyeket kell teremteni. Az önkormányzat közvetlenül pénzzel nem, csak cégein keresztül, képzéssel, „közvetve, tárgyiasult formában” vesz részt a programban; a társaságok – Tarlós szavaival – tudományos alapon foglalkoznak a rájuk háruló szereppel”.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a programban megjelennek a kormány által is fontosnak tartott alapelvek, köztük az, hogy ne döntsenek a romákról a romák bevonása nélkül. Az államtitkár szerint a kisebbségi önkormányzat szerepe a kulturális és oktatási autonómia megteremtése mellett azért is fontos, mert így olyanok szólíthatják meg a romákat, akik értenek a nyelvükön.

Előnyben részesítenék

A kormány jelenleg vizsgálja a közbeszerzési törvény módosításának lehetőségét annak érdekében, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű romákat foglalkoztató cégek a jövőben előnyt élvezzenek a közpénzek felhasználásával járó beruházások során. Ugyancsak a tervek közt szerepel, hogy a közbeszerzéseken a jövőben csak olyan cégek indulhassanak, amelyek bizonyos arányban hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár szerint különbséget kell tenni azok közt, akik már dolgoztak a munkaerőpiacon, és egy képzéssel ismét integrálhatók a munka világába, és azok közt, akik még sosem dolgoztak. Utóbbiakkal kapcsolatban hangsúlyozta: a közmunkaprogram lehetővé teszi, hogy az abban részt vevők aktívan hozzájáruljanak ahhoz a támogatáshoz, amelyben részesülnek, s eközben hasznos tevékenységet végezzenek.

Makai István kérdésre válaszolva elmondta: Budapesten kevésbé rossz a helyzet, mint Kelet-Magyarországon; a fővárosban a romák foglalkoztatási aránya 60-70 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megalakult a Roma Koordinációs Tanács

Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Parlamentben a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T), a testület célja, hogy minél több szereplőt vonjanak be a roma stratégia elkészítésébe és végrehajtásába.

hvg.hu Itthon

Roma önellátás: új program indult Kaposváron

Nem volt maradéktalanul sikeres az a nemrég zárult program, amelynek keretében csibét, nyulat vagy malacot adtak egy-egy roma családnak, hogy azokat tovább tartsák, tenyésszék. A hibákból okulva Kaposváron most olyan elképzelést dolgoztak ki, amely sikeressé teheti az ilyen kezdeményezéseket - közölte az MR1-Kossuth Rádió.

MTI Itthon

Pintér: a közmunkaprogram nem cél

A januártól induló közmunkaprogram nem cél, hanem eszköz a gazdaság élénkítése, valamint a munkanélküliség jelentős csökkentése érdekében - mondta Pintér Sándor belügyminiszter szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán.