szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Demeter Ervin (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott bocsánatkérésre szólítja fel Juhász Ferencet (MSZP) az Országgyűlés honvédelmi bizottsága keddi ülésén tett kijelentései miatt. A fideszes országgyűlési képviselő, egykori titokminiszter erről kedden beszélt.

"Megdöbbenve hallottam Juhász Ferenc szocialista képviselőnek a képtelen vádjait" – fogalmazott Demeter Ervin. Mint mondta, az ülésen elhangzott felelőtlen mondatok valószínűleg valamilyen "fatális tévedésen" alapulhatnak. "Éppen ezért nemcsak azt várom el tőle, hogy fejezze be a rosszindulatú, gátlástalan és hazug rágalmait, hanem azt is: haladéktalanul a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot az ott elhangzottakért" – szögezte le Demeter Ervin.

Demeter szerint amit mond, annak alapján állítja, hogy látta a testület keddi ülésen az ellenzéki politikus által elmondottakról készült leiratot is. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott, Balsai István jelentését tárgyalta. Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter egy jegyzőkönyvrészletről beszélt, amelynek – mint mondta – a titkosságát feloldották, s abból a nemzetbiztonsági bizottság egyik ülésén is hangzottak el részletek a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Az ellenzéki politikus szerint a jegyzőkönyvben Demeter Ervin és Grespik László – az akkori Kossuth téri tüntetők jogi tanácsadója, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kurátora – 2006. október 23-i beszélgetését rögzítették. E szerint Demeter Ervin arra kérte Grespiket, hogy kicsit "hergeljék a rendőröket", de úgy, hogy ne csapjanak össze, hanem húzzák magukkal őket az Astoria felé. Grespik erre – az ülésen Juhász Ferenc által elmondottak szerint – úgy válaszolt: "azt akarjuk, mi ezt csináltuk. Direkt ezért mentünk csak ki".

Juhász Ferenc szerint egy ilyenfajta párbeszédet hallgatni egy bizottsági ülésen minimum felveti azt, hogy "vannak ebben az ügyben olyan elemek, amelyek (...) elgondolkodtatók a tekintetben, hogy kinek és miként van felelőssége".

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, 2006. október 23-án kora délutántól az éjszakába nyúlóan tartottak a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások. A rendőrök az esti órákban az Astoria felé – ahol a Fidesz és a KDNP tartott nagygyűlést – szorították a tüntetőket a Dohány utca és a Blaha Lujza tér felől. A nagygyűlés befejeződésének idején a rendőrség lovasrohamot indított a Károly körúton, ezáltal a Fidesz rendezvényéről távozó békés tömeg felé szorítva a rendbontókat.

A politikai nagygyűlés befejezését követően az emberek döntő többsége elhagyta a helyszínt, de voltak, akik a tüntetők közé keveredtek. Révész Máriusz, a Fidesz parlamenti képviselője az Astoria környékén sérült meg a tüntetők és a rendőrök összecsapásai során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart