szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalta az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a vitatott somogyi mandátum ügyét – közölte a rendőrség.

Az ügyben két hete fordult a nyomozóhatósághoz a Somogy megyei választási bizottság. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, hogy az ügyben kizárási indítványt terjesztettek elő az ORFK-nak. 

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke - aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott - beadványt juttatott el a megyei választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, hanem függetlenként megtartotta.

Tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintettel kitöltettek egy lemondó nyilatkozatot, amely az egyesület vezetői szerint - mivel Ormai István kilépett a Somogyért Egyesületből - aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de - mint mondta - ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja. A területi választási bizottság ezután fordult a nyomozóhatósághoz. 

Múlt heti ülésén a Somogy Megyei Közgyűlés az ügy miatt megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt. A Somogyért Egyesület jelenleg külföldön tartózkodó elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: a pénteki elnökségi ülésen megtárgyalják a történteket, egyúttal véglegesítik a beadványukat, amelyben a lemondására felszólító közgyűlési határozat megsemmisítését kérik a megyei kormányhivataltól. "A közgyűlés határozata ugyanis törvénytelen, amire egyébként a főjegyző is felhívta a figyelmet" - közölte Gyenesei István. 

A vitatott dokumentumról az egyesület elnöke azt mondta: annak idején Ormai István kezdeményezte, hogy hatalmazzák fel az elnökséget arra, ha valaki képviselőként kilép a Somogyért Egyesületből, akkor azzal a nappal a mandátuma is érvényét veszítse. Az elnökség ezt elfogadta, és az ennek alapján készült lemondó nyilatkozatot a közgyűlésben mandátumot szerzett mindhárom egyesületi tag - köztük Ormai István is - aláírta. "Mivel ez a nap Ormai István esetében ez év szeptember 12., ezért értelemszerűen ez a dátum került a lemondó nyilatkozatra" - tette hozzá Gyenesei István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt a 84-es úton

Halálos baleset történt a 84-es úton

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó