szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Általános vitára alkalmasnak találta a Balsai-jelentést szerdai ülésén az Országgyűlés emberi jogi bizottsága, amely határozott arról is, hogy a jelentést megküldi az ügyészségnek.

Az 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentésének Országgyűlés előtti megvitatását a testület tizenöt igen, négy nem és egy tartózkodó szavazat mellett támogatta. Nemmel voksoltak a szocialisták és a bizottság LMP-s alelnöke; a testület egyik jobbikos tagja, Zagyva György Gyula tartózkodott.

Az előterjesztő nevében Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egyebek mellett arról beszélt, a szocialista és a szabad demokrata országgyűlési képviselők szavazata tartotta hatalomban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a 2006-os őszi bizalmi szavazáskor, s  - mint mondta - ez bátorította Gyurcsány Ferencet arra, hogy hatalmát minden eszközzel fenntartsa. "Ezért mondtam, hogy a politikai felelősség az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli e tekintetben, hiszen ők adtak mandátumot arra, hogy a hazugságon alapuló rendszert minden eszközzel fenntartsák" - fogalmazott.

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta,  az "egyoldalú" jelentésből hiányoznak momentumok, így egyebek mellett az: miért nem vizsgálta Balsai István miniszterelnöki megbízott, a 2006. október 23-i Fidesz nagygyűlés szervezőinek a cselekményét, hiszen - mint mondta - tájékoztatták őket a rendőrök arról, hogy nem tudják megállítani az arra tartó tüntetőket. Lendvai Ildikó szerint nem a rendezvény szervezői felelősek, az akkor az Astoriánál történtekért, de nem tettek meg mindent az események elkerülése érdekében.

Nyakó István (MSZP) egyebek mellett azt kérdezte, hogy miért csak a megszületését követő fél év múlva került az Országgyűlés elé a jelentés, miért nem kerültek bele a témával foglalkozó, 2006-os bizottságok jegyzőkönyveiben foglaltak, valamint a jelentés melyik része alapozza meg a politikai vezetők felelősségét.
Azt mondta, ezekre a kérdésére még mindig nem kaptak választ. Nyakó István az ülésen arra is felhívta a figyelmet, hogy  egy olyan jelentést tárgyaltak, amelynek hiányzik a 116. oldala. Az ellenzéki politikus szerint a jelentés nem méltó egy alkotmánybíróhoz, javasolta, hogy dolgozzanak még a dokumentumon.

Balsai István
©

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) arról beszélt, szerinte a jelentés nagy mérföldkő az igazságtétel érdekében, "nagy erénye", hogy támaszkodik korábbi, az ügyben készült jelentésekre. Ugyanakkor - mint mondta - a dokumentumból hiányoznak, vagy tévesen szerepelnek részletek egyes, akkori cselekményekkel kapcsolatban. Egyebek mellett hiányosságként említette, hogy a Balsai-jelentésben nem szerepelt, hogy 2006. október 24-én - a rádióforgalmazások adatai is ezt támasztják alá - a rendőrség "embervadászatot" indított, és több tucat embert durván bántalmaztak. Gaudi-Nagy Tamás szerint a bíróság elé kell állítani azokat, akik a hatalmuk megtartása érdekében megfélemlítő erőszakhullámot indítottak akkor. A 2006-os őszi rendőri fellépés "megfélemlítő hadművelet" volt - jegyezte meg.

Zagyva György Gyula (Jobbik) azt közölte: nem tudja támogatni a jelentés általános vitára való alkalmasságát abban az esetben, ha a jelentésben benne marad, hogy a "tévészékház ostromában" voltak olyanok, akik pénzért vettek részt. A megállapítást felháborítónak és hazugságnak nevezte az ellenzéki politikus.

Szabó Tímea (LMP), a testület alelnöke közölte, nem tartja általános vitára alkalmasnak az "elég gyengére sikerült" jelentést, amely alulmúlja, az eddig, a témában készülteket. Az ellenzéki képviselő értetlenségének adott hangot, Nyakó Istvánhoz hasonlóan, hogy miért kellett várni fél évet a jelentés elkészülte után annak megtárgyalásával.

Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke az 2006. október 23-i események kapcsán azt mondta, "a körülmények okszerűvé teszik azt a következtetést, hogy talán a rendőrség kapott olyan politikai utasítást, amelynek az volt a célja, hogy a tüntetőket (...) rászorítsák a több mint tízezres békés nagygyűlésre." A bizottság Gulyás Gergely javaslatát elfogadva döntött úgy, hogy a jelentést megküldik az ügyészségnek "hivatalbóli eljárást" indítványozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába