szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

November első felében három közép-ázsiai országot, Azerbajdzsánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt keresi fel Schmitt Pál köztársasági elnök, útjára magyar üzletemberek is elkísérik.

Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője az MTI-nek szerdán úgy fogalmazott, az államfő "aktív külpolitikát folytat, hogy a magyar vállalatokat helyzetbe hozza". Közép-Ázsia jelenleg a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, még elérhető a magyar cégek számára - fejtette ki, példaként említve, hogy különösen egyes gyógyszer- és építőipari vállalatoknak lehet vonzó a térség. Ezért - mint mondta - egy üzletemberekből álló delegáció is az államfővel tart a körúton.

Schmitt Pál
©

A közép-ázsiai út elsődleges célja a gazdasági kapcsolatok építése. Schmitt Pál ugyancsak novemberben hasonló céllal látogat majd Törökországba - közölte a hivatalvezető. Emlékeztetett, hogy tavaly decemberben Schmitt Pál az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcstalálkozója alkalmából a térség egy másik országába, Kazahsztánba látogatott, júniusban pedig Budapestre érkezett Roza Otunbajeva kirgiz elnök. "Ezt a kört zárja be" a novemberi közép-ázsiai út - mutatott rá Vajna Márton.

  
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn