Körültekintő, a populista felhangoktól mentes, európai szintű vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy kimutatható-e minőségbeli különbség az Európai Unió új és régi tagállamaiban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek között - vélte Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának szerdai brüsszeli ülésén az utána kiadott közleménye szerint.

Tabajdi Csaba
Túry Gergely
Az MSZP delegációvezetőjének tájékoztatása szerint az EP-képviselők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az eltérő összetétel eltérő minőséget eredményez-e, illetve a minőségbeli különbségek esetén megfigyelhető-e valamilyen földrajzi tendencia. "A minőségbeli eltérések nem vezethetnek élelmiszerbiztonsági kockázathoz.
Ez azonban egyik vizsgált esetben sem merült fel. A különbségek ezen kívül nem irányulhatnak a fogyasztó megtévesztésére, és nem eredményezhetik a termék ár/érték arányának jelentős megváltozását. Érthető, ha egy gyártó bizonyos esetekben olcsóbb alapanyagot választ, de ilyen esetekben a végtermék árának is ezzel arányosan alacsonyabbnak kell lennie" - emelte ki Tabajdi Csaba.