szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tabajdi Csaba szerint a közelmúltban indított szlovák, magyar és bolgár vizsgálatok ugyan találtak arra utaló jeleket, hogy az új EU-tagországokba rosszabb minőségű termékek érkeznek, de az azonos márkanéven forgalmazott termékek között a régi tagállami piacokon is jelentős eltérések vannak. Úgy vélte, "az Európai Bizottságnak ezért átfogó vizsgálatot kell indítania".

Körültekintő, a populista felhangoktól mentes, európai szintű vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy kimutatható-e minőségbeli különbség az Európai Unió új és régi tagállamaiban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek között - vélte Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának szerdai brüsszeli ülésén az utána kiadott közleménye szerint.

Tabajdi Csaba
©

Az MSZP delegációvezetőjének tájékoztatása szerint az EP-képviselők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az eltérő összetétel eltérő minőséget eredményez-e, illetve a minőségbeli különbségek esetén megfigyelhető-e valamilyen földrajzi tendencia. "A minőségbeli eltérések nem vezethetnek élelmiszerbiztonsági kockázathoz.

Ez azonban egyik vizsgált esetben sem merült fel. A különbségek ezen kívül nem irányulhatnak a fogyasztó megtévesztésére, és nem eredményezhetik a termék ár/érték arányának jelentős megváltozását. Érthető, ha egy gyártó bizonyos esetekben olcsóbb alapanyagot választ, de ilyen esetekben a végtermék árának is ezzel arányosan alacsonyabbnak kell lennie" - emelte ki Tabajdi Csaba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA

Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA

Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz