szerző:
hvg.hu

Az Audi gyárának bővítését ellenző természetvédő, Zsák Ferenc tíz nap híján négy hónapot töltött előzetesben, ahol egyik cellatársa egy darabolós gyilkos volt - írja az Index. A büntetlen előéletű, buddhista természetvédő a beszámoló szerint az ország egyik legkeményebb cellájába került, kilenc kilót fogyott, megugrott a vérnyomása, és egy hónapig még tisztálkodni sem tudott.

Az 54 éves, büntetlen előéletű férfi ellen május végén indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának Bűnözés Elleni Osztálya - idézi fel a történteket az Index.

A gyanú szerint Zsák vesztegetési ügybe bonyolódott: egyrészt állítólag pénzt követelt, hogy ne hátráltassa az Audi győri gyárának egy szomszédos, a Natura 2000 európai lánchoz tartozó védett területre, egy volt honvédelmi lőtérre történő bővítését, de az Audi által felajánlott 200 milliós erdőrehabilitációs kompenzációval kapcsolatban is kételyek merültek fel. Ezekben az ügyekben a nyomozás jelenleg is folyik.

A férfi az előzetesben a debreceni börtön leghírhedtebb, húszfős cellájába került, a 17-es sorszámúba - írja az Index. A cellában többnyire erőszakos bűnözők voltak a rabtársai, köztük, mint mondta, egy darabolós gyilkos, egy anyagyilkos és egy pedofil. A letartóztatása előtt térdműtétre készülő férfi nem kapott megfelelő gyógykezelést, a börtönorvos pedig szerinte cinikus megjegyzéseket tett rá. Az őrök már a legelső séta alkalmával megalázták, mert fájós térdével nem tudott egy órán át körben járkálni.

Audi gyár Győrben
©

Letartóztatása után – ügyészi tiltásra – egy hónapig nem kapta meg a leveleit és a csomagjait, így tisztálkodási eszközök, saját ruha és cigaretta nélkül élt. Bentléte alatt kilenc kilót fogyott, a szállítási napokon előfordult, hogy egyáltalán nem kapott enni. A cellában elalvás előtt magát az erdőbe képzelő férfi odabent csótányok között élt, rühös lett, és bár nem fejtette ki, nyilvánvalóvá tette, hogy cellatársai a nekik nyújtott jogi segítség ellenére sem könnyítették meg az életét. "Egy olyan embernek, aki a szabadságot és a természetet szereti, nehéz elviselni a bezártságot" – magyarázta szűkszavúan, hogy miért ment fel a vérnyomása 200-ra.

Mivel Zsák beadványait rendre elutasították, hazai jogorvoslati lehetőségei kimerültek. A természetvédő a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, erkölcsi és anyagi kárpótlásért - teszi hozzá az Index.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt