szerző:
MTI

Forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak pénteken pátyiak a Pest megyei településre bevezető utakon megszaporodott balesetek miatt, a környék forgalmi "rendjének" megváltoztatása érdekében – közölte a megmozdulás főszervezője.

Napközben – reggel és délután – két helyszínen volt félpályás útlezárás; a pátyiak több mint ötven járművel sorakoztak fel, de motorosok és kerékpárosok is csatlakoztak a "Vigyázzunk, hogy az út hazavezessen!" és ehhez hasonló tartalmú transzparensekkel demonstrálókhoz – mondta az akciót követően Bálint Balázs, az Összefogás a Faluért Egyesület elnöke.

A megmozdulást azért tartották, mert az utóbbi évben több, súlyos sérüléssel járó baleset történt Pátyon, illetve a település határában (például a zsámbéki kanyarban), ám a község vezetői minden igyekezetük ellenére sem tudtak megegyezésre jutni a megoldást illetően a közútkezelővel.

Egyebek mellett a település határát jelző táblák "kitolására", terelőszigetekre, zebrákra, több helyen záróvonal felfestésére, sebességmérő radarokra, előzni tilos táblák kihelyezésére, illetve a buszmegállók felújítására, újak létesítésére lenne szükség – sorolta a főszervező.

Péntek délelőtt – a demonstrációtól függetlenül – forgalmirend-vizsgálati bejárást tartottak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a helyszínen – közölte az MTI érdeklődésére Pásztor Zoltán, a közútkezelő Pest megyei igazgatója.

"Az elmúlt években több alkalommal személyesen tárgyaltunk és levelezésben is voltunk Páty község vezetőivel, azaz a lakók képviselőivel. A kifogásolt helyzet ugyanis azt követően állt elő, hogy a település megnőtt, és több, építési engedély nélküli útcsatlakozást létesítettek a lakók és az önkormányzat az országút külterületi szakasza mentén. A mi álláspontunk az, hogy a településnek kell átgondolnia belső közlekedésének a szervezését, és ennek megfelelően engedélyezett módon kialakítani a gyalogos és autós forgalom csatlakoztatását" – írta levelében az igazgató.

A pénteki felülvizsgálat során az engedély nélküli útcsatlakozások azonnali megszüntetését, illetve a szakaszon lévő buszmegállók áthelyezését határozta el a közútkezelő a települési önkormányzattal együttműködésben – közölte Pásztor Zoltán. Ezek a cég hosszú távú céljaival összhangban lévő intézkedések, amelyeket nem a konkrét balesetek miatti szükség tesz indokolttá – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!