szerző:
hirado.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több a bejelentés arról, hogy harkályok okoznak károkat lakóépületekben – olvasható a hirado.hu-n.

A fakopáncsok nem kímélik a parabolaantennákat és az esőcsatornákat, legutóbb pedig egy frissen szigetelt óbudai ház falát bontotta egy harkály. Az esetet le is filmezték.

Az élelmes harkály rájön arra, hogy egy szigetelt házfal úgy működik, mint a dob hangzó hártyája – mondta az MTV Híradónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. A harkályok játéknak veszik, hogy kopácsolásukra a szigetelt fal felhasad, másrészt a zajjal kommunikálnak is egymás között. Eközben százezres károkat okoznak, viszont védettek, kilövésük tilos és a madarak okozta kárt a biztosítók sem fizetik ki.

Orbán Zoltán szerint ki lehetne kísérletezni a harkálybiztos technológiát, ehhez a madártani egyesület szakmai segítséget nyújtana. A javaslatokat a szervezet már több helyre is eljutatta, az új technológia kifejlesztésére azonban egyelőre nem kaptak pénzt – olvasható a hirado.hu-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!