szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség azzal a fegyverszakértővel szemben, aki a hazánkban filmet forgató Brad Pitt stábjának intézte a fegyverek behozatalát. Gajdos Béla a hvg.hu-nak elmondta, először fordult elő, hogy a rendőrök így jártak el. Szerinte nem tudták a terrorelhárítók, hogy mi az eljárás egy filmforgatás esetében, el is túlozták az akciót és hatalmas kárt okoztak az országnak.

Több millió dollár és az ország hírneve forog kockán a Brad Pitt főszereplésével készülő World War Z című film fegyverszakértője, Gajdos Béla szerint, akit "elővett" a rendőrség a magyarországi forgatásra behozott fegyverekkel kapcsolatban.

Mint ismert, hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, hogy „kisebb hadseregnek elegendő fegyvert foglaltak le” hajnalban. A szállítmányt egy repülőgépen hozták be, s miután lerakták, egy vámraktárban helyezték el. Itt "csaptak le" az elit egység emberei, mint Hajdú ecsetelte, hosszas várakozás után. Miután az akció sikeres volt, az ügyet a TEK átadta a Nemzeti Nyomozó Irodának, amely lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés miatt vizsgálódik.

A lefoglalt fegyverek
©

Szakszerűtlen intézkedés?

Az ügyben a rendőrök már kihallgatták Gajdos Béla fegyverszakértőt, aki a World War Z produkció számára intézte a fegyverek behozatalát, a szükséges engedélyekkel és igazságügyi szakértői véleményekkel együtt. A hvg.hu-nak elmondta, megviselte a rendőrségi tortúra, a házkutatás és a kihallgatás. "Egy szál nadrágban álltam kint, majd szétfagytam hajnal négykor, miután mintegy tizenkét ember tört rám és el kellett hagynom a lakást a házkutatás idejére" – elevenítette fel a történteket a férfi, aki értelmetlennek és túlzónak mondta a rendőrségi akciót.

„Amikor filmet forgatunk, a legfőbb feladat az ember biztonsága érdekében mindent megtenni. Minden csak ezután jön, hiszen nem halottakat, hanem filmeket gyártunk” – hangsúlyozta a fegyverszakértő, megjegyezve, hogy mivel itthon a filmipar nem dúskál a pénzben, és nem állnak rendelkezésre ilyen kellékek, a stábok arra kényszerülnek, hogy Európából szerezzék be azokat. Természetesen kint is megfelelő rendelkezések, engedélyek alapján tarthatják a lőfegyvereket és kölcsönözhetik filmforgatáshoz. Mielőtt ezt elkezdik, a produkció részéről megadják az itthoni stábnak, milyen fegyvereket szeretnének behozni – sorolta a teendőket Gajdos Béla. „Ez alapján kérjük meg a behozatali engedélyt az illetékes rendőri hatóságtól a fegyverek száma, típusa szerint, sőt darabszámra is” – folytatta, hozzátéve, hogy még soha nem utasították el ezeket a kérelmeket, legalább is ő nem tud erről.

Miután behozzák a csak vaklőszerrel működő fegyvereket, vámraktárba kerülnek – mint most is. "A fegyverek értéke jelen esetben mintegy százmillió forintra tehető. Egy magyar igazságügyi szakértővel mindig átnézzük, hogy semmiképp se lehessen bele éles lőfegyvert, csak vaklőszert tölteni. Ezt akadályozza meg a fegyverre szerelt szűkítő is. A Terrorelhárítási Központ emberei azzal, hogy ezt leszerelték, saját maguk tették élessé a fegyvereket, amelyeket egyébként Nagy-Britanniában egy másik forgatáson már egy hónapja használtak" – mondta a szakértő.

Brad Pitt a forgatáson
©

"Kétszer is meggondolják"

Gajdos Béla elmagyarázta azt is, hogy valóban nem a magyar szabványoknak megfelelő a külföldön elvégzett fegyver-átalakítás, éppen ezért, amikor igazságügyi szakértővel átnézik a forgatásra beérkezett fegyvereket, jelzik a tulajdonosnak, hogy milyen módosításokkal lehet őket a forgatáson használni. Amennyiben ezeket nem hajtják végre, a fegyverek a ládákban maradnak.

A fegyverszakértő szerint a rendőrség "a meggondolatlan, elkapkodott akciójával azt biztos elérte, hogy külföldi produkciók alaposabban meggondolják majd, hogy Magyarországon forgassanak-e, idehozzák-e a pénzüket". A férfi azt nem tudta megmondani, hogy Brad Pitt filmjének forgatása csúszik-e amiatt, hogy a rendőrség lefoglalta a fegyvereket. A Nemzeti Nyomozó Irodánál rákérdeztünk arra, hogy a produkció mikor kaphatja vissza a lőfegyvereket, de nem kaptunk választ.

A hvg.hu egyébként úgy tudja, azzal, hogy a TEK kamerák kereszttüzében mutatta meg, miként lehet élessé tenni a fegyvereket a szűkítő levételével, több szakmai hibát is véthetett. A jogszabályok ugyanis előírják, hogy ehhez a tulajdonos hozzájárulása kell. Ha pedig ez megvan, akkor gyártási engedély szükséges, mert a vaklőszerrel működő fegyverről a szűkítő lecsavarása konkrétan éles fegyver "gyártását" jelenti. Az élessé tett lőfegyvert pedig csak bevizsgálás után lehet kipróbálni. Amennyiben a hatóság ezt várja el az állampolgároktól, akkor ezt a rendőröknek is be kellene tartaniuk – hangsúlyozta a fegyverszakértő, hozzátéve, azt viszont nem tudni, hogy a terrorelhárítók beszerezték-e a gyártási engedélyt és a bevizsgálási papírokat, mielőtt a sajtótájékoztatón bemutatót tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Újabb kalap pénz a Terrorelhárítónak, az ORFK állta a cechet

Úgy látszik, a megalakulásra kapott tízmilliárd forint nem volt elég a Terrorelhárítási Központnak arra, hogy saját maga finanszírozza ingatlanának felújítását. A több százmillió forintot az anyagi gondokkal küszködő Országos Rendőr-főkapitányság fizette ki – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség szerint a terrorelhárítók már visszafizették az összeget, az elitalakulattól nem reagáltak a kérdéseinkre.

HavariaPress/MTI Itthon

Lefoglalta a TEK a Brad Pitt-film forgatására hozott fegyvereket

Szabálytalanul hatástalanított fegyverek tömkelegét foglalták le a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy vecsési vámszabad területen. A komoly fegyverarzenált Brad Pitt filmjének forgatására hozhatták Magyarországra.

Hírszerző/FH Itthon

Megsérült a Terrorelhárító Központ egyik luxusautója

Kisebb közlekedési balesetet szenvedett a Terrorelhárító Központ (TEK) egyik múlt héten vásárolt luxusautója. A Független Hírügynökség információi szerint a többmilliós jármű oldala tört össze, a javítás százezrekbe is kerülhet.

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel