szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmemegfigyelőbe szállítják Somogyi Ábelt, a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt egyetemistát. Ő ezen kifakadt, és arra utalt, hogy szerinte meg akarják törni ezzel. Egy tanú szerint a vádlott intellektuálisan képes volt a fegyveres erőszak megtervezésére, de szerinte tervét képtelen lett volna végrehajtani.

A büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI) szállítják a vád szerint ámokfutást tervező, 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt Somogyi Ábelt, miután a közelmúltban az elmeszakértői vizsgálatok a vádlott együttműködésének hiányában eredménytelenek maradtak – döntött a Fővárosi Bíróság kedden.

Somogyi Ábel tárgyalása
©

A volt jogászhallgató az ügyészség szerint külföldön elkövetett iskolai mészárlások nyomán arra készült, hogy embereket lő le az egyetemen vagy egy bevásárlóközpontban, minden elvesztegetett életévéért egyet. A nyomozók 2010 februárjában fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye. A férfi elfogása után elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövőklubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Az emberölés előkészülete mellett súlyos egészségromlást okozó testi sértés és fegyveres garázdaság is szerepel a vádban. Az előbbit évekkel ezelőtt nagymamájának sérelmére követte el a fiatalember, az utóbbit pedig azzal valósította meg, hogy gázpisztolyával kilőtt a lakásuk ajtaján a lépcsőházba.

A keddi tárgyaláson az eljáró tanács elnöke hangsúlyozta: a bizonyítás sarkalatos pontja a fiatalember elmeállapota, de miután a közelmúltban a vádlott és védője kérésére ismételten elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálatokon Somogyi Ábel semmiféle együttműködést nem mutatott, még megszólalni sem volt hajlandó, ezért a bíróság előírta a vádlott IMEI-ben történő rendszeres, tartós megfigyelését. Egyúttal a bíróság döntött arról is, hogy az egy éve és nyolc hónapja fogva tartott fiatalember, illetve védője által előterjesztett, szabadlábra helyezési indítványt elutasítja a bűnismétlés veszélyére hivatkozva. Egy korábbi szakvélemény szerint nem zárható ki, hogy szabadlábon hagyása esetén a korábban eltervezett bűncselekményeit befejezi, vagy más hasonló erőszakos cselekményt hajt végre.

A vádlott és védője fellebbezett, de ez az IMEI-be történő beutalásra nincs halasztó hatállyal. A megfigyelés vélhetően 30 napig tart, és egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A büntetés-végrehajtás Kozma utcai intézetébe viszik azokat, akiknek a bíróság rendelte el jogerősen a kényszergyógykezelését, illetve akiknek tartós elmemegfigyelése vált indokolttá a büntetőeljárás során. A vádlott azt is kérte, hogy ha tartós elmemegfigyelését rendelik el, az ne az IMEI-ben történjen. "Ha egy év nyolc hónap után nem roppantottuk össze a gyereket, akkor küldjük az IMEI-be, hogy megtörjük" – fakadt ki a vádlott a tárgyaláson a hatóságok motívumaira célozva, mire a bíró úgy válaszolt: éppen Somogyi Ábel az, aki minden lehetséges módon hátráltatja az eljárást, például azzal, hogy nem együttműködő a szakértői vizsgálatokon. A bíró hozzátette, hogy a törvény kötelező rendelkezése szerint a tartós elmemegfigyelést a büntetőeljárás során az IMEI-ben kell végezni.

A bíró közölte azt is, hogy a következő, decemberi tárgyaláson az IMEI-ben készült szakvélemények birtokában születhet majd újabb megalapozott döntés a kényszerintézkedésről. A bizonyítási eljárás a vége felé tart, a jövő év első felében megszülethet az elsőfokú ítélet a büntetőperben.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg Somogyi Ábel egyik internetes ismerősét. A most végzős gimnazista úgy nyilatkozott a vádlottról, hogy felsőbbrendűnek képzelte magát, ki akart tűnni társai közül, de nem tudta, hogy ezt miképpen érje el. A fiú úgy vélte: a vádlott intellektuálisan képes volt a fegyveres erőszak megtervezésére, de szerinte tervét képtelen lett volna végrehajtani, bármire készült is, biztosan nem ölt volna. Mint mondta, Somogyi Ábellel 2007-2008-ban az interneten napi kapcsolatban voltak, és mintegy tucatnyi alkalommal találkoztak a két év alatt. A fiú olvasta Somogyi "borúlátó, haragvó, néhol fennkölt" verseit, és úgy érzete, "jó írói vénája van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!