szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Képíró Sándor volt csendőr-százados és védőügyvédje, valamint több MDF-es politikust is kitüntetett Balatonfüreden pénteken a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség.

Képíró Sándor csendőr százados, Király B. Izabella, az egykori Magyar Érdek Pártjának alapítója és Dénes János volt MDF-es és MIÉP-es képviselő is kitüntetést kapott vitéz Pintér Kornéltól, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetsége elnökétől, október 15-én Balatonfüreden, írta a napló-online. A közel száz kitüntetett között volt dr. Zétényi Zsolt, Képíró Sándor védőügyvédje és Boross Péter korábbi miniszterelnök is.

A kitüntetett a személyek a forradalomban és a magyarságért végzett munkájuk elismerésért kapták a kitüntetést.

Képíró Sándor az argentínai emigrációja idején kifejtett tevékenységért kapott posztumusz elismerést, nyilatkozta Pintér Kornél a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség elnöke - írja az Index. Az ügyészség háborús bűntettel vádolta a szeptemberben 98 évesen meghalt csendőr századost, aki 1942. január 21. és 23. között tartott újvidéki razziakor az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött civilek törvénytelen kivégzésében, de bizonyítékok hiányában első fokon felmentették.

Az Index azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Képíró Sándor önéletrajzában nincs említés az 1956-os eseményekkel kapcsolatos tevékenységekről, mindössze annyit közöl az emigrációban eltöltött évekről, hogy egy textilgyárban kapott munkát, ahol megtanult szőni, később pedig vett egy kézi szövőgépet majd egy gépi szövőgépet és ruhákat gyártott, valamint megnősült. Pintér hozzátette, hogy Képíró Sándor esetében is a forradalomhoz való viszonyulás volt döntő.

Pintér határozottan visszautasította a kitüntetések politikai, illetve szélső jobboldali színezetét. Állítása szerint a felterjesztésekkor nem foglalkoztak a szövetség tagjai a személyek politikai orientációjával, csak a személyek 56-hoz való viszonyulása, annak kapcsán kifejtett tevékenység volt érdekes, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség pedig egy civil szervezet, amelynek jogában áll eldönteni, hogy kiket terjeszt fel kitüntetésre.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!