szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn helybenhagyta a Somogy megyei területi választási bizottság (tvb) csütörtöki határozatát. Ez azt jelenti, hogy a korábban a Somogyért Egyesület tagjaként politizáló Ormai István nagyatádi polgármester a jövőben független képviselője lehet a közgyűlésnek. A Somogyért Egyesület felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az ügy előzménye, hogy Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlésben három képviselői hellyel rendelkező civil szervezet elnöke arról tájékoztatta a tvb-t, hogy Ormai István megyei közgyűlési mandátumáról lemondott; a képviselő erről szóló állítólagos nyilatkozatát pedig mellékelte. Gyenesei István továbbá azt is kezdeményezte a tvb-nél, hogy a megüresedett mandátumot az egyesület listájáról egy másik jelöltnek adják ki.

Ormai István azonban arról tájékoztatta a tvb-t, hogy nem mondott le mandátumáról, és függetlenként továbbra is a közgyűlés tagja marad. A lemondásáról szóló dokumentumot a képviselő hamisnak nevezte. Közölte, a nyilatkozat a szándékával nem egyezik meg, és a beadványban szereplő lemondó nyilatkozatot szeptember 12-én bizonyosan nem írta alá, a dátumot pedig nem ő írta rá. Nagyatád polgármestere azt azonban elismerte, hogy aláírta az egyesület elnöke által említett lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de - mint mondta - ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja. 

Gyenesei István
©

"Nem ért meglepetés bennünket" - fogalmazott Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke hétfő este az MTI-nek, miután értesült az OVB döntéséről. Mint mondta, számítottak erre, ezért megbízták a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodát, hogy készítsék elő a felülvizsgálati kérelemhez szükséges beadványt, és képviseljék az egyesületet a Legfelsőbb Bíróság előtt. "Igazunk tudatában élünk a jogorvoslati lehetőséggel" - közölte a Somogy megyei közgyűlésben három képviselői helyet elnyerő civil szervezet elnöke.  

A területi választási bizottság a lemondás körülményeivel kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatok miatt a nyomozóhatósághoz fordult. A rendőrség október elején azt közölte, hogy a vitatott somogyi mandátum ügyét az Országos Rendőr-főkapitányság a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalta. Az ügyben okirat-hamisítás miatt folyik a nyomozás. Az OVB - a tvb határozatával egyezően - ugyancsak megtagadta a mandátum kiadását arra hivatkozva, hogy a lemondás körülményei az ellentmondó nyilatkozatok miatt tisztázatlanok. Az OVB azonban megváltoztatta a tvb határozatának indoklását.

A testület határozata szerint a lemondás nem felelt meg a törvényben foglalt követelményeknek (például nem a közgyűlésnek címezték, hanem a tvb-nek), továbbá a testület kifogásolta azt is, hogy a lemondó nyilatkozatra utólag vezették rá a dátumot. Az OVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai