szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódtak az egyeztetések a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között. A HÖOK szerint azonban nem történt előrelépés a megbeszélésen.

Hoffmann Rózsa szavai szerint napokon belül kidolgoznak két-három hallgatói szerződésmintát, a HÖOK képviselői ugyanis azt mondták, hogy ez a passzus mindaddig vitatott pont marad, amíg a hallgatói szerződés tartalmát nem ismerik.

Az államtitkár ebből azt a következtetést vonta le, hogy ha gyorsan kidolgoznak néhány mintaszerződést, akkor megvan a közös tárgyalási alap. Azt kérte, a hallgatók is tegyenek javaslatot - közölte, hozzátéve: magától értetődő, hogy munkahelyet kell biztosítani, mert különben a szerződésnek az állam részéről nem lesz meg a feltétele. A HÖOK egyik kifogása az volt, hogy nem biztosítanak biztos állást a szerződéskötéssel a hallgatóknak.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy a kedden nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény tervezete megengedő ezzel kapcsolatban, tehát az állam köthetne a jövőben ilyen szerződéseket a hallgatókkal.

Réthelyi Miklós azt mondta, hogy a szerződés az állami támogatással tanuló hallgatóknak egyfajta figyelmeztetés lenne arra, hogy a támogatásért cserébe munkát várnak el tőlük a végzés után. Ha azonban nem akarnak részt venni a magyar társadalom életében, ennek bizonyos hátrányos következményei lesznek - fűzte hozzá. Az önköltséges képzésről azt mondta, hogy tudomásul kell venni, az államnak megfontoltan kell a támogatásokat biztosítania, "hitelből nem tudunk élni". Mind a két kérdésben a tárgyalások folytatódnak, és számítanak a HÖOK képviselőire - hangsúlyozta.

Hoffmann Rózsa a tárgyalások eddigi menetéről elmondta: az elmúlt egy évben több mint 12 alkalommal találkozott a hallgatói képviselettel, s az egyeztetések során csökkent a vitatott pontok száma. Megjegyezte, a HÖOK mintegy 20 javaslatát beépítették a törvénytervezetbe.  Az államtitkár kiemelte: a jogszabály szövege a parlamenti végszavazásig változhat. 

"Hiszem, miután az alapvető célokban egyetértünk, hogy el fogunk tudni jutni a közös nevezőig" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, hozzátéve: ezt nem fogja megakadályozni az az országos demonstráció sem, amelyet a HÖOK szervez, és - mint a tárgyalásokon kiderült -, úgy tűnik, folytatni kíván.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, a lényegi dolgokban továbbra sincs egyetértés. Azzal kapcsolatban, hogy a hallgatói szerződésekre vonatkozóan a kedden nyilvánosságra hozott törvény megengedő, azt mondta: az államilag finanszírozott hallgatókkal kötelező lenne szerződést kötni, s erre annak lenne lehetősége, aki önköltséges formában tanul.

A HÖOK elnöke ugyanakkor előremutatónak nevezte Halász János parlamenti államtitkár javaslatát, hogy az egyeztetések a normaszöveg szintjén folytatódjanak. Ezen részt vesznek - jelezte. A hallgatói szervezet ugyanakkor az október 27-i tüntetéstől nem állt el, azt megtartják az oktatási államtitkárság épülete előtt - mondta Nagy Dávid.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

Ez az ünnep más lesz: megjött a Microsoft 2020-as karácsonyi reklámklipje

Ez az ünnep más lesz: megjött a Microsoft 2020-as karácsonyi reklámklipje

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere