szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, amelyben a testület elutasította a Somogyért Egyesület mandátumigényét.

Az LB közleményben tájékoztatott arról, hogy a megtámadott határozatot - a jogi indokolás megváltoztatásával - helybenhagyta; álláspontja szerint a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos.

Gyenesei István, a civil szervezet elnöke szeptemberben előbb a területi választási bizottsághoz, majd annak elutasító határozata után az OVB-hez fordult, bejelentve a Somogyért Egyesület mandátumigényét.

A somogyi közgyűlésben a tavaly októberi választáson három mandátumot szerző civil szervezet egyik képviselője, Ormai István nagyatádi polgármester ugyanis szeptember 12-én kilépett az egyesületből, s a szervezet elnöke szerint ez egyúttal azt is jelentette, hogy lemondott a Somogyért képviselői mandátumáról. A beadványhoz csatolt lemondó nyilatkozaton Ormai István egyesületből való kilépésének dátuma - 2011. szeptember 12. - és aláírása szerepelt.

Ormai István a területi választási bizottsággal (tvb) azt közölte: nem mond le, függetlenként továbbra is a közgyűlés tagja marad. A lemondásáról szóló nyilatkozatot hamisnak nevezte, hozzátéve, hogy annak tartalma a szándékával nem egyezik meg, a beadványban szereplő lemondó nyilatkozatot szeptember 12-én bizonyosan nem írta alá, a dátumot pedig arra nem ő írta rá. Nagyatád polgármestere az MTI-nek korábban azt elismerte, hogy aláírta az egyesület elnöke által említett lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de - mint mondta - ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

Az LB-hez benyújtott felülvizsgálati kérelemben a Somogyért Egyesület az OVB határozatának a megváltoztatását és Ormai István mandátuma megszűnésének megállapítását, valamint az új mandátum hitelesítését kérte. Arra hivatkozott: Ormai István szabályos lemondó nyilatkozatot juttatott el a közgyűlés elnökéhez és ebben az eljárásban meghatalmazással és megbízással rendelkező Somogyért Egyesület közvetítői szerepet töltött be. Ormai István írásban bízta meg az egyesületet azzal, hogy a lemondó - dátumot nem tartalmazó - nyilatkozatot a címzettnek továbbítsa, s az egyesület ennek megfelelően járt el - fogalmazta meg álláspontját a felülvizsgálatot kérelmező civil szervezet.

Az LB álláspontja szerint a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos. Az OVB határozatát helybenhagyó végzés indoklásában az LB arra hivatkozik, hogy a Somogyért Egyesület a mandátumkiadására irányuló kérelméhez csatolt nyilatkozatot nem a törvényben előírt címzetthez, azaz a közgyűlés elnökéhez juttatta el, hanem az ebben illetéktelen tvb-hez. Tekintettel erre "szükségtelen volt" annak vizsgálata is, hogy Ormai István nyilatkozatát ki, mikor és milyen módon látta el keltezéssel. A bíróság egyúttal megjegyzi, hogy "ezzel kapcsolatosan az érintettek által előadott körülmények magából a nyilatkozatból nem tűntek ki".

"A fentiekre figyelemmel az OVB helyes jogi álláspontra helyezkedett, amikor azt mondta ki, hogy a közgyűlési mandátum megüresedése nem állapítható meg, ezért a mandátum kiadásának sincs helye" - olvasható az LB közleményében.

A Legfelsőbb Bíróság által helybenhagyott OVB-határozat szerint Ormai István függetlenként a testület tagja maradhat. A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Az ügy másik szála, hogy a területi választási bizottság a lemondás körülményeivel kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatok miatt a nyomozóhatósághoz fordult. A rendőrség október elején az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a vitatott somogyi mandátum ügyét az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalta. Az ügyben okirat-hamisítás miatt folyik nyomozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin meztelenül mutatta meg, milyen közel van Auschwitz

Lukácsi Katalin meztelenül mutatta meg, milyen közel van Auschwitz

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

Késes támadás történt Frankfurtban

Késes támadás történt Frankfurtban