szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elengedhetetlen a felsőoktatási törvény tervezetének továbbgondolása és átdolgozása a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) szerint, amely úgy véli: az oktatási államtitkárság által készített tervezet a jelenlegi a formájában nem kínál megoldást a felsőoktatás valódi problémáira.

A DOSZ küldöttgyűlése szombaton fogadta el és juttatta el az MTI-hez nyilatkozatát, amelyben közli: a szövetség alapvető társadalmi érdeknek tartja a felsőoktatáshoz való ingyenes hozzáférést, a magyarországi és nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást, így ezek esetleges korlátozását az ország szempontjából károsnak.

A DOSZ szerint a készülő törvény egyik legfontosabb céljai közé kell tartoznia a felsőoktatás minősége emelésének, a doktori képzés tartalmi és szervezeti fejlesztésének, az intézmények külső és belső minőségbiztosítása erősítésének, az oktatás és kutatás autonómiájának, a képzés és a tudományos élet sokszínűsége megőrzésének.   
 
Jelenlegi formájában az oktatási államtitkárság által elkészített tervezet erre nem nyújt garanciákat, hiszen a vonatkozó részek kidolgozottsága nem megfelelő, hiányzik vagy a fenti célokkal pont ellentétes - szögezi le a szövetség, amely e mellett sérelmesnek tartja, hogy a jogszabály-tervezetben nem jelennek meg a doktoranduszok helyzetének rendezésére adott javaslataik, ideértve a doktoranduszok jogi státuszának módosítását, a doktori ösztöndíj figyelembe vételét jövedelemként a gyermekvállalásnál, vagy a doktori képzés beszámításét szolgálati időként.

Alapvető ezek rendezése akár a törvény, akár a végrehajtási rendeletek elfogadása során a felsőoktatási szervezetek aktív bevonásával - közli. A DOSZ megfontolásra ajánlja a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája módosító javaslatait és szükségesnek tartja a további egyeztetéseket a kormányzat kompetens képviselői és a felsőoktatás reprezentatív szervezetei között - olvasható a közleményben.
 
A szövetség rögzíti azt is, hogy a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van az ország gazdasági és társadalmi megújításában. Mint írja, fontos, hogy a kormány kiemelt célként fogalmazta meg.

A közleményben szerint a 2010-ben megindult koncepció-alkotási, majd szabályozási tevékenységhez a doktoranduszok a kezdet kezdetén felajánlották segítségüket, javaslataikat eljuttatták a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, az oktatási államtitkárság azonban nem vonta be a DOSZ-t érdemben jogszabály-előkészítésébe, az általuk megfogalmazott javaslatok nem jelentek meg a nemrégen nyilvánosságra hozott tervezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval