szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szinte bármilyen kérdésben egyeztet a Fidesszel, ha legalább tudja, miről szól a megvitatni szánt törvényjavaslat - így reagált Mesterházy Attila azzal kapcsolatosan, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a jóvátételi adó kérdésében keddre ötpárti egyeztetést javasolt.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében - utalva arra, hogy Lázár János sajtótájékoztatóján azt mondta, az MSZP nem jelezte részvételét az ötpárti egyeztetésre - azt írta: "jelezni szeretnénk, az MSZP szinte bármilyen kérdésben egyeztet a Fidesszel, ha legalább tudja, miről szól az adott törvény, amit még be sem nyújtottak".

Arról sem tudni - folytatta -, hogy vannak-e hatástanulmányok, mennyi időbe és költségbe kerül az adott adóbevételek beszedése, milyen kört érintene, továbbá nem ismerni a normaszöveget és számos más szempontot sem, amelyek hiányában az egyeztetés értelmetlen. Az MSZP ezért megkéri a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy "legyen kedves, előbb tájékoztassa az MSZP frakcióját, mielőtt felkér minket erre az egyeztetésre" - zárta közleményét Mesterházy Attila.

A Fidesz-frakció sajtóosztályának korábbi tájékoztatása szerint Lázár János keddre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit, illetve a képviselőcsoportok delegáltjait a jóvátételi adó ügyében, amelyet azoknak kellene megfizetniük, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteinek, illetve politikai apparátusának tagjai voltak.

A megbeszélés célja a Fidesz-frakció által előkészített javaslat "ismertetése és megvitatása", valamint a Jobbik által a témában korábban benyújtott indítvány megtárgyalása - közölte a sajtóosztály. A jóvátételi adóról a Fidesz múlt hétfői frakcióülése után beszélt Lázár János, kifejtve, hogy az adó kivetését '56-os szervezetek kezdeményezték, majd Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő terjesztette a kormánypárti képviselőcsoport elé, amely még nem döntött róla.

A befolyt pénzt '56-os szervezetek támogatására és '56-os túlélők megsegítésére fordítanák. Jóvátételi adó terhelné az egykori munkásőrök nyugdíját is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!