szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatórás időkeretben tárgyalja ma az Országgyűlés a jövő évi adótörvényeket. Ezután a képviselők megvitatják a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését célzó kormányzati javaslatot.

Az adótörvények vitája Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 35 perces expozéjával kezdődik, majd a frakciók vezérszónokai következnek 25-25 percben. A kormánypárti és az ellenzéki képviselőcsoportoknak összesen három-három órájuk lesz álláspontjuk kifejtésére.

A kormány tervei szerint az áfa felső kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. A javaslat alapján a helyi építmény- és telekadót a forgalmi érték 3 százalékában maximálnák, míg a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szednék be az autósoktól.

A személyi jövedelemadót érintő változás, hogy havi 202 ezer forintos jövedelemig megszűnne a 27 százalékos adóalap-kiegészítés, vagyis kivezetik a szuperbruttót, ugyanakkor megszűnne az adójóváírás is. A munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke egy százalékponttal 7,5 százalékról 8,5 százalékra emelkedhet jövőre.

Az adótörvények vitája után a Ház megtárgyalja a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztést. Ez utóbbi alapján jövőre már nem állapíthatók meg korhatár előtti nyugdíjak, a jelenleg folyósítottakat pedig a korhatár előtti ellátásként - föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, fegyveresek esetében szolgálati járandóságként - kell továbbfolyósítani.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait