szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatali vesztegetésre módosította a Csongrád Megyei Nyomozóügyészség a szegedi ügyvéd, K. Zoltán elleni, korábban befolyással üzérkedés miatti gyanút - közölte a főügyészség szóvivője kedden.

Emellett az ügyvédet és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót gyanúsítják egy másik, befolyással üzérkedéssel kapcsolatos ügyben is - mondta Szanka Ferenc. Szerinte K. Zoltán a gyanú szerint mindkét esetben felajánlotta segítségét az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak, hogy megfelelő összegért el tudja intézni, hogy az szabadlábra kerüljön. Az első esetben a gyanú szerint megtörtént a pénz átadása, ezért módosult a vád, a másik alkalommal viszont, - az ügyészség eddigi információi szerint- a cselekmény nem jutott el a pénz átadásáig.

A Csongrád Megyei Bíróság közleménye szerint az elmúlt napokban, hetekben a sajtó tájékoztatást adott arról, hogy K. Zoltán szegedi ügyvédet előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyben korábban nyilatkozó sajtószóvivő csoportvezető ügyész elmondta, hogy K. Zoltán ügyvéd a gyanú szerint egy kiemelt jelentőségű, több százmillió forintos adócsalási ügyben ajánlotta fel segítségét az ügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Azt mondta, néhány millióért el tudja intézni, hogy a férfi szabadlábra kerüljön. 

A bíróság közlése szerint ezt követően a sajtóban megjelent, hogy időközben őrizetbe vették az ügyvédnél dolgozó ügyvédjelöltet is, valamint, hogy ezzel az üggyel összefüggésben a Csongrád Megyei Bíróságon felfüggesztettek a munkavégzés alól egy büntetőbírót. A Csongrád Megyei Főügyészség szerint a két ügyvéden kívül más személyt nem gyanúsítottak meg az ügyben. 

Tény, hogy a Csongrád Megyei Bíróságon az előzetes letartóztatás ügyében másodfokon eljárt tanács a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntette és házi őrizetet rendelt el - írták.

A tájékoztatás szerint a Csongrád Megyei Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének szakmai jelzése és az általa jelzett másodfokú határozat tartalma alapján, valamint a korábbi sajtóhírekre és az ügyészségi közleményre tekintettel a Csongrád Megyei Bíróság elnöke azonnal belső vizsgálatot rendelt el. Ennek eredményeképpen megállapították, hogy a határozat meghozatala nem az eljárási szabályok szerint történt.

Ezért a megyei bíróság elnöke az eljárt tanács elnökével szemben a szükséges munkáltatói intézkedéseket haladéktalanul megtette, majd további intézkedés megtétele céljából a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szolgálati bírósághoz fordult. Az ügyben eljárt tanács másik tagjával szemben saját hatáskörben intézkedett, míg a tanács harmadik tagját a belső vizsgálat során feltárt tények ismeretében semmilyen felelősség nem terheli. A közleményben megjegyezték, hogy a megyei bíróság elnökének nincs joga a bírót tisztségéből felfüggeszteni, erre csak a szolgálati bíróság jogosult. 

Hozzátették, az érintett tanácselnök a belső vizsgálat kezdete óta semmilyen bírói tevékenységet nem folytat. A Csongrád Megyei Bíróságnak nincs tudomása arról, hogy az üggyel összefüggésben bíró mentelmi jogát felfüggesztették volna, illetve bíróval szemben büntetőeljárás lenne folyamatban - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn