szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Forgalomlassító demonstrációt tart jövő szerdán Budapesten a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete, mert megszakadtak tárgyalásaik a fővárossal; a TGFSZ fix tarifát szeretne bevezettetni.

 A fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak - mint árhatóságnak - törvény által biztosított joga van - mondta Farkas Zsolt érdekvédő a budapesti sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az önkormányzatot a főpolgármester megbízásából Komáromi Endre - egy taxis társaság ügyvezetője - képviselte, aki az utolsó, október 4-i ülésen fél óra múltán elhagyta a helyszínt.

A budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek - mondta a TGFSZ elnöke. A tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a TGSZF egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni. "A politika viszont ezt áremelésnek fogja fel, és nem támogatja" - tette hozzá. Farkas Zsolt azt mondta, minden taxisnak kényszer, hogy egy fuvarszervezővel leszerződjön, különben nincs elég munkája. A fuvarszervezők viszont nyomottan tartják az árakat, sok tarifát alkalmaznak, hiszen a taxisoktól beszedett franchise-díjból így tudnak jól megélni. A önkormányzat - mint árhatóság - csak a maximális viteldíjat szabályozza - magyarázta.

Nézze meg a szeptemberi tüntetés képeit!
©

A taxisok másik problémája, hogy a több kocsival fuvarozó vállalkozók csak részmunkaidőben alkalmazzák a sofőröket, akik ettől függetlenül, éhbérért, napi 12-14 órát dolgoznak. A jövő szerdai megmozdulással erre a tarthatatlan helyzetre hívják fel a figyelmet. A rendőrség által ezer autóra engedélyezett forgalomlassító demonstráció a kőbányai Hungexpo parkolójából indul, érinti az Erzsébet hidat és a Lánchidat, majd a Nyugati felüljárót. A tiltakozók a Váci és a Dózsa György úton át érkeznek meg a Hősök terére. A demonstrálók egy csoportja menet közben elviszi a szakszervezet követeléseit és javaslatait Tarlós István főpolgármesternek.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot