szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félpályás útlezárásokkal tiltakoznak pénteken a szakszervezetek a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai ellen. A pécsi tiltakozókhoz a horvát rendőrszakszervezet is csatlakozott.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a szakszervezetek félpályás útlezárásokkal demonstrálnak a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai ellen, eddig már két autós tüntetés volt, legutóbb június 29-én demonstráltak így az érdekképviseleti szervezetek.

Akárcsak nyáron, az érdekképviseletek most is az Érdekegyeztető Tanács megszüntetése, a munka törvénykönyvének változásai, a nyugdíjakat és a szociális juttatásokat érintő módosítások ellen akarják kifejezni nemtetszésüket és nyomást gyakorolni a kormányzatra. Az érdekképviseleti szervezetek a háromoldalú párbeszéd visszaállítását, a szakszervezeti jogok, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjra szerzett jogok tiszteletben tartását követelik, és tiltakoznak a munka törvénykönyvének egyeztetés nélküli, egyoldalú változtatása miatt.

A szolgálati nyugdíj is téma

Bár úgy tűnhet, hogy a szakszervezetek szélmalomharcot vívnak a kormánnyal, a Liga Tanács közleményéből például kiolvasható: a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbb olyan tervezetet küldött át a Ligának, amely a szakszervezet szerint már tartalmazott pozitív változásokat a júliusban megismert verzióhoz képest. Ennek ellenére a Liga szerint a tervezet megszüntetné a szakszervezetek érdekvédelmi munkáját, ami ellen fel kell lépni.

„Amennyiben a tárgyalások ellenére a kormány által elfogadott tervezet a munkavállalók helyzetének lényeges romlásához vezet, a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelmén és munkaidő kedvezményén pedig nem sikerül olyan mértékben javítani, ami biztosítja a szakszervezeti érdekvédelmi munka feltételeit és a szakszervezetek demokratikus működését, akkor a LIGA Szakszervezetek azonnal megszakítja a tárgyalásokat” – közölte a demonstrációt kezdeményező szervezet.

A nyáron már demonstárltak a szakszervezetek
©

A megmozduláshoz rendvédelmi szervezetek is csatlakoztak. „Nagyjából 200-300 autóval veszünk részt a demonstráción az ország több pontján, elsősorban a megyeszékhelyeken” – mondta a hvg.hu-nak Czövek János, a Honvédszakszervezet vezetője. Ők nemcsak a Munka Törvénykönyvének tervezett változtatása ellen, hanem a szolgálati nyugdíj megszüntetése miatt is tiltakoznak.

Pécsre horvát tiltakozók is jönnek

Miközben az országban nem mindenhol sikerült egységbe kovácsolódniuk a szakszervezeteknek, Pécsen az összes érdekképviseleti szervezet (pedagógus, munkás, rendvédelmis) összefogott. „Lassan több mint fél éve 15 szakszervezet együtt demonstrál” – közölte a hvg.hu-val Pálfalvy Nándor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Baranya megyei vezetője. A pécsi demonstráció attól is egyedi, hogy az ottani tiltakozókhoz a horvát rendőrszakszervezet is csatlakozott, utóbbi szervezet elnöke többedmagával részt vesz a pénteki demonstráción, sőt beszédet is mond. Este 17 órától pedig a szakszervezetisek a pécsi helyszínhez várják a szimpatizánsokat is, gyertyagyújtásra.

A fővárosban is több helyen kell számítaniuk az autósoknak félpályás útlezárásokra. Budapesten a Ferihegyi repülőtérre vezető útnál, az M5-ös autópálya mindkét oldalán a 17-19. kilométerszelvény között, a Budapestre vezető 2-es úton (Dunakeszi és Budapest között), a gyorsforgalmi úton a Városközpont felé vezető irányban, a Műegyetem rakpartján, az Alkotás úton az M1-es autópálya irányában, a Teve utcában (a rendőrségi palotánál), illetve a Róbert Károly körúton, a Kerepesi úton (az Örs vezér tere irányában), a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Dózsa György úton, az M1 és M7-es autópálya bevezető szakaszán, illetve a Nagyétényi úton számíthatunk forgalomlassításra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

"Karba veszik" a rendőröket, tűzoltókat. Vége a szakszervezeteknek?

Jelentősen csökkenhetnek a rendvédelmi területen dolgozók szakszervezeteinek jogai, amennyiben a Munka törvénykönyve mostani tervezetét elfogadja a parlament. Nagyjából hasonló állapot jönne így létre, mint az 1990-es évek legelején volt. A szolgálati törvény egységes hivatásrenddé szervezné a rendvédelmieket.

MTI Itthon

Az utakon tiltakozik a LIGA Szakszervezet az új Munka törvénykönyve ellen

Országszerte körülbelül száz helyen tart félpályás útlezáró demonstrációt a LIGA Szakszervezetek pénteken. Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a kormány újra tárgyaljon velük az új Munka törvénykönyvéről szóló javaslat átdolgozásáról. A tervezet szerintük a munkavállalókat alapvetően hátrányosan érinti.