szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kislétai emberöléssel kapcsolatos tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint a tiszalöki támadással négytagúra bővült csoport 2009. augusztus 3-ra virradó éjszaka a Szabolcs megyei Kislétán követte el utolsó akcióját. Célpontjuk egy gyermekét egyedül nevelő 45 éves nő volt. Az elkövetők előbb a családi ház ablakára, ajtajára adtak le lövéseket, majd eltalálták a lakás előterébe kijövő kislányt, és életveszélyesen megsebesítették. Ezután az épületben több lövéssel kivégezték az ágyon fekvő nőt.

A bíróság pénteken elsőként az áldozat sógorát hallgatta meg, akinek a felesége talált rá a holtan fekvő nőre.

A tanú elmondta: a közeli dohányföldre indultak kocsival hajnalban négyen, útközben a nőt is fel akarták venni. Mivel a dudálás ellenére sem jött ki, a férfi beküldte a feleségét, hogy nézze meg, mi történt. A felesége bement, majd "úgy jött ki, hogy majdnem elájult", azt mondta, hogy a testvére "vérben van". Ekkor beszaladt ő is, és látta, hogy vérnyomok vannak a lakásban, a nő pedig megsérült. A tárgyaláson úgy fogalmazott: tele volt sörétekkel a bőre. A felesége és a nő közben a helyszínre érő édesanyja próbálta magához téríteni az áldozatot, rázták, vízzel próbálták fellocsolni.

A férfi először arra gondolt, hogy gázrobbanás történhetett, majd az udvari szobában azt látta, hogy az ablakon lyuk tátong, és máshol is látott lövésnyomokat, sörétdarabokat. Mint mondta: felismerte ezeket, mondta is az anyósának, hogy ne rázzák, mert lelőtték a nőt, meghalt. A sérült kislánnyal is találkozott, ő csak annyit tudott mondani neki, hogy az ajtó kicsapódott, majd el is esett.

Kisléta: az áldozatok temetése
©

Kihívták a mentőket és a rendőröket, ők már senkit nem engedtek a házba. Elmondta azt is, hogy nem járta körbe a házat, és arra nem emlékszik, hogy a rendőrök járhattak-e a ház hátsó részén, a kertben. Ez azért lényeges, mert ott lábnyomokat találtak.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a környékbeliek a gyilkosság előtt többször láttak idegeneket a településen. Beszámoltak neki arról, hogy négy fiatalabb, izmos férfit láttak abban az utcában, ahol az áldozat lakott, többször jártak ott, és más-más autóval érkeztek. Azt is elmondta, hogy a lövésekre többen felfigyeltek, de petárdázásra gondoltak. Arról nem tud, hogy a nőnek ellenségei lettek volna, arról pedig nem beszélgettek a családban, hogy miért ölhették meg rokonukat.

A bíróság meghallgatta az áldozat egyik testvérét és annak élettársát is, akiktől részletesen kikérdezték egyebek mellett, hogy mit láttak, milyen állapotban volt a ház, láttak-e vért, sérülésnyomokat, megrongált berendezési tárgyakat, hol és hogyan helyezkedett el az áldozat, megmozdították-e, milyen állapotban volt és mit mondott a sérült kislány, kik és merre jártak a házban, az udvarban és a kertben, illetve mit tudtak meg a helyszínen.

Az áldozat nagyobbik, gondnokság alatt álló lányát is meg akarták hallgatni, de mivel a gondnok nem jelent meg, ez nem történt meg.

A tárgyalást november 9-én folytatják.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Rengett egy kicsit a föld Borsodban

Rengett egy kicsit a föld Borsodban

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál