szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László szerint a jelenlegi kormányzati ciklus, vagyis a 2010 tavaszán elkezdődött négy év az egyetlen, az utolsó esélye Magyarországnak. A parlament és a Fidesz választmányi elnöke ezt a Fidelitas országos választmányának tisztújító ülésén mondta szombaton Budapesten. Úgy fogalmazott: "a mi kudarcunk nem tud politikai ellenfeleink sikere lenni. A mi kudarcunk az egész nemzet kudarca is egyben", vagyis a felelősség óriási és egyetemleges.

Kövér László előadásában beszélt a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való viszonyról is, és azt mondta: az Orbán-kormány azért vonta ki magát az IMF befolyása alól - vállalva az ezzel együtt járó plusz terheket -, mert úgy gondolta, ez az egyetlen esély arra, hogy visszaszerezze az ország szuverenitásának maradékát. "Ahol az IMF segítségére van szükség, ott nem a kormányok csinálják a gazdaságpolitikát, hanem a kormányok abból a kottából énekelnek, amit az IMF (...) lejegyez nekik" – fogalmazott.

Ahol az IMF járt, és ahol a szervezet előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott abból mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett – állította.

Szerinte nem azért okoz konfliktust a nemzetközi pénzügyi körök és Magyarország között például a bankadó vagy a devizahitelesek megsegítésének módja, mert olyan súlyosak lennének e körök Magyarországon elkönyvelt veszteségei, hanem azért, mert ahogyan 1956-ban nem engedhette meg a Szovjetunió, hogy precedenst teremtsen a magyar forradalom győzelme, és futótűzként tovaterjedjen, úgy ma a nemzetközi pénzügyi világ egy része sem engedheti meg magának, hogy a magyar gazdaságpolitika nem szokványos intézkedései mintául szolgáljanak más országoknak.

Kövér László
©

2012 kérdésének azt nevezte a házelnök, hogy a kormány talpon tudja-e tartani az országot, vagy "elvérzik abban a szabadságharcban", amelyet azokkal szemben vív, akik erre az országra "kizsákmányolandó gyarmatként, pénzszivattyú kiüríthetetlennek tűnő medencéjeként" tekintenek.

A kormány eddigi teljesítményét a politikus úgy értékelte, hogy a kabinet emberfeletti munkát végzett. Hozzátette ugyanakkor, sokan gondolják úgy a Fidesz szavazói között is, hogy talán többet is el lehetett volna érni, és előrébb kellene tartani, ám szerinte az, amit a kormányoldal elért, mindent egybevetve, tisztes eredmény, amely alkalmas a 2012-es év megalapozására.

A házelnök a november 4-i nemzeti gyásznap alkalmából hangsúlyozta: kötelesség megemlékezni az 55 évvel ezelőtt történtekről azért is, mert a mai napig élnek a társadalomban olyanok, akik - saját bűneik, "valahai ócska kis hazaárulásuk elkendőzése" vagy napi politikai, egzisztenciális érdekeik érvényesítése céljából - úgy gondolják, joguk van "pocskondiázni" 1956 emlékét és azok méltóságát, akik részt vettek a forradalomban. Azt kérte a fidelitasoktól, a saját eszközeiket felhasználva ne hagyják, hogy ezek az emberek hallathassák a hangjukat.

A tisztújító ülésen felszólaló Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az 1956-os forradalom a legtisztább magyar forradalom volt a világon. Kiemelte, szerinte a Kádár-rendszer egy olyan társadalmat épített fel, amelyben egy negatív erkölcsi szemlélet alakult ki.

Mihalovics Péter miniszteri biztos felszólalásában 1956-ot a remény üzenetének nevezte, amely a XXI. század fiataljainak azt üzeni: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország ma is szabad lehessen, mégpedig pénzügyileg és politikailag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében