szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság elnökének javaslatait is beterjesztette a parlamentnek az MSZP, hogy az igazságszolgáltatási reform részletes vitájában azokról is tárgyalhassanak a képviselők.

Bárándy Gergely hétfői sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a kormány - a jogalkotási törvénnyel ellentétesen - nem konzultált a főbíróval a bírói szervezetrendszerről és a bírák jogállásáról szóló törvényjavaslatokról.

A szocialista politikus szerint így nem véletlen, hogy Baka András harmincoldalas írásban fogalmazta meg bíráló észrevételeit és javaslatait. Hozzátette: annak érdekében, hogy a parlament a Legfelsőbb Bíróság elnökének javaslatairól is vitázhasson, azokat - sajátjaik mellett - az MSZP beterjesztette a Háznak.

Mint elmondta, egyetértenek egyebek mellett az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörének kiterjesztését, ellenőrzési jogának kiszélesítését célzó főbírói kezdeményezéssel, és azzal is, hogy a vezetői kinevezések joga - egyszemélyi döntés helyett - az OBT és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét közösen illesse meg. Helyesnek tartanák azt is, hogy a legfőbb ügyész ne dönthessen szabadon a vádemelés helyéről a kiemelt ügyekben.

A szocialisták emellett indítványozzák, hogy az OBH elnökének megbízatása szűnjön meg bírói szolgálati jogviszonyának megszűnésével együtt, valamint hogy a bírókat csak hozzájárulásukkal rendelhessék ki másik szolgálati helyre.

Bárándy Gergely szólt arról is, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén több tucat, az igazságszolgáltatási tárgyú törvényekhez fűzött ellenzéki módosító javaslat azért nem kapta meg a testület egyharmadának támogatását (ami ahhoz szükséges, hogy külön szavazzon róluk a Ház), mert a grémium egyetlen LMP-s tagja, Schiffer András nem volt ott. Így nemcsak a szocialista párt, hanem az LMP által kezdeményezett módosító javaslatok sem kapták meg az egyharmados bizottsági támogatást - jegyezte meg Bárándy Gergely, kiemelve, hogy ilyen fontos ügyben megengedhetetlen a pártját a testületben egyedül képviselő frakcióvezető távolmaradása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!