szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pótnyomozás elrendelését kérte a West Balkán-ügyben a Legfőbb Ügyészségtől a Bálint Ügyvédi Iroda – jelentették be, hangsúlyozva, hogy az iroda munkatársai szerint a vádhatóság rosszul értékelte a bizonyítékokat, s nem mindenki ül a kedd reggel kezdődő bírósági tárgyaláson a vádlottak padján.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen idén január 15-én történt, három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt Szalontai Győző és társaival szemben megindult büntetőeljárás tárgyalása november 8-án reggel kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyben nyolc gyanúsított volt, de az ügyészség csak néggyel szemben találta úgy, hogy felmerülhet a felelősségük a szerencsétlenség bekövetkezésében.

A négy vádlott

Bíróság elé kell állnia a West-Balkán Kft. ügyvezetőjének, a Noise Life-bulikat szervező cég főszervezőjének, a zenés rendezvényeket szervező DieselMusic 2010 Kft. nevében eljáró rendezvényszervezőnek és a West Balkánban rendezett Noise Life Night biztonságáért felelős cég illetékes biztonsági főnökének.

A hatóságok megállapításaival szemben két áldozat – Kadosa Kinga és Csikós Emese – hozzátartozóinak jogi képviseletét ellátó Bálint Ügyvédi Iroda szerint több ember felelőssége vetődhet fel az ügyben. Az irodát vezető Bálint Zoltán egy sajtótájékoztatón azt közölte: az ügyészség rosszul értelmezte a bizonyítékokat, s téves az álláspontja abban, hogy a január 15-i tragédia csak és kifejezetten ennek a rendezvénynek a szervezési hiányosságai miatt következett be. A jogi képviselők szerint ugyanis a szórakozóhely működéésével általában is gondok voltak, és a végzetessé váló hiányosságok korábban is fennálltak.

„A rendőrség a nyomozás során megfelelően derítette fel a tényállást, és tett helyes megállapításokat. Az ügyészség viszont a szakmailag helytálló nyomozati anyagból téves következményeket vont le” – mondta Bálint Zoltán, aki azt emelte ki, hogy a West-Balkán (WB) Kft. és a hatóságok korábbi tevékenységét nem vizsgálta a vádhatóság.

Alkalmatlan volt a hely?

Az ügyvéd kitért arra, hogy a cég vezetői egy olyan szórakozóhelynek nézték ki a Skála Metró épületét, amely erre a célra statikailag alkalmatlan volt. Ezen túl – mint arról korábban a hvg.hu is beszámolt – többek között gyúlékony, épp ezért szórakozóhelyen nem engedélyezett padlószőnyeggel fedték le a padlót, tűzoltókészülékeket nem szereltek fel, szabadtéri melegítésre alkalmas, propánbután gázzal működő fűtőtestekkel oldották meg a fűtést beltérben, a menekülést lehetővé tevő kijárat ajtaja a menekülés irányával ellentétetesen, tehát befelé nyílt.

A szórakozóhely illetékesei mellett a hatóságok sem jártak el körültekintően a West Balkán esetében – hangsúlyozta a Bálint Ügyvédi Iroda vezetője. „Nem volt érvényes használatba vételi engedély, és miközben bulikat rendeztek – a tragédia előtt három többezres rendezvényt is – még zajlott az építkezés, a Skála Metró épületének az előírtaknak megfelelő átalakítása. Bálint Zoltán kiemelte azt is, hogy a hatóságok közül a tűzoltóság volt az egyetlen, amely megfelelően járt el: a helyszínre is kimentek, s a talált hiányosságokat tizenegy pontban jelezték is. Ez alapján a WB vezetői a VI. kerületi önkormányzathoz beadott kérelmüket a használatba vételi engedély iránt vissza is vonták, sőt közölték azt is, hogy kereskedelmi tevékenységet sem folytatnak az épületben.

A januári tragédia helyszínén: az ügyvédek szerint sokkal több a felelős, mint az ügyészség által megnevezettek
©

Megdöbbentő volt – tette hozzá Bálint Zoltán egyik kollégája, hogy a WB Kft. vezetője, Szalontai Győző egy hitelkérelemhez csatolva azt írta, hogy hiába működtek 2001-től, a 2007-ig terjedő időszakban mindössze hat hónapig volt engedélyük. Mindenesetre a visszavont engedélykérelem után 2010 októberében a WB illetékesei újra benyújtották az önkormányzathoz építési engedély kérelmüket, amely 1800 fő befogadására alkalmas hely kialakítására vonatkozott. Ez alapján a jegyző irányítása alatt működő, a Hatósági Főosztályhoz tartozó kereskedelmi osztály vezetője nyilvántartásba vette a WB-t, s tovább küldte szakhatóságoknak a papírokat. A tűzoltóság a kereskedelmi osztálynak válaszként megírta, hogy a helynek nincs használatba vételi engedélye és tájékoztatást kértek az osztály munkatársai által megtett intézkedésekről, ám választ csak a tragédiát követő napon, január 16-án kaptak. A szintén a Hatósági Főosztályhoz tartozó építésügyi osztály – Bálint Zoltán elmondása alapján – is csak december 22-én jelezte a kereskedelmi osztálynak, hogy a WB-nek nincs sem használatba vételi engedélye, sem kereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó engedélye. A két osztály az önkormányzat épületében két, egymással szomszédos helyiségben található.

Az ügyvéd hangsúlyozta, mindezek miatt felvetődik a West Balkán-tragédia ügyében VI. kerületi önkormányzat felelőssége is. „Ezt azonban Hassay Zsófia polgármester a 2009-es kormányrendeletre hivatkozva hárította el” – közölte Bálint Zoltán megjegyezve, holott éppen neki kellett volna megtagadnia az engedély kiadását. „A szerencsétlenség megtörténte után viszont az önkormányzat jegyzője, Sajtos Csilla pont a tűzoltóság 2010. májusi levelében hivatkozott rendelet szerint zárta be a West Balkánt” – tették hozzá az ügyvédi iroda munkatársai.

A felsoroltak alapján – közölte Bálint Zoltán – úgy vélik, egyértelmű, hogy a tragédiához nem csak az azt megelőző napon történtek járultak hozzá – mint például az ügyészség által megjelölt biztonsági őrök felvétele –, hanem jóval korábbra nyúlnak vissza a szerencsétlenséghez vezető dolgok. „Ezért két héttel ezelőtt a Legfőbb Ügyészséghez fordultunk, kérve a felügyeleti intézkedést a pótmagánnyomozás elrendelésére.” Az ügyvédek "az ügyészségre bízzák annak eldöntését, hogy esetleg még hány embernek kellene ott ülnie a vádlottak padján".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Végleg bezár a West-Balkán

Örökre bezár a West-Balkán, ahol három fiatal lány vesztette életét egy rendezvényen. A szórakozóhely ezt közleményben jelentette be honlapján.

MTI Itthon

Villámgyorsan lezárják a West-Balkán-tragédia nyomozását

Pénteken lezárja a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen január 15-én történt, három fiatal életét követelő tragédia ügyében - tudta meg az ügyet jól ismerő forrásból csütörtökön az MTI.

Hírszerző/FH Itthon

West-Balkán után: szerdától szigorodik a tűzvédelmi törvény

A tűz elleni védekezésről szóló törvény módosítását múlt héten hirdettek ki a Magyar Közlönyben. A szigorítás szükségességéről a West Balkán szórakozóhelyen, január közepén történt, három halálos áldozattal és 14 könnyebb sérülttel járó tragédia után határozott a kormány.

MTI Itthon

Parlamenti téma lett a Tűzraktér, a Trafó és a West-Balkán

Karácsony Gergely LMP-s képviselő hétfőn a parlamentben azt kérdezte a kulturális államtitkártól, hogy miért alkottak olyan kormányrendeletet, amely ellehetetleníti a zenés-táncos szórakozóhelyek üzemeltetését, illetve az állam valóban átvenné-e a fővárostól a Trafó üzemeltetését, illetve mi lesz a Tűzraktérrel? Vágó Gábor szerint a kormányrendelettel "túlbiztosíttatják" a helyszíneket és az új kötelezettségeket a szervezők nem tudják teljesíteni.

Csikász Brigitta Itthon

Megszereztük a West-Balkán-nyomozás szakértői anyagát

A Nyugati téri West-Balkánban január 15-én történt tragédia után egy hónappal már az ügyészség előtt fekszik a nyomozó hatóság vádemelési javaslata. Az eljárásban felkért egyik személyi és vagyonvédelmi szakértőnek a hvg.hu birtokába került véleménye szerint a hely üzemeltetője, a rendezvény szervezői, a biztonsági szolgálat emberei, de még a VI. kerületi rendőrkapitányság munkatársai is hozzájárultak a szerencsétlenség bekövetkeztéhez.

Csikász Brigitta Itthon

West-Balkán: perli az önkormányzatot az egyik áldozat családja

Kártérítésre megy a Terézvárosi Önkormányzattal a West-Balkán tragédiában életét vesztett egyik fiatal családja, mert felelősnek tartják a hivatal illetékeseit is – tudta meg a hvg.hu. A szervezők által túlméretezett vendégszám mellett a szórakozóhely épülete is hemzsegett a hibáktól. Korábban írtunk már a szakértők által talált problémákról, de úgy látszik ,a West-Balkánban hibát hibára halmoztak, s az előírásokat egyáltalán nem tartották be.

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"