szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demszky Gábor nyilvánvalóvá tette, hogy aki bármit el akar érni a városházán, annak Hagyó Miklóshoz kell igazodnia - mondta 2010 februárjában tett és a hvg.hu birtokába került rendőrségi vallomásában a volt főpolgármester egykori bizalmasa, a BKV-s ügyekben gyanúsítottá vált Mesterházy Ernő. Belenéztünk egy másik gyanúsított, Horváth Éva vallomásába is. Mindkét vallomásban felbukkant az MSZP pénztárnokaként ismert Puch László neve. BKV-akták a hvg.hu-n első rész.

A BKV-s ügyek miatt közel 163 millió forintos vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsított Mesterházy Ernő 2010 februárjában a nyomozóknak tett vallomásában következetesen azt állította, hogy a cég ügyeiben az ő szerepét a nyomozók félreértelmezték. A Demszky Gábor egyik egykori bizalmasa elmondta: „maga a borzalom volt” az a koalíció, amelyre az MSZP és az SZDSZ a fővárosban kényszerült 2006-ban. A koalíciós tárgyalásokat elmondása szerint ugyan Demszky nyitotta meg, de aztán végig ő helyettesítette a főpolgármestert

„Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy Hagyó 2010-ben főpolgármester akar lenni” – mondta a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesről Mesterházy. Szerinte "Demszky úr két szempontból is átengedte Hagyó Miklósnak a pályát, azaz átengedte Hagyónak a jövőkép formázásának a lehetőségét, illetve Demszky úr indirekt módon nyilvánvalóvá tette, hogy aki bármit el akar érni, annak Hagyóhoz kell igazodnia, mert a jövőben ő lesz az első számú vezető." Mesterházy vallomásában azt állította: azt javasolta Demszkynek, hogy hagyják a BKV-t (Hagyóéknak), vagy irányítsák csak ők, s ekkor a politikai felelősség is az övék. De Demszky nem hallgatott rá – vallotta.

"Beszédhibás, emiatt gátlásos vagyok"

Demszky bizalmasa a nyomozóknak arról is beszélt, hogy neki mennyire fontos volt a politika, a jövőjét a nagypolitikában képzelte el. "Én folyamatosan politikai szerepre törtem. Ennek egyik nagy hátránya volt, hogy sajnos beszédhibás vagyok, emiatt gátlásos vagyok, így kénytelen voltam mindig is a háttérben maradni. De mindig is a politika érdekelt és vonzott, ezért hagytam abba az összes többi művészeti és gazdasági tevékenységemet."

Mesterházy Ernő és ügyvédje a Fővárosi Bíróságon, 2010-ben
©

Vallomásában kitért az ún. Hatokra, amelynek ő is tagja volt, s amely Demszky Gábor szűk tanácsadói köréhez tartozott. Rajta kívül Tiba Zsolt főjegyző, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Gyekiczky András kabinetfőnök, Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató volt a tagja ennek a körnek - és persze a főpolgármester. Mindeközben Mesterházy a nagypolitikával is kacérkodott, mert tudta, hogy Demszky vissza fog vonulni. Ezzel kapcsolatban beszélt arról is, hogy "nagy küzdelmet folytattunk a Kóka János által fémjelzett csoportosulás ellen, akik mögött állt az SZDSZ régi vezetésének a köre és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök”. Mesterházy vallomása szerint a BKV ügyei kapcsán többször volt találkozó közte, Hagyó Miklós, Puch László (az MSZP pénztárnoka) és Szilvásy György között. Azt állította, hogy minden BKV-s ügyben neki kellett tárgyalnia Hagyóval, ezért hitte szerinte mindenki azt, hogy ő jóban van vele, "pedig ez nem volt így".

"Fontos volt, hogy az illető ezt elhiggye"

Miután a BKV élére Kocsis Istvánt nevezték ki, az új vezetővel titokba kellett találkozgatnia, hogy ezt Hagyó Miklós ne tudja meg. Mesterházy vallomásában elmondta: néhányszor találkozott a korábbi, megbízott vezérigazgatóval, a később Kocsis általános helyetteseként dolgozó Balogh Zsolttal is, de ezek csak udvariassági találkozók voltak.

"Úgy csináltam, mintha figyeltem volna (Baloghra - a szerk.), vagy a dolog érdekelt volna, és az is fontos volt, hogy az illető ezt elhiggye. Ez egy nagyon gyakori magatartásforma a politikában nálam is és másoknál is, hiszen ezek az emberek azt várják el, hogy az általuk felvezetett problémákra mások figyeljenek” – vallotta Demszky egykori bizalmasa.

Milliós szerződésekről dalolt a volt sajtóreferens

A hvg.hu birtokába került még Horváth Éva vallomása is. (A dokumentum letölthető az átlátszó.hu-n itt, itt és itt). Az ügyészség gyanúja szerint Horváth Éva, Hagyó Miklós sajtófőnöke a BKV Zrt. veszteséges működése ellenére a közlekedési társaság egyes, vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rávette arra, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére szerződjenek. Így Regőczi Miklós az F.F.V.D Bt-től 2007-ben megrendelte több rendezvény – két Sulikezdés és a Mosolyellenőrök elnevezésűt –, amelyekre mintegy 31 millió forintot ki is fizettek.

A vádhatóság megállapításai alapján szintén Horváth Éva vette rá Regőczi Miklóst, hogy kommunikációs feladatokra alkalmazzák a K. L. Kommunikációs és Szolgáltató Iroda Bt.-t, amelynek ilyen tevékenységekre mintegy 1,2 millió forintot ki is fizettek. De így került be a BKV-hoz az Anova Bt. is, amely összesen 18 millió forintot kapott a BKV-tól. Internetes, online hírfigyelő szolgáltatás szervezésére és üzemeltetésére pedig 2007 novembere és 2008 júniusa között mintegy 5 millió forintot adott ki a BKV, szintén Horváth Éva felbujtására – közölte az ügyészség.

 

©

Ugyanígy vélekedett az ügyészség a Siteflex Kft-vel, a Soda Kft-vel és a Dam Bt-vel megkötött kontraktusokról is, és úgy vélték, Horváth azzal, hogy szándékosan rábírta a BKV vezetőit szerződések kötésére a társaságnak összesen 102 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Ebben társai voltak a közlekedési vállalat vagyonkezelési jogkörrel rendelkező vezető tisztségviselői és „beosztott bűntársai”, ami miatt – a vádhatóság szerint – a hűtlen kezelést az érintettek bűnszövetkezetben követték el. Az ügyészség külön kiemelte, hogy a szükségtelen és nagy kárt okozó szerződéseket akkor kötötték, illetve a kifizetéseket akkor teljesítették, amikor Horváth Éva Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kabinetjében dolgozott. Az előnytelen és felesleges kontraktusok megkötésén túl az ügyészség úgy találta, hogy Horváth Éva egy időszakban tényleges munkavégzés nélkül vett fel 24 millió forintot, amivel csalást is elkövethetett.

Horváth – a hvg.hu birtokába került nyomozati anyag alapján – mindkét gyanúsítást tagadta. A sajtófőnök 2010. január 19-én tett vallomásában arról számolt be, hogy 2007. február elsején kezdett dolgozni a DBR Metrónál, és 2008 februárjáig ő volt a társaság egyedüli sajtósa, de eközben a BKV sajtóreferenseként szerepelt, bérét pedig a BKV fizette. A DBR, mint Horváth is megjegyezte, a BKV része volt, de gazdálkodását a BKV elkülönítetten végezte. A DBR-től került át egyébként Hagyó kabinettjébe, miközben továbbra is a BKV alkalmazásában állt.

Horváth: Puch intézett pénzeket

Horváth Éva beszámolt arról is, hogy a BKV-hoz többek között az MSZP volt pénztárnokának, Puch Lászlónak az ajánlására is vettek fel embert, így Kőhegyi Andrást. Egy beszélgetést is visszaidézett Horváth, ami közte és Puch Városházán dolgozott titkárnője között zajlott, utóbbi Horváth szerint közölte, hogy „beugrom Andráshoz, akit apánk helyezett a BKV-hoz.” Sőt „emlékezetem szerint valamikor 2007. év vége felé egy alkalommal, amikor mentem Antal Attilához, az felháborodva elmesélte, hogy Kőhegyi Andrást fel kell vennie Puch közbenjárására titkárságvezetőnek, de szinte alig dolgozik, hol tanulmányi szabadságon van, hol betegszabadságon, nem lehet a munkájára számítani.” Amikor pedig később Balogh Zsolt „már felmondott, vagy valamilyen módon megszüntette Kőhegyi András munkaviszonyát, azt követően elmondta nekem, hogy magas végkielégítést volt kénytelen adni neki.”

Puch László
©

Aztán kiderültek más dolgok is: így az, hogy a Horváth cége által működtetett Stop.hu-nak Puch intézte el, hogy a fővárosi cégek, a Főtáv Zrt., Fővárosi Vízművek Zrt és az FKF Zrt. hirdessenek, amit a Média Magneten keresztül tettek meg. Horváth Éva ezzel együtt elmondta azt, hogy kivel milyen telefonszámokon tartotta a kapcsolatot, így Puch László 20-as mobilszámát is megadta. Emellett elmondta, ki Puch kedvenc strómanja (F. Árpád), s neki mi a telefonos elérhetősége. De Puchnak akkor a főstrómanja Sz. Gábor volt, másik strómanja pedig egy S. Dénes nevű üzletember.

A volt sajtófőnök megnevezte Puch László "alpénztárnokát", és hogy a nő irodájában hol található az a rejtett páncél, „amelyekből az illegális kifizetések történnek.” A Horváth Éva által elmondottakból kiderül az is, hogy Puch „az Alkotmány utcában lévő Next klubban szokott tárgyalni, ha azt akarja, hogy a tárgyalópartnerével ne lássák az MSZP székházban.” Horváth azt is elmondta, hogy Puch nem igazán ért az informatikához ugyanis „nem használ számítógépet, így papírjai lehetnek sok mindenről.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem vallott politikusokra Mesterházy Ernő

Mesterházy Ernő ügyvédje cáfolta kedden az MTI-nek azokat a sajtóinformációkat, miszerint védence egy jobboldali, illetve egy baloldali politikusra tett volna terhelő vallomást.

MTI Itthon

BKV-ügy: Mesterházy Ernő mindenbe beleszólhatott

Az Index szerint Mesterházy Ernő, a főpolgármester volt politikai tanácsadója Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesi felhatalmazásával beleszólhatott a fővárosi cégek üzleti és személyi döntéseibe.

hvg.hu Itthon

Titokzatos építmény Mesterházy Ernő nyaralója alatt - videó

Titokban, engedély nélkül építkezik a természetvédelmi övezetben található szigligeti nyaralója alatt Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester - BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő - tanácsadója - állítják szemtanúk a hvg.hu-nak. Videó.

MTI Itthon

BKV-ügy: újabb bűncselekménnyel gyanúsítják Mesterházy Ernőt

Mesterházy Ernőt bűncselekménnyel, több mint százhatvan milliós vagyoni hátrány okozásával is gyanúsítják a BKV ügyében folyó nyomozás legújabb fejleményei szerint - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t. Egyúttal indítványozta előzetes letartóztatásának további kéthónapos meghosszabbítását.

MTI Itthon

Mesterházy Ernő szigligeti pincéjében is foglaltak le iratokat

Több mint 24 órán át tartott házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Központi Nyomozó Főügyészség közös nyomozócsoportja a Mesterházy Ernő volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le - értesült szerda délután az MTI.

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire