szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább reped a szekszárdi belvárosi katolikus templom kupolája, a statikai vizsgálatról nemrég elkészült jelentés szerint azonban nem kell beavatkozni a műemléképület alapjaiba.

A szekszárdi plébániahivatal megrendelésére végzett talajmechanikai és statikai vizsgálat szerint a tetőszerkezet feszíti a kupolát - mondta az MTI-nek Bacsmai László plébános. Ennek az lehet az oka, hogy 1992-ben a korábbi palaborítást cseréppel váltották fel, ami nehezebb, a tetőszerkezet pedig nincs kellően összefogva - tette hozzá.

A templom kupolájából 2009 húsvétján szakadt le a vakolat egy darabja, majd repedések keletkeztek rajta, amelyek azt mutatták, hogy a kupola és annak függőleges tartószerkezete elmozdult. Emiatt megsérült a kupola csegelyeiben a Trianon után elcsatolt városok székesegyházait ábrázoló freskók egyike is.

Az 1806-ban későbarokk, illetve copf stílusban épült, egyhajós templomban a vakolat további hullását sikerült megakadályozni, a kupolán azonban újabb repedések keletkeztek, és a geodéziai mérések is azt támasztják alá, hogy folyamatosan dőlnek kifelé a falak - ismertette a plébánia vezetője, aki szerint valószínűleg nemcsak a templom padlásán, hanem a templombelsőben is a falakat összehúzó vasszerkezetet kell elhelyezni.

Azt, hogy mikor kerülhet sor a beavatkozásra, Bacsmai László nem tudta megmondani, de megjegyezte: azt rövid időn belül el kell végezni, mert életveszélyessé válhat az épület. A 12,8 millió forintért elvégzett szerkezeti vizsgálatot a paksi atomerőmű ötmillió forinttal támogatta, hétmillió forint támogatást ígért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és több mint hatmillió forintot a hívek adományoztak a felújításra - mondta belvárosi katolikus templom plébánosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián