szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP kongresszusa ellenszavazat nélkül fogadta el az alapszabály-módosításokat, a Gyurcsány Ferenc csoportja által javasolt, közvetlen pártelnökválasztásról szóló javaslatot azonban leszavazták. Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője videóüzenetet küldött, a fiatal szocialisták a József Attila szobor áthelyezése miatt tiltakoztak.

A Fidesz szerint Gyurcsány lenne az államfőjelölt

"A szocialista hagyományoknak megfelelően az MSZP és a Gyurcsány-párt továbbra is átveri az embereket" - írja szombaton kiadott közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője."Most éppen a nagy szakítás, majd szétválás színjátékát láthatjuk, holott a színfalak mögött már megköttetett a szövetség" - teszi hozzá. "Titkos paktumuk szerint a következő választások alkalmával – szorosan együttműködve – az MSZP adja majd a miniszterelnök-jelöltet, Gyurcsányt pedig nyilvánvalóan köztársasági elnöknek akarják jelölni.” Selmeczi Gabriellának fogalma sincs, mi történik a való világban - reagált az MSZP.

Az MSZP elnöke a párton belüli új szereposztás kialakítását sürgette kongresszusi beszédében. Mesterházy köszönetet mondott azoknak, akik a rendszerváltás óta az MSZP sikeréért dolgoztak. Majd azt mondta, most új politikára, sok új szereplőre és új szereposztásra van szükség. "Ezért arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítettétek a szocialista pártot, hogy most egy kicsit lépjetek hátrébb, és a nyilvánosság helyett a háttérből segítsétek munkátokkal ezt a közösséget" - mondta.

Mesterházy Attila azt javasolta, hogy hozzanak létre ügyvivői rendszert az MSZP-ben, így szélesítve a párt szakpolitikusi bázisát. Kezdeményezte, hogy az év végéig tartsanak tisztújítást a parlamenti frakcióban, majd januártól kezdjenek hozzá a párton belüli tisztújításhoz. Mindezt azért, hogy március végére megválasszák azt a csapatot, "amely elvezeti az MSZP-t a 2014-es győzelemig" - tette hozzá. Indítványozta, hogy az MSZP kezdjen társadalmi egyeztetést szakpolitikai programjáról, és azt 2012. május 1-jén hozzák nyilvánosságra. Ezenkívül javasolta, indítsanak kampányt, amely korábbi ígéreteivel szembesíti a Fideszt.

Beszédében a pártelnök új társadalmi, gazdasági és politikai megegyezést sürgetett, hangsúlyozva, hogy az emberek többsége már érzi a változás szükségességét, de ez nem jelenthet visszatérést "a Fidesz-kormány előtti világhoz". Mint mondta, a többség azért bizalmatlan a politikával szemben, mert a pártok a rendszerváltás óta többször hazugsággal, szándékaik eltitkolásával vagy program nélkül szereztek választói felhatalmazást. Szólt arról is, hogy ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, Magyarország "menthetetlenül a görög útra fog lépni". Véleménye szerint ennek jelei már láthatók: a magyar állampapírok eladhatatlanok, az országkockázat az egekbe szökött, a forint árfolyama romlik, az államadósság nő.

Mesterházy Attila szerint most minden, ellenzékből mondott szava visszahullik a Fideszre. "Ma tényleg rosszabbul élünk, mint másfél évvel ezelőtt. Ma tényleg a kormány miatt gyenge a forint, drága a benzin és magasak a törlesztőrészletek" - húzta alá. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben "gyerekek éheznek és fáznak az iskolákban", a hatalmon lévők "százmilliárdokat tőzsdéznek el, tízmilliárdokat költenek stadionokra (...), milliókat zongorára, szőnyegekre és idióta festményekre".

Gyurcsányék és az MSZP "sokat köszönhet" egymásnak

Gyurcsány Ferencék kilépéséről szólva azt mondta: elmentek az MSZP-ből azok, akik nem tudták jó szívvel képviselni a többségi döntéseket. "Sokat köszönhetnek a szocialista pártnak és a párt is sokat köszönhet nekik" - jegyezte meg, hozzáfűzve: ezzel lezártnak tekinti a kérdést. Korábban a küldötteknek kiosztották a volt miniszterelnök levelét, amelyben Gyurcsány Ferenc azt írta: arra fognak törekedni, hogy a két párt közötti eszmei, kulturális és politikai különbségek ellenére lehetséges szövetségesként tekintsenek egymásra.

A kongresszuson felszólaló Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a szocialisták nemzetpolitikájuk újraértékelésére készülnek. A főtitkár szerint az MSZP-nek mindenekelőtt azon határon túli magyarok felé kell nyitnia, akik nem tudják elfelejteni a 2004. december 5-ei népszavazás eredményét. Az RMDSZ főtitkára úgy fogalmazott, egyetlen felelős politikai párt sem engedheti meg magának, hogy megsértődjön, elzárkózzon a párbeszédtől. Mint mondta, számukra sem az a legfontosabb, hogy valaki jobb vagy baloldali, hanem hogy miként közeledik az erdélyi magyarsághoz.

A határon túli magyaroknak elsősorban arra volna szükségük, hogy Magyarország olyan regionális hatalom legyen, amely képes megakadályozni egy szlovákiai nyelvtörvényt vagy a szerbiai kollektív bűnösségre vonatkozó kezdeményezést - fogalmazott az RMDSZ főtitkára, aki szerint ugyanakkor komoly eredmény a könnyített honosítás lehetősége, feltéve, hogy az a szülőföldön maradással párosul. A kettős állampolgárságnak magyar választójoggal kell társulnia, de oly módon, hogy az ne ossza meg a magyar társadalmat - mondta. Előzőleg Mesterházy Attila úgy fogalmazott: fontos kimondani, hogy "a magyar kulturális nemzet részének és a politikai nemzet jelképes tagjainak" tekintik a határon túli magyarokat, és támogatják autonómiatörekvéseiket.

Shulz szerint megdöbbentő volt Gyurcsány távozása

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője videoüzenetében Gyurcsány Ferencék távozására utalva azt mondta: az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, és az is marad.

A volt miniszterelnök kilépését megdöbbentőnek nevezte, és úgy értékelt: a volt miniszterelnök nem hajlandó szolidaritást vállalni a szocialistákkal a jelenlegi nehéz helyzetben, miközben ők a legkritikusabb időkben is kiálltak mellette. "Ő a saját céljaiért akart tenni, nekünk viszont közösen kell folytatnunk a küzdelmet a demokráciáért" - fogalmazott a német politikus.

A kongresszuson az MSZP fiatal aktivistái József Attila Országház melletti szobrának tervezett áthelyezése miatt tiltakoztak, eközben a szocialista párt budapesti elnökségének tagjai élőlánccal vették körbe az alkotást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva