szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan érvénytelen lesz az időközi országgyűlési képviselő-választás a főváros II. kerületében, a 2-es számú választókerületben, mert a fél órával az urnazárás előtt mért adatok szerint a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot. Végül ez történt: 39 százalékos részvétel mellett a fideszes Láng Zsolt nyerte az első fordulót.

A szavazóköröket este 7 órakor bezárták. Este fél 7-kor az érintett választópolgárok közel 38 százaléka adta le szavazatát a helyi választási iroda adatai szerint. Hétig ez csak 39 százalékig emelkedett tovább. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet. A választáson a parlamenti pártok, valamint az MDF-ből alakult JESZ (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) állított jelöltet. A jelöltek szavazólapon az alábbi sorrendben szerepeltek az első fordulóban: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP). 

A választás első fordulóját a fideszes jelölt nagy fölénnyel nyerte, 53 százalékot kapott majdnem, míg az MSZP-s 24, az LMP-s 16, a jobbikos jelölt 7 százalékig jutott, a JESZ színeiben induló politikus 1 százalékot kapott.

A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Rátámadtak Lévai Katalin egyik aktivistájára

Az MSZP tájékoztatása szerint pénteken egy ismeretlen férfi támadt Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő-jelölt kampánystábjának tagjára a fővárosi Széll Kálmán téren.

hvg.hu/MTI Itthon

Karácsony: "sajnálom, hogy törvénytelen eszközökkel nyert a Fidesz"

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében vasárnap tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választáson. Az MSZP szeretne ellenzéki összefogást a második fordulóban, de az LMP nem lép vissza. Karácsony Gergely szerint Láng Zsolt törvénytelen eszközökkel nyert.

hvg.hu Itthon

Videó: Kik veszik át a kétharmad helyét?

November 13-án időközi választások lesznek Budapesten a II. kerületben. A jelöltet állító pártok hetek óta az utcán kampányolnak. A Fidesz úgy tűnik csak Láng Zsolt óriásposzterével küzd a voksokért és az MSZP sem állított minden nap standot . A Jesz viszont kifejezetten örül annak, hogy végre velük is foglalkozik a sajtó, remélik, hogy figyelemfelkeltő plakátlányuk minél több voksot hoz majd nekik vasárnap.

MTI / hvg.hu Itthon

Nagyot mondott a JESZ jelöltje a kampányfinisben

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) közlése szerint országgyűlésiképviselő-jelöltje, Kovácsics Ádám, megválasztása esetén egész képviselői fizetését visszaadja a II. kerület lakosainak.

M. László Ferenc Itthon

Mesterházy Gyurcsányékról: "ne térdig vérben gázolva menjenek"

Ha választásra kényszerül, inkább Gyurcsány Ferenc mellé áll az ügyészséggel és a Fidesszel szemben, igaz, a volt miniszterelnököt szívesen látná már a párton kívül. Nem tart attól, hogy Gyurcsány "magával viszi a tagságot", és nem zárja ki, hogy később pártközi alapon együtt tudnak majd működni, viszont ígéri, az MSZP-n belüli furkálódásnak erős kézzel fog véget vetni. A frakcióvezetőkkel készült interjúsorozatunk harmadik részében Mesterházy Attilát a szocialisták kitörési kísérleteiről, a várható pártszakadásról kérdeztük.

hvg.hu Itthon

A Fidesz kétharmadából harapnának ki egy darabot - videó

Az MSZP és az LMP jelöltje szerint a vasárnapi időközi választás túlmutat a II. kerületen. A kampányban is kiderült: a tét nem egyetlen parlamenti mandátum, hanem a Fidesz törzsterületén lemérni, mekkora az ellenzék támogatottsága.

hvg.hu Itthon

A fideszes jelölt nyert a II. kerületben

A fideszes Láng Zsolt nyert a II. kerületi időközi választáson, ám a szavazás érvénytelen volt, ezért második fordulót kell tartani a választókerületben.

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16-18 éveseket is felvesznek a listára

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16-18 éveseket is felvesznek a listára

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót