szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében vasárnap tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választáson. Az MSZP szeretne ellenzéki összefogást a második fordulóban, de az LMP nem lép vissza. Karácsony Gergely szerint Láng Zsolt törvénytelen eszközökkel nyert.

Az érvénytelenség miatt két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok 52,61 százalékát (10 031 szavazat) szerezte meg a helyi választási iroda hivatalos adatai alapján. (Láng a 2010-es polgármester-választáson egyébként 66 százalékot kapott, ugyanakkor Balsai István a szintén 2010-es országgyűlési választásokon a mostanihoz hasonló eredményt ért el a Fidesz színeiben.)

A vasárnapi választáson a második az MSZP jelöltje Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal (4611 szavazat), a harmadik helyen az LMP-s Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal (2965 szavazat).

Egy II. kerületi szavazó
©

Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 6,53 százalékkal (1245 szavazat), míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 1,13 százalékkal (216 szavazat). A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet.

Az érvényességhez 50 százalék feletti részvételre lett volna szükség, ám este 7 óráig csak a választópolgárok 39,02 százaléka adta le szavazatát (19 167 érvényes voks). Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

Lesz ellenzéki összefogás?

„Sajnálom, hogy alacsony volt a részvétel, a kerületben lakók nagy része nem érezte át, mi ennek a választásnak az igazi tétje; annak viszont örülök, hogy az indulók közül egyedül én tudtam érdemben javítani az egy évvel ezelőtti eredményhez képest” – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely. (Az LMP indulója 12,5 százalékot kapott tavaly.) A jelölt szerint pártja az egyetlen, amelyik a tavalyi választások óta megtartott időközi voksolásokon a 2010-esnél mindannyiszor jobb eredményt tudott elérni.

©

„Áttörést azonban nem tudtunk elérni” – ismerte el Karácsony, aki kérdésünkre az okok között említette, hogy „Láng Zsolt személyében a Fidesz magánál jobb jelöltet indított”. „Láng Zsolt polgármesteri tevékenységét én is elismerem, nem véletlen a népszerűsége, ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy ezt az eredményt törvénysértő módón érte el, hiszen nyilvánvaló, hogy jóval többet költött, mint a megengedhető 1 millió forintos határ, elég megnézni a kerületet, minden az ő arcképével van kitapétázva” – mondta Karácsony Gergely. Az LMP képviselője emiatt feljelentést is tett, de beadványával a választási bizottság még nem foglalkozott. Karácsony lapunknak azt mondta: nem fog visszalépni Lévai Katalin javára. „Erre csak akkor lettem volna hajlandó, ha reális esély nyílik a Fidesz legyőzésére, de ez nincs így; csak azért, hogy jó pontokat szerezzek az MSZP-nek, nem lépek vissza.”

Lévai szeretné

Lévai Katalin – aki mindenekelőtt köszönetet mondott a választóknak, a rá szavazóknak, valamint az őt támogató civileknek és az MSZP-nek – ugyanakkor a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: a választás "nem lefutott, még nem ért véget". Lévai egyértelművé tette: mivel jelentősen több szavazatot kapott, mint az LMP jelöltje, azt várja, hogy Karácsony Gergely visszalép a javára. A szocialisták jelöltje vasárnap este még nem beszélt Karácsonnyal, ám, mint mondta, a napokban "le kell ülni, és megbeszélni, hogyan tovább".

©

"Kettőnkre együtt a szavazók körülbelül 40 százaléka voksolt, ami még így is 10-12 százalékkal kevesebb, mint a Láng Zsoltra leadott szavazatok száma, de a második fordulóban még be lehet hozni, vagy akár meg is lehet előzni a Fideszt" – jelentette ki az MSZP jelöltje. "Most az összefogás az egyetlen lehetőség" – tette hozzá. A részvételi arányról szólva kijelentette: időközi választáson ez nem rossz szavazati arány, azt mutatja, hogy a kerületben tudatos választók élnek. Lévai Katalin szerint a második fordulóban a mostaninál magasabb lehet a részvételi arány.

Dávid és a Góliátok

„Az eredmény jól mutatja azt az általános politikai apátiát, ami az országban uralkodik” – mondta Bodor Zoltán, aki szerint egyik pártnak sem sikerült jelentősen javítania tavalyi eredményén. „A polgármester népszerűsége meghatározta az egész választást, a Jobbik a többi párttal ellentétben egy országosan ismeretlen jelöltet indított a személyemben. Úgy érzem, ezt figyelembe véve nem lehetek elégedetlen ezzel az eredménnyel, ez Dávid harca volt a Góliátokkal” – mondta Bodor Zoltán, aki szerint „az azért nagyon érdekes, hogy a JESZ 900 ajánlószelvényt adott le, ők voltak a legelsők, ehhez képest a töredékét kapták szavazatokban”.

Láng nyilatkozata

A II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye azt jelzi, hogy másfél év után is bíznak az emberek a kormányban, és támogatják munkáját – mondta Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje az MTI-nek. A II. kerület polgármestere köszönetet mondott a voksokért, és jelezte: csaknem az az eredmény született az időközi választáson, mint 2010 tavaszán. A politikus kiemelkedően magasnak nevezte a 39 százalékos részvételt, bár, mint mondta, titkon bízott az érvényességben.

A polgármester azt mondta, hogy "nagyon tudatos szavazók vannak a II. kerületben, akik szeretnének beleszólni a közügyekbe és a politikába", álláspontja szerint ezt igazolják a számok is. Láng Zsolt úgy vélekedett: az emberek látják a nehéz helyzetet, és azt is, hogy nagyon nehéz örökséget kaptak a szocialistáktól, "plusz egy teljes pénzügyi és gazdasági válság közepén vagyunk, és számtalan kérdés van, ami bizonytalanságban tarthat bennünket, de a kormány dolgozik, mindent megtesz annak érdekében, hogy kiutat mutasson". Hangsúlyozta: azt érzi, hogy ehhez a munkához megvan a támogatottság.

Elmondta, a második forduló előtt arra törekszik, hogy meggyőzze azt a 10 ezer embert, aki rá szavazott, hogy jól tette, emellett pedig másokat is részvételre biztat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Fidesz kétharmadából harapnának ki egy darabot - videó

Az MSZP és az LMP jelöltje szerint a vasárnapi időközi választás túlmutat a II. kerületen. A kampányban is kiderült: a tét nem egyetlen parlamenti mandátum, hanem a Fidesz törzsterületén lemérni, mekkora az ellenzék támogatottsága.

MTI Itthon

Érvénytelen lett a II. kerületi időközi választás

Várhatóan érvénytelen lesz az időközi országgyűlési képviselő-választás a főváros II. kerületében, a 2-es számú választókerületben, mert a fél órával az urnazárás előtt mért adatok szerint a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot. Végül ez történt: 39 százalékos részvétel mellett a fideszes Láng Zsolt nyerte az első fordulót.

hvg.hu Itthon

Videó: Kik veszik át a kétharmad helyét?

November 13-án időközi választások lesznek Budapesten a II. kerületben. A jelöltet állító pártok hetek óta az utcán kampányolnak. A Fidesz úgy tűnik csak Láng Zsolt óriásposzterével küzd a voksokért és az MSZP sem állított minden nap standot . A Jesz viszont kifejezetten örül annak, hogy végre velük is foglalkozik a sajtó, remélik, hogy figyelemfelkeltő plakátlányuk minél több voksot hoz majd nekik vasárnap.

MTI Itthon

Rátámadtak Lévai Katalin egyik aktivistájára

Az MSZP tájékoztatása szerint pénteken egy ismeretlen férfi támadt Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő-jelölt kampánystábjának tagjára a fővárosi Széll Kálmán téren.

MTI / hvg.hu Itthon

Nagyot mondott a JESZ jelöltje a kampányfinisben

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) közlése szerint országgyűlésiképviselő-jelöltje, Kovácsics Ádám, megválasztása esetén egész képviselői fizetését visszaadja a II. kerület lakosainak.

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje