szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton és vasárnap is munkanap lesz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, mert a kormány megcsúszott a sarkalatos törvények megírásával - írja az Index.

Az Index információi szerint november 19-20-ra rendkívüli munkanapokat rendelt el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetése. A tárca alkalmazottainak szombati és vasárnapi munkájára azért van szükség, mert a tervekhez képest több fontos törvény előkészítése is késésben van. A hétvégi plusz két napról szóló miniszteri köremailt ezért főként a kodifikációs feladatokat ellátó munkatársak kapták meg.

Az úgynevezett sarkalatos törvények elkészítése azért vált sietőssé a kormány számára, mert január 1-én hatályba lép az új Alkotmány, amely összesen 39 helyen hivatkozik ilyenekre. A csak kétharmados parlamenti támogatással módosítható jogszabályokat még az új alaptörvény életbelépése előtt el kell fogadni a Háznak. Az országgyűlés honlapján található, benyújtott sarkalatos törvények címet viselő felsorolásban viszont csak 16 törvény szerepel. Az elfogadottak száma pedig összesen csupán nyolc.

A késést jelzi az is, hogy az elmúlt hetekben többször üresjáratban ment a parlament, pedig a őszi ülésszak törvényalkotási menetrendje alapján már októberben a ház elé kellett volna kerülnie például az önkormányzatokról szóló törvénynek - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!