szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség azt a két férfit, akinek a büntetőpere kedden kezdődött meg a Pest Megyei Bíróságon. Zilizi Dávidot, illetve Bittmann Csabát mint bűnsegédet egy 15 éves gyáli lány megölésével vádolják.

A nagy média- és közérdeklődéssel kísért tárgyalás kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot. Az elsőrendű vádlott 2006-ban, az interneten ismerte meg akkor még 13 éves áldozatát, akivel Zilizi több mint két évig együtt járt, illetve szexuális kapcsolatba is kerültek.

2009 közepén a lány egy új kapcsolata miatt szakított vele. Az akkor 18 éves elsőrendű vádlott mindezt megosztotta az interneten megismert másodrendű vádlottal, illetve tanácsot kért tőle robbanóanyagok és fegyverek beszerzésével kapcsolatban. A Bittmann Csabától kapott információk alapján vásárolt egy engedély nélkül tartható muzeális pisztolyt, amelyet Szlovákiában vásárolt alkatrészek segítségével működőképessé tett. A másodrendű vádlott ötleteket is adott a sértett megölésének módjára. Az elsőrendű vádlott többször egyedül, vagy a bűnsegéd társaságában elhagyatott helyeken gyakorolta a fegyver használatát.

2009. december 18-án Zilizi Gyálra utazott, ahol megvárta az iskolába igyekvő sértettet, majd egy szűk utcában hátulról deréktájon lőtte. Amikor hason fekvő áldozata segítségért kiáltozott, a fegyverrel nyolcszor fejen ütötte, majd a már eszméletlen lányt közvetlen közelről tarkón lőtte. A bűncselekmény elkövetése után elfutott a helyszínről, de a rendőrség még aznap őrizetbe vette.

A vádirat ismertetése után a bíróság ki akarta hallgatni Bittmannt, ő azonban a vallomástételt megtagadta, ezért a tanács elnöke a nyomozati időszakban tett vallomásait olvasta fel.

Ezt követően Zilizi Dávid a vallomásában elmondta: a lány szakítása miatt elhagyatottnak, csalódottnak érezte magát. "Ha én nem lehetek boldog, akkor ő se legyen az" - mondta az elsőrendű vádlott, hozzátéve, az sem enyhítette ezt az érzését, hogy időközben ő is egy új kapcsolatra talált. Kijelentette, bűnösnek érzi magát és megbánta tettét. A lánynak nem akart szenvedést okozni, ezért egyetlen fejlövéssel akart végezni vele.

Az elsőrendű vádlott órákon át tartó kihallgatása során többször zavaros és ellenmondásos magyarázatokat adott a bíró, az ügyész és a sértetti képviselő kérdéseire, amiért a tanács elnöke - csekély eredménnyel - visszaidézte a nyomozás során tett vallomásait, illetve bemutattak egy korábbi helyszíni tárgyaláson készült  videofelvételt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!