szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának kérésére nem fogott hozzá egy szentesi szálloda kivitelezéséhez a milliárdos üzletember, Demján Sándor cége, az Arcadom Zrt. – ez derül ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból, amelyekben maga a volt vezérigazgató hivatkozik a politikus „elvárásaira”. Kubatov Gábor személyi titkára révén azt üzente, nem ismeri sem az Arcadomot, sem annak egykori vezérét, de egyetlen munkavállalóját sem. A szövevényes ügy egyik fordulataként az Arcadom vezetője egy egyeztetésen azt állította, beépített embereiken keresztül bírósági ügyeket is befolyásolni tudnak.

„Nem lepődtem meg azon, hogy a gazdaságba belekeverték a politikát” – összegezte a hvg.hu-nak Zsohár Árpád, a Pendola Szentes Kft. egyik tulajdonosa a tapasztalatait a szentesi négycsillagos gyógyhotel-beruházásról. A szállóban már készülhetnének a gyógyvíz áldásos hatásait kihasználni vágyó német és holland vendégek fogadására, ha minden a terveknek megfelelően haladt volna, de a politika a jelek szerint közbeszólt.

Szerződés van, munkavégzés nincs

A Pendola Szentes Kft. – amelynek 90 százalékos tulajdnosa, a Pendola Kft, a fennmaradó rész pedig a szentesi önkormányzaté – a jelenleg romos állapotban lévő Petőfi Gyógyszálloda műemléki rekonstrukciós munkájára tavaly hirdetett pályázatot, a céget kimondottan erre a felújításra hozták létre. A tendert a milliárdos üzletember, Demján Sándor érdekeltségébe tartozó generálkivitelező cég, az Arcadom Zrt. nyerte el. A 2,7 milliárd forintos megbízásról szóló vállalkozási szerződést tavaly június 30-án írták alá. Nemsokára azonban az Arcadom kérésére módosították a szerződést, úgymond "be nem kalkulált kivitelezési költségek miatt"; a Demján-cég plusz nyolcszázmillió forintot könyvelhetett el.

Kubatov Gábor azt mondta lapunknak, senkit nem ismer az Arcadomnál
©

Ám a munkához az Arcadom még ez után sem fogott hozzá. A hvg.hu birtokába jutott levél szerint Zsohár Árpád ezzel kapcsolatban egy, a kivitelezőnek írt számon kérő levélben Hajdú László Arcadom vezérigazgatót szembesítette saját korábbi kijelentéseivel, miszerint „Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató személyes megkeresése” miatt nem kezdték el időben a munkálatokat, hogy Szentes szocialista polgármestere, Szirbik Imre „az építkezés megkezdését még véletlenül se tudja az önkormányzati kampányában használni". Ez „elfogadhatatlan volt számomra, de az országban lévő politikai hangulat miatt ezen lépésüket megértettem” – írta Zsohár Hajdú Lászlónak.

Az utalás a politikai befolyásolásra későbbi beszélgetéseken is elhangzott - állították a Pendola Szentes tanácsadó cége, a Lama Plus Kft. részéről a hvg.hu-nak, amit közjegyzői nyilatkozatba is foglaltak, amely szintén szerkesztőségünknél van. Kubatov Gábor személyi titkárán keresztül azt üzente a hvg.hu-nak, hogy sem a történetben szereplő cégeket nem ismeri, sem az Arcadom korábbi első emberét, vagy bármelyik munkavállalóját.

Oda-vissza perek a cégek között

A "csel" egyébként, ha valóban volt ilyen szándék, nem jött be: Szirbik Imre megőrizte polgármesteri székét fideszes kihívójával, Farkas Sándorral szemben. A Pendola Szentes tulajdonosának türelme még két hónapig tartott ki, de a cégvezető előbb 2010. november 30-án, majd 2011. február 1-jén felszólította a generálkivitelezőt, hogy végezze el azokat a bontási és építési munkákat, amelyekről megállapodtak.

Nem akarták, hogy a szocialista polgármester a felújítással kampányoljon?
©

A felszólítások nem változtattak a helyzeten, és bár a munkákba továbbra sem fogott bele az Arcadom, kiállított két számlát mintegy 780 millió forintról. Mivel ez a Pendola Szentes ügyvezetője szerint teljesítés nélkül történt, a számlákat beküldte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kérve azok megvizsgálását. Az adóhivatal bűnügyi sajtóirodája a hvg.hu-val azt közölte, folyik az adóügyi vizsgálat.

Zsohár Árpád azt is elmondta, hogy az Arcadommal jelenleg "oda-vissza perlik egymást". A Demján-cég hatszázmillió forint előleget követel, bár a Pendola szerint nem végzett munkát, ráadásul a felek már nincsenek szerződéses viszonyban sem, a kontraktust ugyanis idén május 31-én a Pendola Szentes felmondta. Zsohár az előleg ügyéről még annyit mondott: szó volt ugyan róla, de csak akkor, ha az Arcadom közreműködik annak a hitelszerződésnek a megkötésében, amivel a rekonstrukciót finanszírozni akarták. Ez nem jött létre. Az Arcadom ez után felszámolási eljárást indított a Pendola Szentes ellen.

Ilyen lenne a Petőfi szálló, ha készen lenne
©

„Az nem megy, hogy az Arcadom hátráltatja a banki ügyintézést, illetve az sem, hogy el sem kezdi a munkát, de kéri az előleget” – mondta lapunknak a Pendola Szentes tulajdonosa, hangsúlyozva, hogy az Arcadom „óriási kárt okozott", ami miatt bírósághoz fordul majd. A Petőfi szálloda megújításához pedig csak annyit fűzött hozzá az üzletember, hogy arra továbbra is van lehetőség. „Budapesten, a Garay téri piac építésekor is hasonló helyzetben voltam, de öt év után sikerült a beruházást megvalósítani, úgyhogy nem az az ember vagyok, aki feladja a terveit.” Az Arcadomnak a következő levelet írta Zsohár Árpád. „Nem fogadom el azt a hozzáállást, ami konkrét, valós teljesítés nélkül bevételhez akar juttatni egy olyan építőipari céget, amelynek pénzügyi nehézségei vannak más projektjei miatt. Az azonnali pénzhez jutás okán és a likviditási problémáik miatt nem tűröm el, hogy más folyamatban lévő pénzügyi és jogi ügyleteim sikeres befejezését veszélyeztessék.”

Az Arcadom másik vitája

A Demján-érdekeltség a beruházó mellett azzal a tanácsadócéggel – a Lama Plus Kft.-vel – is összerúgta a port, amelynek a közvetítésével a felújítási munkát megszerezte. A Lama Plus teljesítését – amiben a beruházás műszaki előkészítése is benne volt – korábban az Arcadom elismerte, és úgy állapodtak meg, hogy a Lama Plusnak járó 280 millió forintot faktoráltatják. A határidő idén márciusban lejárt, ám az ügylet azóta is húzódik. Ez pedig azzal járt, hogy – mint a Pendola Szentessel – a Lama Plusszal is elmérgesedett az Arcadom viszonya. Az Arcadom polgári pert indított a Lama Plusszal szemben feltűnő értékaránytalanság címén, mert utólag úgy ítélték meg, a tanácsadó cég túl sok sikerdíjat kért.

A nyomozást még elrendelhetik

A Lama Plus ügyvezetője a rendőrség elutasító határozata ellen panasszal élt a Fővárosi Főügyészségen és kérte a nyomozás elrendelését. A főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella a hvg.hu-nak azt mondta, a panasz november 9-én beérkezett hozzájuk, de még nem bírálták el.

Mivel a tárgyaláson – a Lama Plus állítása szerint – valótlan bizonyítékokat csatolt be az Arcadom, a Lama Plus ügyvezetője feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), valamint kérte a Pest Megyei Bíróság (PMB) cégbíróságánál a felszámolási eljárás megindítását, hogy hozzájusson a fennmaradó mintegy 65 millió forintjához. Mivel a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya elutasította a feljelentést (mondván, nem merült fel bűncselekményre utaló körülmény), a cégbíróság pedig még nem indította el a felszámolási eljárást, a Lama Plus ügyvezetője, Dosek Rita a hvg.hu-nak azt mondta, talán nem véletlenül mondta nekik a Demján-cég új vezérigazgatója, Csapó Tamás egy egyeztetésen azt, hogy „a jogszerűen zajló folyamatokat beépített embereiken keresztül lassítani tudják”. Erről szintén közjegyzői okirat van szerkesztőségünk birtokában. A PMB szóvivője, Kende Katalin erről a hvg.hu-nak a következőket írta: „Nem tudjuk, mit jelenthet az Arcadom vezetőjének állítólagos kijelentése. Visszautasítunk azonban minden olyan ezzel kapcsolatos rosszindulatú feltételezést, amely esetleg bíróságunkat érintheti”.

A cégbíróságon és a rendőrségen kívül a Lama Plus a Budapesti Ügyvédi Kamaránál is bejelentést tett az Arcadom ügyvédjének, egy volt kerületi rendőrkapitánynak az eljárása miatt. A jogi képviselő ugyanis azt kérte, hogy a Lama Plus vezetői adják át a beruházáshoz kapcsolódó banki iratokat, különben büntető feljelentést tesznek. A Lama Plus banktitokra és üzleti titokra hivatkozva elutasította a kérést, a fenyegető hangnem miatt pedig az ügyvédi kamara vizsgálatát kérte. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, Réti László a hvg.hu-val azt közölte, hogy az ügyről nem tud tájékoztatást adni, mert a kamarát a fegyelmi eljárási szabályok szerint titoktartási kötelezettség terheli.

Cikkünk megírása során többször is kerestük az Arcadom Zrt. illetékeseit, hogy kérdéseinket feltegyük, de nem kaptunk visszahívást.

Később mégis reagált az Arcadom

Cikkünk megjelenése után az Arcadom Zrt. közleményben tudatta, hogy a folyamatban lévő hatósági eljárások jogerős befejezéséig nem kíván állást foglalni a Szentesi Petőfi Szálló Projekt kapcsán elhangzottakra. A cég közlése szerint a hvg.hu-tól érdemi megkeresést nem is kapott, ugyanakkor a cég központjában többször is azt közölték, hogy Kerepesi Adrienn – a sajtónak nyilatkozni illetékes személytől – visszahívást kapunk, bármilyen más tájékoztatással nem segítették a kapcsolatfelvételt.

A cikkben felvetett témakörrel kapcsolatban egyébként az Arcadom – mint közölték – több mint 3 hónappal ezelőtt bűncselekmény gyanúja miatt büntető feljelentést tett. Hozzátették: „a feljelentés alapján a BRFK a nyomozást 2011. év augusztus hó 5. napján elrendelte, a büntetőeljárás folyamatban van, az Arcadom Zrt. várja az igazságszolgáltatás lépéseit.”

A cég a közleményét azzal zárta, hogy a cikket a közvélemény befolyásolását célzó hangulatkeltésnek tartja, hogy folyamatban lévő büntető- és polgári jogi eljárásokat a média felhasználásával politikai síkra akarnak terelni. A cikkben megfogalmazott állításokkal kapcsolatban pedig az Arcadom „a szükséges lépéseket változatlanul megteszi.”

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Itthon

Feketén dolgoztatott emberek Demján érdekeltségénél

Munkáltatással elkövetett adócsalás miatt indított vizsgálatot a vám- és pénzügyőrség egy biztonsági cég, a Keikan Security ellen tett feljelentés kapcsán – tudta meg a hvg.hu. A cég alvállalkozóként dolgozott a Demján Sándor érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom Zrt.-nél.

MTI Itthon

Újabb öt évig vezeti Demján Sándor a VOSZ-t

Egyhangú szavazással újabb öt évre Demján Sándort választotta ügyvezető elnöknek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) tisztújító küldöttgyűlése - közölte a VOSZ pénteken.

MTI/Világgazdaság/Napi Gazdaság Gazdaság

Demján Sándor nem csalódott Orbánékban

Döntő fontosságúnak tartja Demján Sándor, hogy a kormány milyen reformokat léptet életbe - erről a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjújában beszélt az üzletember.

Újabb plafont tört át a forint árfolyama, itt a 360-as euró

Újabb plafont tört át a forint árfolyama, itt a 360-as euró

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

Beszédes videó: ezért hasznos, ha mindenki maszkot hord járvány idején

Beszédes videó: ezért hasznos, ha mindenki maszkot hord járvány idején