szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának, így vasárnapig valószínűleg nem javul a légszennyezettségi helyzet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

A magas levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára fokozott egészségügyi kockázatot jelent - emelte ki a tárca annak kapcsán, hogy az utóbbi napokban ismét az ország egész területén megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10) szennyezettsége. Kedden már az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mérőállomásainak háromnegyedén a riasztási küszöbértéket meghaladó szennyezettséget mértek - tették hozzá.

A helyzet további romlásának elkerülése érdekében a VM mindenki számára azt javasolja: korlátozzák a gépjármű-használatot és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést; tartózkodjanak keveset a szabadban, kerüljék a szabadtéri sportokat (futás, biciklizés); rövid ideig, lehetőleg inkább a délelőtti órákban szellőztessenek; aki teheti gázzal vagy elektromos berendezésekkel fűtsön, korlátozza a fa-, szén- vagy olajtüzelést; továbbá kerüljék a nyílt téri égetést.

©

Az OKI szerdán már tizenhat település levegőjét minősítette veszélyesnek. Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis "veszélyes" levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Szerdán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) közös felhívásában azt ajánlotta, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.

Közleményében a sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az OKI felhívta a sportági szakszövetségek, a sportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott, ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértékét elérte vagy meghaladta, vagyis a narancssárga vagy piros színnel jelölt településeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!