szerző:
Dreissiger Ágnes

Újra napirenden a hálapénz kérdése. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal a javaslattal állt elő, hogy csak abban az esetben fogadható el a hálapénz, ha a munkáltató engedélyezi. A lapunk által megszólaltatott orvosok nem ezt tartanák a jó útnak, és a Kórházszövetség is nehezen látja a javaslat életszerűségét.

„Tízezer forinttól több millióig, havi szinten”- mondta a hvg.hu-nak az egyik magánklinika szülész-nógyásza arra a kérdésre, mennyi a „a szokásos” hálapénz a szakterületén. „Mindig érdeklődve nézem a különböző fórumokat, ahol arról beszélnek, az egyes szülészeknél mennyibe kerül a szülés. Nem akarok álszent lenni, valóban lehet egy hallgatólagos egyezmény a páciensek és az orvosok között általában. Mégis igen túlzónak érzem, amikor arról beszélnek, hogy egy adott összeg alatt nem vezetnek le szüléseket. Mint ahogy azt is, hogy a szülész-nőgyógyászoknál kell a legtöbbet fizetni. Jellemzően ott megy nagyobb tételben a paraszolvencia, ahol hosszú a várólista.”

A kérdés azután vetődik fel ismét, hogy az új Munka törvénykönyvében szerepel egy javaslat a hálapénzről: a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása nélkül nem fogadhat el harmadik személytől díjazást. Az indoklás szerint a különféle anyagi juttatások, illetve borravaló vagy hálapénz elfogadása tilos, de ez alól a tilalom alól a munkaadó felmentést adhat. "A felmentés történhet olyan módon is, miszerint az általában kisebb összegű, szokásosnak tekinthető ajándék elfogadását engedi csak meg a munkáltató" - áll a javaslatban.

„A hálapénz kérdés egyedüli elfogadható megoldása az, ha felemelik a fizetéseket úgy, hogy minden egészségügyben dolgozó tiszta lelkiismerettel tudja visszautasítani a paraszolvenciát azzal a tudattal, hogy meg tud élni a fizetéséből” - mondta a lapunknak az egyik fővárosi kórház fül-orr-gégésze. „Minden, amit ezen felül kitalálnak, például hogy a munkáltató kezébe helyezik a döntést, csak a dolgok elkenése. Felháborítónak érzem.” Szerinte mindenki tudja, hogy létezik hálapénz, és senki nem akar vagy tud vele kezdeni semmit. "Van olyan kolléga, aki semmit nem fogad el, és olyan is, aki ehhez köti a gyógyítást. És a legtöbben egyik véglethez sem tartoznak” - véli. A saját szakterültéről azt mondta, átlagosan, havi szinten „néhány tízezertől egy-két milliót lehet így pénzt kapni.”

„Mindenki fogad el hálapénzt, azok is, akik tagadják. Nyilván a lelkiismereten múlik, hogy egy kiszolgáltatott embertől ki mennyit és milyen körülmények között fogad el. Havi nettó 160 ezer forintos fizetésemmel előfordul, hogy elteszek egy borítékot. Főorvos vagyok, több mint harminc éve gyógyítok. A kérdést a másik oldalról kellene megközelíteni: vajon ki fogadná el a paraszolvenciát, ha az egészségügyben dolgozók rendesen keresnének? Irtózatosan megalázó, hogy borítékokat kell elfogadni vagy visszautasítani, ennyi tapasztalattal a hátam mögött” - ezt már az egyik fővárosi kórház sebésze mondja a hvg.hu-nak, akinek a területén szerinte „néhány tízezer és több százezer közötti a bevett összeg”.

Senki sem tudja, mennyi megy a zsebekbe
©

Ellenőrizhetetlen?

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke lapunknak viszont azt mondta, értelmezése szerint a javaslat nemcsak a hálapénzre, hanem a másodállásra is vonatkozhatna. „Igazából minden a végrehajtáson múlik: kérdés, hogy ezt a munkáltató az adott intézményre vagy adott orvosra vonatkoztatja-e majd. Ha utóbbi, akkor az egyértelmű diszkriminációra ad lehetőséget. De ha az előbbi, akkor sem túl életszerű.”

Csiba nem igazán tudja elképzelni, hogy a gyakorlatban miként működhetne. „Az egyik kórház majd kiírja magára, hogy nálunk nincsen hálapénz, a másik meg azt, hogy mi elfogadunk? Bárhogy is legyen, ez munkáltatói oldalról dilemma.” Egy beteg meggyógyítása nem egy ember dicsősége, ezért jobb, ha a beteg úgy gondolja, hogy az intézménynek fejezze ki a háláját. A pénzt pedig vissza lehet osztani” - vélte az elnök.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke sem látja igazán, miként ültethető át gyakorlatba a javaslat. A tiltás a hálapénz kriminalizálásához vezet - mondta nemrégen az Inforádiónak, hozzátéve, hogy szerinte a hálapénzt kategorizálni lehet és kell. „Van az előre kikövetelt hálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van a tényleges hála jeleként adott pénz.” A Munka törvénykönyvének tervezetében szerepel, hogy maximalizálni kell az elfogadható ajándék mértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznének vagy tiltanának. Rácz Jenő azonban ezt nehezen ellenőrizhetőnek tartja. Szerinte a jogszabályokban olyan jellegű kötöttségeket kell megfogalmazni, amelyek betarthatósága egyértelmű.

Több egészségügyi közgazdászt is megkerestünk, szerettük volna megtudni, mennyi pénzt költenek a magyarok paraszolvenciára. Egzakt válasza senkinek nem volt, a szakértők egyöntetű véleménye alapján évente 30 és 70 milliárd forint közötti ez az összeg. Mivel a hálapénz egyik jellemzője éppen a láthatatlanság, ezért ennél pontosabban ezt nem lehet tudni. A KSH mérése szerint egyébként 30 milliárd körül fizetünk, míg a Tárki két évvel ezelőtt valamivel több mint 70 milliárdra becsülte a zsebekbe kerülő pénz nagyságát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Itt az új rezidenspályázat: a hálapénztilalom maradt

Megjelent az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján kedden a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramjának pályázati kiírása, amely szerint több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan – közölte az egészségügyi államtitkárság.

MTI Plázs

Világgazdaság: mennyi hálapénzt fizettünk ki tavaly fejenként?

Fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki tavaly a gazdaságilag aktív magyar lakos, ami összességében 32 milliárd forintot jelent - írja a Világgazdaság a pénteki számában a GKI-EKI Egészségügyi Kutatóintézet felmérését ismertetve.

life-style.hu Shake

Aranygyűrű az óvónéninek, wellness hétvége a tanítóknak – hálapénz az oktatásban

A magyar társadalmat sok téma képes megosztani, évtizedek óta egyik kedvencünk a pedagógusok helyzete. Egyrészről egyre többen hajlandóak elismerni, hogy az óvónő, tanító, tanár szerepe a szülőé után a legfontosabb a gyerek életében, a szakma elismertsége azonban továbbra is alacsony anyagilag és erkölcsileg is. Kivéve ünnepek táján.

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”