szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György szerint nem küldte el a kormány az IMF-et, hanem csak lezártak egy hitelszerződést. A nemzetgazdasági miniszter közölte, decemberben kezdődnek a tárgyalások, a kormány pedig nem újabb hitelt akar felvenni, csak pénzügyi védőhálót szeretne. Orbán Viktor is beszélt, de arra ügyelt, ne vegye a szájára az IMF-et. A parlament az adórendszerről dönt, az igazságszolgáltatás átalakítását koherenciazavar miatt levették a napirendről.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Véget ért az azonnali kérdések órája

Véget ért az azonnali kérdések órája, így a folyamatos parlamenti tudósítást is befejezzük. A legfontosabb eseményekről továbbra is beszámolunk.

Orbán: a bukott diák ne froclizzon

Meddig még? - ezt a kérdést tette fel Gúr Nándor. Az MSZP-s politikus arra kíváncsi, meddig tart még a kormány gazdaságpolitikája. Az IMF jön, és ön mit csinál - tette fel a kérdést.

©

Furcsa helyzet azt, amikor a bukott diák froclizza azt, aki versenyt nyert - reagált Orbán hozzátéve, hogy Magyarországnak sikerült a hiányt 3 százalék alá csökkentenie. "Magyarország ma megáll a saját lábán, a pénzpiacról finanszírozza magát" - tette hozzá. A kormányfő szerint a kormány egy év alatt felvette a harcot az államadóssággal, "a szabad kéz politikájára tért át". Orbán szerint ennek köszönhetően Magyarország előnyös megállapodásokat köthet a világ bármely pénzügyi alapjával, bankjával. A miniszterelnök beszédében nem említette az IMF-et, csak utalt a Nemzetközi Valutaalapra.

Ki fogunk lábalni az önök által itt hagyott válságból - zárta felszólalását.

Nem derült ki újabb részlet a plázastopról

A plázastopról kérdezte a nemzetgazdasági minisztert Szabó Rebeka. Az LMP-s politikus szerint a Fidesz javaslata arra irányul, hogy csak az építhessen plázát, akire egy bizottság áldását adja. Mindez Szabó szerint a korrupció központosítását jelenti.

Szatmáry Kristóf - miután Matolcsy ismét elhagyta az üléstermet - reagált, de érdemben nem válaszolt. Mint az NGM államtitkára mondta, a plázastop kitalálója az LMP, amit a kormány jónak talált, de tovább szigorították.

Matolcsy nem válaszolt arra, lemond-e

Az LMP-s Ertsey Katalin az eva átalakításáról és a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatásáról kérdezte a nemzetgazdasági minisztert. Illetve arról is, mikor mond le.

A kérdésre nem Cséfalvay Zoltán reagált, az ülésterembe ugyanis visszatért Matolcsy György, aki a lemondására vonatkozó felvetésre most sem reagált. De azt elmondta, hogy a kkv-k nem az eva miatt vannak nehéz helyzetben.

©

Orbán: ez nem koalíciós kormány

Orbán Viktor érdemben nem válaszolt, mint mondta, nem fog magyarázkodni a frakcióvezető szavai miatt. Erre Dúró Dóra azt kérdezte, "ön koalciós partnernek tekinti a KDNP-t?".

A mostani magyar kormány nem koalíciós kormány. Ez egy egységkormány - válaszolt a miniszterelnök.

A Jobbik a KDNP-ért aggódik

Dúró Dóra arról faggatta Orbán Viktort, hogy koalíciós partnernek tekinti-e a Fidesz a KDNP-t, mivel Lázár János azt mondta a nyáron, hogy a KDNP nem koalíciós párt. Példaként hozta fel, hogy Alföldi Róbert még a helyén van, pedig a KDNP is leváltotta volna, illetve Pokorni is nekiment a KDNP-s oktatási törvényeknek.

Orbán is megszólalt: hazafias nevelést szeretnénk

A köznevelési törvényről kérdezi Hiller István Orbán Viktort. Ezt a törvényjavaslatot elutasítjuk, nem a mi világunk - mondta a szocialista politikus.

Orbán Viktort úgy reagált, hogy az azonnali kérdések órájára érkezett, de egyetlen kérdést sem tett fel Hiller. Ez egy világos törvény, hazafias nevelést szeretnénk - mondta Orbán. A kormányfő szerint most felelőtlenség lenne garanciát vállalni, hogy négy év alatt 700 milliárd forinttal többet költsön az állam az oktatásra.

©

Véget értek az interpellációk

Véget értek az interpellációk, most jön az azonnali kérdések órája.

Devizahitel: Matolcsy kedden jelöli ki a delegációt

A bankok és a kormány közötti új tárgyalási stílusról interpellálta a jobbikos Leinhardt Balázs a nemzetgazdasági minisztert. Mint mondta, egyelőre csak annyit tudni a Bankszövetség által összeállított javaslatcsomagról, hogy az állam nyújtson kamattámogatott hitelt a devizahiteleseknek, ami a Jobbik szerint a bankok újból csak az államra hárítanák a terheket. Mondjanak nemet a pénzügyi háttérembereknek - zárta felszólalását.

Cséfalvay Zoltán reagálásában elmondta, hogy a devizahitelesek problémája egy szociális és egy makrogazdasági probléma. Ezért kell minden értelmes javaslatot számba venni, de ez nem jelenti azt, hogy a Bankszövetség minden egyes javaslatát meg fogja valósítani a kormány. Matolcsy György kedden jelöli ki a háromfős delegációt, amely a Bankszövetséggel tárgyal majd a javaslatokról.

Előzetesben a miskolci bombagyáros

A jobbikos Németh Zsolt interpellációjában felidézte, hogy a Terrorelhárítási Központ Miskolcon elfogott egy bombagyárost, de másnap szabadon engedte, pedig "héber nyelvű tetoválások voltak rajta". (A miskolci bombagyárosról bővebben itt olvashat!) A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, miért engedték szabadon a férfit.

A Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a férfi előzetes letartóztatásban van. A nyomozóhatóság pedig az izraeli titkosszolgálatot nem kereste meg - tette hozzá.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?