szerző:
hvg.hu

Matolcsy György szerint nem küldte el a kormány az IMF-et, hanem csak lezártak egy hitelszerződést. A nemzetgazdasági miniszter közölte, decemberben kezdődnek a tárgyalások, a kormány pedig nem újabb hitelt akar felvenni, csak pénzügyi védőhálót szeretne. Orbán Viktor is beszélt, de arra ügyelt, ne vegye a szájára az IMF-et. A parlament az adórendszerről dönt, az igazságszolgáltatás átalakítását koherenciazavar miatt levették a napirendről.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Véget ért az azonnali kérdések órája

Véget ért az azonnali kérdések órája, így a folyamatos parlamenti tudósítást is befejezzük. A legfontosabb eseményekről továbbra is beszámolunk.

Orbán: a bukott diák ne froclizzon

Meddig még? - ezt a kérdést tette fel Gúr Nándor. Az MSZP-s politikus arra kíváncsi, meddig tart még a kormány gazdaságpolitikája. Az IMF jön, és ön mit csinál - tette fel a kérdést.

©

Furcsa helyzet azt, amikor a bukott diák froclizza azt, aki versenyt nyert - reagált Orbán hozzátéve, hogy Magyarországnak sikerült a hiányt 3 százalék alá csökkentenie. "Magyarország ma megáll a saját lábán, a pénzpiacról finanszírozza magát" - tette hozzá. A kormányfő szerint a kormány egy év alatt felvette a harcot az államadóssággal, "a szabad kéz politikájára tért át". Orbán szerint ennek köszönhetően Magyarország előnyös megállapodásokat köthet a világ bármely pénzügyi alapjával, bankjával. A miniszterelnök beszédében nem említette az IMF-et, csak utalt a Nemzetközi Valutaalapra.

Ki fogunk lábalni az önök által itt hagyott válságból - zárta felszólalását.

Nem derült ki újabb részlet a plázastopról

A plázastopról kérdezte a nemzetgazdasági minisztert Szabó Rebeka. Az LMP-s politikus szerint a Fidesz javaslata arra irányul, hogy csak az építhessen plázát, akire egy bizottság áldását adja. Mindez Szabó szerint a korrupció központosítását jelenti.

Szatmáry Kristóf - miután Matolcsy ismét elhagyta az üléstermet - reagált, de érdemben nem válaszolt. Mint az NGM államtitkára mondta, a plázastop kitalálója az LMP, amit a kormány jónak talált, de tovább szigorították.

Matolcsy nem válaszolt arra, lemond-e

Az LMP-s Ertsey Katalin az eva átalakításáról és a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatásáról kérdezte a nemzetgazdasági minisztert. Illetve arról is, mikor mond le.

A kérdésre nem Cséfalvay Zoltán reagált, az ülésterembe ugyanis visszatért Matolcsy György, aki a lemondására vonatkozó felvetésre most sem reagált. De azt elmondta, hogy a kkv-k nem az eva miatt vannak nehéz helyzetben.

©

Orbán: ez nem koalíciós kormány

Orbán Viktor érdemben nem válaszolt, mint mondta, nem fog magyarázkodni a frakcióvezető szavai miatt. Erre Dúró Dóra azt kérdezte, "ön koalciós partnernek tekinti a KDNP-t?".

A mostani magyar kormány nem koalíciós kormány. Ez egy egységkormány - válaszolt a miniszterelnök.

A Jobbik a KDNP-ért aggódik

Dúró Dóra arról faggatta Orbán Viktort, hogy koalíciós partnernek tekinti-e a Fidesz a KDNP-t, mivel Lázár János azt mondta a nyáron, hogy a KDNP nem koalíciós párt. Példaként hozta fel, hogy Alföldi Róbert még a helyén van, pedig a KDNP is leváltotta volna, illetve Pokorni is nekiment a KDNP-s oktatási törvényeknek.

Orbán is megszólalt: hazafias nevelést szeretnénk

A köznevelési törvényről kérdezi Hiller István Orbán Viktort. Ezt a törvényjavaslatot elutasítjuk, nem a mi világunk - mondta a szocialista politikus.

Orbán Viktort úgy reagált, hogy az azonnali kérdések órájára érkezett, de egyetlen kérdést sem tett fel Hiller. Ez egy világos törvény, hazafias nevelést szeretnénk - mondta Orbán. A kormányfő szerint most felelőtlenség lenne garanciát vállalni, hogy négy év alatt 700 milliárd forinttal többet költsön az állam az oktatásra.

©

Véget értek az interpellációk

Véget értek az interpellációk, most jön az azonnali kérdések órája.

Devizahitel: Matolcsy kedden jelöli ki a delegációt

A bankok és a kormány közötti új tárgyalási stílusról interpellálta a jobbikos Leinhardt Balázs a nemzetgazdasági minisztert. Mint mondta, egyelőre csak annyit tudni a Bankszövetség által összeállított javaslatcsomagról, hogy az állam nyújtson kamattámogatott hitelt a devizahiteleseknek, ami a Jobbik szerint a bankok újból csak az államra hárítanák a terheket. Mondjanak nemet a pénzügyi háttérembereknek - zárta felszólalását.

Cséfalvay Zoltán reagálásában elmondta, hogy a devizahitelesek problémája egy szociális és egy makrogazdasági probléma. Ezért kell minden értelmes javaslatot számba venni, de ez nem jelenti azt, hogy a Bankszövetség minden egyes javaslatát meg fogja valósítani a kormány. Matolcsy György kedden jelöli ki a háromfős delegációt, amely a Bankszövetséggel tárgyal majd a javaslatokról.

Előzetesben a miskolci bombagyáros

A jobbikos Németh Zsolt interpellációjában felidézte, hogy a Terrorelhárítási Központ Miskolcon elfogott egy bombagyárost, de másnap szabadon engedte, pedig "héber nyelvű tetoválások voltak rajta". (A miskolci bombagyárosról bővebben itt olvashat!) A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, miért engedték szabadon a férfit.

A Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a férfi előzetes letartóztatásban van. A nyomozóhatóság pedig az izraeli titkosszolgálatot nem kereste meg - tette hozzá.

1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”