szerző:
hvg.hu

Összesen 5500 embert bocsátanak el az államigazgatásból. A leépítés mindegyik minisztériumot és számos állami szervezetet érinti, a szakszervezetek szerint mindenhol össze is állították a kirúgandók névsorát. Kedden azért még egyeztetnek Gál András Levente államtitkárral. A közigazgatási minisztérium sajtóosztálya szerint nem született döntés az ügyben.

Saját nadrágszíján is húz egy nagyot a kormány, jövőre jelentős létszámleépítések lesznek a minisztériumokban és számos kormányzati intézménynél. Összesen 5500 embernek mondanak fel a költségvetési törvény tervezetéből következően. Információink szerint az összes minisztériumból, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, a nyugdíjfolyósítótól, a megyei kormányhivataloktól, a vízügyi igazgatóságoktól rúgnak ki munkavállalókat, míg a Nemzeti Adó és Vámhivatal megússza a leépítést. Úgy tudjuk, nem lesz leépítés a miniszterelnökségnél sem.

A minisztériumokban 10-15 százalék közötti leépítések lesznek, ez a külügyben például 230 főt jelent. A külügyi apparátusban a kormányváltás időszakában – más tárcákkal összehasonlítva – viszonylag mérsékelt, mintegy ötven munkatársat érintő tisztogatás zajlott le a kormányváltás után. Amikor az idén nyáron felvetődött egy újabb leépítés szükségessége, messze nem a jelenleg körvonalazódó nagyságrendben gondolkodtak a minisztérium vezetői.

"Biztonsági rostálás"

„Ekkor alapvetően biztonsági rostálás szükségessége merült föl, egyrészt a minisztériumból folyamatosan szivárgó bizalmas információk miatt, másrészt azért, mert a nagykövetek egy része nem vette ki kellően a részét a külföldön vitatott kormányzati intézkedések védelméből és megmagyarázásából” – mondta a tárca belső életére rálátással bíró forrásunk.

Közszolgák tüntetése három évvel ezelőtt. Felpörgetik
©

Az ősz azonban a külügy számára kedvezőtlen fordulatot hozott a tárcák közötti költségvetési játszmákban – ebben forrásaink szerint komoly szerepet játszott Martonyi János miniszter nyár óta tapasztalható passzivitása. A hagyományosan atlantistaként emlegetett tárcavezető az uniós elnökség vége, majd a kínai kormányfő látogatása óta gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból, de forrásaink szerint a kormányon belül is passzivitásba vonult. Ez pedig eleve vesztes pozíciót jelent az NGM-es fűnyíró közeledésekor. „A külügy ma a leggyengébb érdekérvényesítők egyike a kormányon belül, így nem csoda, hogy a tárca kiszolgáltatott a megszorításokat követelő NGM nyomásának” – fogalmazott a minisztérium működését jól ismerő forrásunk.

Tüntetés már biztosan lesz

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKDSZ) elnöke a hvg.hu-nak azt mondta a leépítésekkel kapcsolatban, úgy tudják, „már elkészültek a halállisták, minden miniszter fiókjában ott van a lista a kirúgandókról, már csak az engedélyre várnak”. Az MKKDSZ holnap a kormány személyügyi államtitkárával, Gál András Leventével találkozik, eredetileg nem ez lett volna a téma, de Fehér József azt mondta lapunknak, mindenképpen szóba hozzák a leépítéseket is. A szakszervezetek mindenesetre december 3-ra már demonstrációt hirdettek a Magyar Tudományos Akadémia elé a „közszolgálat védelme érdekében”.

A kormányváltáskor Orbán Viktor kisebb, takarékosabb közigazgatást ígért, ennek jegyében csökkentették a minisztériumok számát nyolcra. (Ami – mint korábban megírtuk, lehet ugyan népszerű, de a kormány hatékony működését nem szolgálta, az uniós elnökség idején például többször okozott gondot, hogy államtitkár volt kénytelen olyan területeket felügyelni, amit Európában miniszterre szokás bízni.) Mint a Hírszerző korábban megírta, a „fogyókúra” elég sajátosra sikerült: a kevesebb miniszter alá sokkal több államtitkárt osztottak be.

Míg Bajnai Gordonnak például 20 államtitkára és 51 szakállamtitkára volt, az Orbán-kabinetben 44 államtitkár és 63 helyettes államtitkár dolgozik, és egy februári összesítés szerint az év elejétől egy fő híján 1200 fővel dolgoztak többen a központi közigazgatásban, mint egy évvel korábban, mindez pedig az adófizetőknek havonta 22 millió forinttal került többe.

A mostani leépítési hullám azonban Fehér József szerint több helyen már a működést veszélyezteti majd. „Már így is a kormány az egyik legnagyobb törvénysértő Magyarországon: a köztisztviselőket sok helyen 20-25 százalékos túlórákra kényszerítik, amit persze nem fizetnek ki, sokan kénytelenek hazavinni a táskájukban az aktákat, és otthon dolgozni. Ha a most 70 ezres köztisztviselői karból 5500-at elküldenek, sok helyen teljesen ellehetetlenülhet a hivatalok működése” – mondta az MKKDSZ elnöke.

A hvg.hu elküldte a témával kapcsolatos kérdéseit Gál András Levente titkárságának. A titkárság közölte: jelenleg nincs Kormánydöntés a leépítésekkel kapcsolatos létszámokról, a cikkünkben közölt információk pedig "nem felelnek meg a valóságnak". Az államtitkár kedden a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvénytervezet ügyében szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselőivel tárgyal, "mely megbeszélés napirendjén nem szerepel az elbocsátások kérdése" - közölték lapunkkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dreissiger Ágnes Itthon

Minisztériumi zárolás fojthatja meg a téli krízisellátást

Hétfő délután kezdte meg a parlament a hajléktalanokat pénzbüntetéssel sújtó, az elzárást is lehetővé tevő törvényjavaslat tárgyalását, a fideszes kerületi polgármesterek pedig az utcák "megtisztítását" tűzték célként maguk elé. Eközben az egész ellátórendszer bajban van. Budapesten ötezer férőhelyre 7700 fedél nélküli jut, a főváros ezért három ingatlant csoportosítana át ezekre feladatokra. Az a két közalapítvány, amely a hajléktalanellátásért felelős, még nem írhatott ki pályázatot - tudta meg a hvg.hu.

MTI Gazdaság

Veres a zárolásokról: "négy hetet élt a költségvetés"

Becsey Zsolt államtitkár az Országgyűlésben azt mondta, meg akarják védeni az előre nem látható gazdasági eseményektől az országot, ezért kell az összeget zárolni. Az MSZP szerint megbukott a teória, amivel tervezték a költségvetést.

MTI Gazdaság

Varga: újabb költségvetési zárolások jöhetnek

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a vártnál kisebb gazdasági növekedés ellensúlyozására elképzelhető további zárolás a tárcáknál, és a kormány megvizsgálja más kisebb gazdasági lépések szükségességét is.

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Kevés menőbb hűtőgép létezik, mint ez a retró Gorenje

Kevés menőbb hűtőgép létezik, mint ez a retró Gorenje

Hallgassanak a tudományra – Greta Thunberg beolvasott az amerikai politikusoknak

Hallgassanak a tudományra – Greta Thunberg beolvasott az amerikai politikusoknak

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve