szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter támogatottsága százszázalékos a Fidesz képviselőcsoportján belül - jelentette ki a vezető kormánypárt frakcióvezetője hétfőn újságírói kérdésre válaszolva.

Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján Matolcsy György támogatottságával kapcsolatban úgy fogalmazott: ez ahogyan eddig sem, úgy a jövőben sem fog érdemi kérdésként felmerülni, mégpedig azért, mert az, hogy Magyarország másfél évig a piacról finanszírozta magát, sikertörténetnek számít ahhoz képest, hogy mások hogyan "csuklottak össze".

Ezen a szándékon pedig a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos kormányzati kezdeményezés sem fog változtatni, az ország továbbra is a piacról finanszírozza majd magát - jelentette ki a kormánypárti frakcióvezető, hozzátéve: az egy más kérdés, hogy "lesz egy biztosításunk, egy baleseti biztosításunk".

Kifejtette: a hétfői frakcióülésen is téma volt az új típusú IMF-együttműködés, de csak érintőlegesen, jelenleg ugyanis még nincs miről tárgyalnia a képviselőcsoportnak. A kormánypárti politikusok álláspontja azonban egyértelmű: ha Magyarország 2010-ben elfogadja az IMF akkori ajánlatát, akkor nincs végtörlesztés, nincs bankadó, nincsenek különadók, hanem a gyermeket vállalóknak és a nyugdíjasoknak kellett volna több adót fizetniük - mondta, hozzátéve, hogy a tavaly nyári IMF-feltételek elfogadhatatlanok voltak.

A világ olyan helyzetben van - folytatta -, hogy Magyarország nem teheti meg, hogy ne hallgasson meg egy olyan ajánlatot, amely a 2012-es, egyelőre beláthatatlan kockázatokkal járó európai gazdasági helyzetben többletgaranciát jelent az ország számára. "Erre pedig azért van szükség, mert az a jól felfogott gazdasági érdekünk, hogy Magyarországon legyen gazdasági növekedés" - tette hozzá Lázár János, majd a jelenlegi gazdasági mutatókra utalva úgy fogalmazott: "kár lenne most megtorpanni". Véleménye szerint egy 1 százalék körüli növekedés nagyobb biztonsággal tartható, ha "az embernek van egy baleseti biztosítása".

©

Úgy látja, "az ország vezetői akkor tesznek tanúbizonyságot felelősségről, ha nem csinálnak egy-egy döntésből presztízskérdést", a kabinetnek pedig nincs miért magyarázkodnia. A frakcióvezető szerint a választókat egy dolog érdekli, mennyi a forint-euró árfolyama. "A politikai elitet és az újságírókat jobban érdekli az IMF, mint az én hódmezővásárhelyi választóimat" - fűzte hozzá.

Az államadósság újratárgyalására, átrendezésére vonatkozó jobbikos javaslatot Lázár János - kérdésre válaszolva - az utóbbi időszak egyik legnagyobb hülyeségének nevezte.

A hétfői frakcióülésen történtekről elmondta, véglegesítették, hogy 2012-ben az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva kulcsa - a jelenlegi 30 helyett - 37 százalék lesz, emellett döntöttek arról is, hogy egyes termékek - például a kakaó és a túró rudi - felmentést kapnak az esetleges népegészségügyi termékadóztatás alól. Megjegyezte, a folytatásban a képviselőcsoport "ráfordul" a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok megtárgyalására.

Az evából várható bevételeket firtató kérdésre reagálva a frakcióvezető közölte: növekedhet a költségvetés bevétele. Ha meg tudná mondani, mennyi adóbevétele lesz jövő ilyenkor a magyar államnak, akkor a közgazdasági Nobel-díjra jelentős eséllyel pályázhatna - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt