szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem sok előrelépés történt a hangzatos nyilatkozatokon túl a korrupció letörésére a kormányzat részéről a választások óta; az üzleti szférában továbbra is gyakori, hogy hatóságokat kell megvesztegetni – mondta a hvg.hu-nak Földes Ádám, a Transparency International vezetője abból az alkalomból, hogy a szervezet – kormányzati résztvevőkkel – konferenciát tart Hatósági ellenőrzések korrupciós kockázatai címmel.

„Akkor lehet tenni a korrupció ellen, ha egy országnak világos stratégiája van, összehangolt intézkedésekkel veszi fel a harcot. Sajnos Magyarországon nem ez a helyzet, bármennyire is voltak biztató jelek a tavalyi kormányváltás óta” – mondta a hvg.hu-nak Földes Ádám, a Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója. Földes Ádám az ilyen biztató lépések között említette, hogy a kormányfő és a legfontosabb kormányzati szereplők is kifejezett politikai célként beszéltek kezdettől fogva a korrupció letöréséről, 55 fővel növelték az ügyészség létszámát (ők csak ilyen ügyekkel foglalkoznak), és „eddig érinthetetlennek hitt embereknek is bíróság elé kellett állniuk”.

Mi a "kifogástalan életvitel"?

A korrupciós helyzet mégsem javult érdemben, aminek a TI vezetője szerint az egyik legfőbb oka, hogy az említett átfogó stratégiáról nem beszélhetünk Magyarországon, annak ellenére sem, hogy a közigazgatás reformjáról szóló Magyary Zoltán Program is kifejezett célként fogalmazza meg a korrupció elleni küzdelmet a közigazgatásban. „Ez egy jó kezdeményezés volt, azt mondták, egy átfogó korrupcióellenes programon is dolgoznak ennek keretében, de a hivatásos állományúaknál és egyes köztisztviselőknél alkalmazható megbízhatósági vizsgálat nem elegendő és az előbbiek számára előírt ’kifogástalan életvitel’, mint kritérium, is túl általános, semmilyen kidolgozott etikai normarendszer nem tartozik hozzá” – mondta Földes Ádám.

Rengeteg korrupciós eset marad feltáratlanul Magyarországon
©

A korrupcióellenes szervezet felmérései szerint még ma is gyakori, hogy az üzleti élet szereplőinek vesztegetési pénzt kell adniuk, ha hatósági ügyeiket intézik, különben elvesznek a hivatali ügyintézésben. „Ebben nem segít, hogy továbbra is rengeteg engedélyt kell különböző helyekről beszerezni” – mondta Földes Ádám, aki ennél is aggasztóbbnak tartotta, ha különböző hatóságokat használnak fel a megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkezők arra, hogy konkurenseiket lehetetlenítsék el. „Ezen a téren nem látunk sajnos változást” – mondta a TI vezetője.

Globális Korrupciós Barométer

Pedig a korrupciómentes ügymenet egy ország versenyképességét is javítja. Tausz Péter, a TI üzleti programjainak vezetője a nemzetközi Bribe Payer Index (Nemzetközi Megvesztegetési Index) adatait idézte: egy felmérés keretében a világ 28 legjelentősebb külföldi-befektető országának vállalatait vizsgálták harminc országban, így Magyarországon is. Nem meglepetés, hogy a legkorruptabb magatartást általában a kínai és orosz cégek tanúsították, miközben világosan kiderült, hogy azok az országok a legversenyképesebbek nemzetközi szinten is, amelyek kemény küzdelmet folytatnak az üzleti és hatósági korrupció ellen.

Egy másik felmérésben, a Globális Korrupciós Barométer keretében azt mérték fel, egy-egy ország állampolgárainak legutóbbi ügyintézésük során milyen arányban kellett kenőpénzt fizetniük. Magyarországon a hatósági eljárásokkal kapcsolatban a megkérdezettek 3, az ingatlan- és vámügyintézés során egyaránt 7-7, az adóhatóság esetében 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy fizetnie kellett. Tausz Péter szerint ezzel nagyjából az uniós átlag szintjén vagyunk. A probléma, hogy semmit nem fejlődünk.

A Transparency International november 24-én tartja a Hatósági ellenőrzések korrupciós kockázatai című konferenciáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A legrosszabb besorolást kaptuk a Transparency International-től

A Transparency International (TI) csütörtökön juttatta el az MTI-hez a külföldi hivatalos személyek vesztegetését tiltó egyezmény végrehajtásáról szóló jelentéséről szóló beszámolóját. A jelentés három kategóriába sorolta a vizsgált országokat, mely szerint heten aktívan, kilencen mérsékelten és huszonegyen pedig - köztük Magyarország is - alig, vagy egyáltalán nem hajtották végre az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyezményében vállaltakat.

MTI Gazdaság

A Transparency International az ÁSZ miatt fordult az ombudsmanhoz

A Transparency International Magyarország (TI) szerint az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználását, hanem az akár egyforintos támogatást kapott szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti, és így szerintük minden személyes adathoz hozzáférhet.

MTI Itthon

Pintér szerint visszaszorulóban van a korrupció

Visszaszorulóban van a korrupciót elősegítő magatartásforma - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén tartott beszédében csütörtökön.

Világ

A korrupció ellen emelte fel a szavát a pápa

Elítélte a korrupciót az afrikai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa szombaton, egyúttal felszólította a földrész vezetőit, hogy ne fosszák meg népeiket a "reménytől".

Csikász Brigitta Itthon

"A korrupció melegágya": nem létező cég végezte a felszámolást

Olyan felszámoló végezte az Agria Plan Kft. felszámolását, amely több hónappal korábban megszűnt, és amelyet töröltek a felszámolói névjegyzékből – tudta meg a hvg.hu. Az Agria Plan esete nem az egyetlen. A korrupció ellen küzdő aktivista, a Perkirály néven ismertté vált Minda Zoltán szerint kollégáival több felszámoló cégnél találtak olyan eseteket, amikor a felszámolók közül törölt vállalkozás végezhette egy gazdasági társaság megszüntetését.

Brit tudósok megállapították, ki a világ legszebb nője

Brit tudósok megállapították, ki a világ legszebb nője

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Sajátos nevelés egy keszthelyi gimnáziumban: nyilvános bocsánatkérésre köteleztek diákokat és egy tanárt egy műsor miatt

Sajátos nevelés egy keszthelyi gimnáziumban: nyilvános bocsánatkérésre köteleztek diákokat és egy tanárt egy műsor miatt