szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar-svéd érdekeltségű síkesztyűgyárat avattak Rakamazon pénteken; a létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át.

Az üzemet működtető céget, a Hestra Hungary Kft.-t, a svédországi Hestra Handsken AG és a magyarországi Union Trade Kft. alapította májusban, 140 millió forint tőkével. A társaság több, mint 100 millió forintért egy volt cipőipari telephelyet vásárolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, s annak komplett felújítása és átalakítása után 51 dolgozóval kezdi meg a termelést, évi 100 ezer síkesztyű készítését.

A gyáravatón a magyar-svéd közös vállalkozás tulajdonosai, Lászlóffy István és Svante Magnusson közölte: a rakamazi üzemet 2012-ben tovább fejlesztik, mintegy 150-160 millió forint befektetéssel. A géppark bővítésével 130-150 dolgozóra növelik a foglalkoztatottak számát, s évi 300 ezer pár síkesztyű készül majd a gyárban. Az újabb beruházás költségeihez munkahelyteremtő támogatást szeretnének igénybe venni. 

Czomba Sándor államtitkár a tervre reagálva az MTI munkatársának elmondta: az államtitkárság természetesen jövőre is ír ki pályázatot munkahelyteremtő támogatásra, s az olyan térségek, mint a halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcs, elsőbbséget élveznek majd a fejlesztési források odaítélésénél.     Hozzátette: az idén az államtitkárságnak 5 milliárd forint állt rendelkezésre munkahelyteremtő támogatásokra. Ebből az összegből háromezer új munkahely létrehozásához és ötezer régi álláshely megtartásához járultak hozzá.

A svéd Hestra családi vállalkozásként működő cég az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Magyarországi gyárát, amely a harmadik termelő üzeme, üzleti kapcsolatai révén hozta létre társtulajdonban, számítva a magyar kesztyűgyártási hagyományokra. A partner cége, a Magyarországon több üzemet működtető Union Trade Kft. húsz éve foglalkozik kesztyűbőr értékesítéssel és kesztyűk gyártásával.

Az alapítók a gyáravatáson megerősítették: a rakamazi helyszínt a térség országgyűlési képviselőjének, Karakó László (Fidesz-KDNP) kezdeményezése alapján jelölték ki. Korábban gávavencsellői telephely vásárlásáról volt szó, de a település 2010-ben megválasztott új önkormányzati vezetői nem voltak partnerek a gyár kialakításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról