szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüntetést szerveznek a szakszervezetek december 3-ára a közszolgáltatások megmentéséért, amelyeket szerintük a kormányzati intézkedések veszélybe sodortak.

A közszolgálatokra vonatkozó törvényjavaslatok és a 2012. évi költségvetés tervezet elfogadhatatlan, ezért további egyeztetést követelnek azok a szakszervezetek, amelyek december 3-ára, szombatra szerveznek demonstrációt. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által kezdeményezett tüntetéshez az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is csatlakozott.

Az esemény Facebook-oldala szerint a tüntetők azért vonulnak az utcára, hogy az állampolgároknak megmaradjon az igénybe vehető egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális ellátás, szerintük ugyanis a közszolgálat közügy, a közszolgáltatások azonban a pártpolitika áldozatává válnak.

"Magyarországon minden egyes nap megdöbbentő hírekkel és durván közösségellenes kormányzati intézkedésekkel szembesülünk. Az intézménybezárások és szervezeti összevonások dilettáns és átgondolatlan módon történnek. Folytatódik az embertelenül és érzéketlen módon véghezvitt létszámleépítés, a politikailag motivált elbocsátási hullám" - írják a szervezők a Kockán az életed nevű demonstráció honlapján.

Szerintük az illetményrendszerek befagyasztása és a reáljövedelmek drasztikus csökkenése általános tendenciává vált a közszférában, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén pedig egyértelművé vált, hogy a kormány nem teljesíti a jövő évi állami költségvetés-tervezettel kapcsolatos munkavállalói követeléseket. "A 2012-es költségvetés-tervezet súlyos fenyegetést jelent a közszolgálati ellátórendszerek – egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kultúra és közgyűjtemények, közigazgatás, rendvédelem –, jövő évi finanszírozhatóságára" - írják, valamint felszólalnak a parlament elé terjesztett Önkormányzati Törvénytervezet, a Köznevelési Törvénytervezet, a Munka Törvénykönyvének tervezete és a közszolgálattal kapcsolatos munkajogi szabályok ellen is, mert azok szerintük súlyos bizonytalanságot jelentenek és a közszféra működését veszélyeztetik.

"Ez már nemcsak az érintett munkavállalók, hanem az egész társadalom ügye", ezért a tüntetésre a legszélesebb részvételre számítanak. A tervezett program szerint szombaton 11 órakor a Kossuth téren gyülekező demonstrálók átvonulnak a Széchenyi (volt Roosevelt) térre a Magyar Tudományos Akadémiához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!