szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Index szerdán megjelent írása szerint a kőbányai rendőrkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Kozma utcai központi temetője és kegyeleti osztálya, a Chevra Kadisa (szentegylet) könyvelésével kapcsolatban.

A hírportál információi szerint sikkasztásra és kettős könyvelésre utaló dokumentumok kerültek elő a temető könyvelésében, abban nem szereplő, számla nélküli sírhelyvásárlásokra és a nyilvántartásból hiányzó temetésekre derült fény.

Mint írták, a nyomozás egy idős nő ügyéhez kötődik, aki 2010 májusában veszítette el a testvérét, és a temető irodájában a családi kriptába történő temetkezésért 900 ezer forintot fizetett. Ezután ugyanott 600 ezer forintért rendbe hozatta a kriptát, majd fél évvel később, tekintettel saját betegségére, előre megvásárolta a saját sírhelyét is félmillió forintért.

Információik szerint a befizetésekről "betemetési jog vásárlás" címén a Chevra Kadisa pecsétjével ellátott papírokat kapott, pénztári bizonylatot azonban nem. A nő idén augusztusban meghalt, s amikor hozzátartozói a sírhely megvásárlásáról szóló papírral a temető irodájára mentek, számukra akkor derült ki, hogy a nyilvántartásokban sem a sírhelyvásárlásoknak, sem a pénznek nincs nyoma.

Az Index beszámolója szerint a sírhelyekért nem kellett ismét fizetni. Az ügy fejleményeiről a portál "BZSH-s körökből" annyit tudott meg, hogy bár Karádi Gábor temetőigazgató cáfolta, hogy tudna a pénzekről és az ő aláírása szerepelne a papírokon, "jóindulata jeléül" félmillió forintot befizetett a chevra pénztárába. A temetőigazgató nem sokkal később kölcsönös megegyezéssel, egy hónappal a tervezett nyugdíjazása előtt hirtelen nyugdíjba ment - írta a portál.

A cikk szerint egy másik hitközségi, a temető ügyeit ismerő informátor azt mondta, hogy a Kozma utcai temetőben a hitközséghez tartozókat rendezett papírokkal temették el, más esetekben azonban "a temetés le volt papírozva, de az összegnek csak egy része került be a chevra könyvelésébe."

Az MTI megkereste az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahonnan egyelőre nem érkezett válasz. A BZSH temetkezési ügyekért felelős Chevra Kadisa részlegének vezetőjét, Kálmán Tamást az MTI-nek nem sikerült elérnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

16 GB RAM telefonban: megjött a Samsung eddigi legerősebb telefonja, az S21 Ultra

16 GB RAM telefonban: megjött a Samsung eddigi legerősebb telefonja, az S21 Ultra

Messze az élelmiszerek drágultak legjobban 2020-ban, a december a dohányosoknak hozott nagy érvágást

Messze az élelmiszerek drágultak legjobban 2020-ban, a december a dohányosoknak hozott nagy érvágást