szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéről Földes György, mert nem ért egyet a testület többségének javaslatával, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a Népszabadság Zrt.-ben lévő tulajdonrészük eladásáról.

Az alapítvány elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: azért mondott le megbízatásáról, mert a hattagú kuratórium keddi ülésén kétharmados többséggel olyan döntést hozott, amelynek eredményeképpen megváltozhat a Népszabadság Zrt. tulajdonosi szerkezete. Földes György úgy fogalmazott: nem érthet egyet azzal a javaslattal, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány bármiféle kétséges módon kiszálljon a Népszabadságból, eladja részvénycsomagját.

"Minden olyan tárgyalás, amely azt eredményezheti, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány eladja részvényeit, nem tud az egyetértésemmel találkozni" - jelentette ki, hozzátéve, "mert a Szabad Sajtó Alapítvány fontos biztosítéka volt az elmúlt két évtizedben a lap minőségének, irányvonalának, baloldali, liberális és nemzeti elkötelezettségének".

A kuratóriumi elnöke azt mondta, mindezeket csak akkor látja biztosítottnak, ha az alapítvány továbbra is jelen van a Népszabadságban, mert mint hangsúlyozta: "a lap felelősséggel tartozik a magyar demokrácia, a magyar demokratikus közvélemény és a baloldal felé".

Földes György az MTI kérdésre megerősítette, hogy a Népszabadság Zrt.-ben a Szabad Sajtó Alapítvány 27,7 százalékot, a Ringier Kiadó több mint 70 százalékot birtokol a részvényekből, míg a fennmaradó, kevesebb mint 2 százalékon a lap újságírói osztoznak. Arra a kérdésre, hogy az alapítvány részvényeit a Ringier Kiadó vásárolja-e meg, a kuratóriumi elnök nem kívánt válaszolni, mert mint mondta, "ez üzleti titkot képez".

A Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a magyar piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sportnapilapot, a Nemzeti Sportot. A napilapok mellett számos magazin, könyvek, valamint internetes portálok képezik portfólióját.

A Népszabadság Rt. 1990-ben alakult meg a Bertelsmann-csoport részvételével, miután a rendszerváltozást követően, 1990 márciusában az állampárt jogutódja lemondott a Népszabadság tulajdonjogáról, és az új lapgazda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány lett.

A svájci Ringier Kiadó 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban, megvásárolva a Bertelsmann tulajdonrészét, majd 2005. április 27-én a részvények 67,7 százalékának elérésével megszerezte a többségi tulajdonrészt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő