szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi sajtó is foglalkozik a december elsejétől hatályos új magyar hajléktalanügyi szabályozással. Ennek lényege, hogy pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert az utcán élnek. Az osztrák Heute című hírportál külpolitikai oldalán vezető helyen szerepelnek a magyar hajléktalanok, de a BBC Online is írt a szigorításról, az Al-Jazeera pedig helyszíni beszámolót sugárzott az ügyről.

A BBC Online cikke szerint büntethetővé váltak az utcán élő hajléktalanok, akiket végső esetben elzárásra ítélhetnek vagy átszámítva körülbelül 600 dolláros büntetést kaphatnak. Kormánypárti képviselők javasolták a szigorítást, arra hivatkozva, hogy Budapesten egyre nehezebben birkóznak meg a körülbelül tízezer hajléktalan problémájával. A szabályozást többen bírálták, köztük az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A BBC hivatkozik a fideszes Kocsi Mátéra, aki vitatja, hogy egyedül az önkormányzatok dolga lenne rendezni a hajléktalan-kérdést.

Az Al-Jazeera helyszíni riportjában megszólal egy utcán élő férfi és egy szociális munkás, politikus egy sem. A tudósító elmondja, hogy a kormány azt szeretné, ha a szállókra mennének a hajléktalanok, férőhely azonban nincs elég. A riporthoz fűzött kommentár szerint a magyar hajléktalanok száma húszezerre nőtt a gazdasági válság miatt.

Magyarország el akarja zárni a hajléktalanokat – ezzel a címmel közöl írást az osztrák Heute hírportál a témában, a külpolitikai rovat vezető helyén. A konzervatív javaslat alapján az utcán élőket az első figyelmeztetés után másodjára már bírságolják vagy börtönbe csukják, a jogvédők és a segítő szervezetek tiltakozása ellenére. Az osztrák portál szerint tüntetéseket terveznek a szigorítás ellen.

Az Országgyűlés november 14-én szavazta meg a szabálysértési törvény ide kapcsolódó módosítását, 293 igen szavazattal, 61 ellenében. A kormánypárti és a jobbikos képviselők igennel voksoltak, az MSZP és az LMP frakciójának tagjai, valamint a független képviselők - Pősze Lajos kivételével - nemmel. A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus kezdeményezte júniusban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból