szerző:
Csikász Brigitta

Váratlan fordulatként a Pest Megyei Bíróságon maga az ügyész kérte a törökbálinti petárdaraktár 2004-ben történt felrobbanása ügyében a három megvádolt cégvezető felmentését. A meghátrálás oka, úgy tudjuk, az, hogy a szakértők téves szakvéleményeket adtak, s a raktárban tárolt feketelőpor mennyisége megfelelt a megengedettnek. A bíró egyetértett az ügyésszel és felmentette a három vádlottat.

A petárdaraktár felrobbanása után indult büntetőeljárás alakulását a hvg.hu az elmúlt években figyelemmel kísérte. Mint ismert, 2004. augusztus 5-én detonáció történt a Pyro-Technic Kft.-nek a törökbálinti Mechanikai Művek területén található raktárában. A robbanásban három ember életét vesztette, hatan pedig megsebesültek.

A történtek miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a cég három vezetőjével szemben, míg a kft. peremartoni egységének vezetőjével, Lengyel Gáborral szemben pedig robbanóanyaggal való visszaélés miatt indított eljárást. Mindkét cselekményért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Robbanás utáni légifelvétel
©

Gyúelegy

A Pest Megyei Főügyész (PMFÜ) úgy találta, hogy a három cégvezető megsértette a raktárépületnek és a raktározási szabályoknak a pirotechnikai tevékenység végzésére vonatkozó rendelkezéseit, illetve a raktárépületben engedély nélkül tároltak feketelőport. A vádhatóság – a szakértői vélemények alapján – a robbanás okaként azt nevezte meg, hogy a raktár felépítése és szabálytalan szellőztetése miatt a szabálytalanul tárolt alapanyagok, valamint a szabályos csomagolás és termékmozgás során feketelőpor, fémsoros elegy rakódott le az épületben. A robbanásban pedig a levegőben eloszló állapotú anyagok is közrejátszottak. Az ügyészség 2006 márciusában emelt vádat, a tárgyalás a Budakörnyéki Bíróságon 2007. február 20-án kezdődött el.

Még a tárgyalás elején, 2007 nyarán, a bíró kizárta az eljárásból azt a két igazságügyi szakértőt, akiknek a szakvéleményére alapozta a PMFÜ a vádakat, így azt, hogy a 118 négyzetméteres pirotechnikai raktárban 230 kilogramm lőpor és más pirotechnikai robbanószerek keveréke repült a levegőbe. A vádlottak viszont az eljárás elejétől ragaszkodtak ahhoz, hogy a raktárban nem a lőpor miatt történt a detonáció, hanem valakik TNT-t robbantottak. A tárgyaláson a Pyro-Technic egykori vezetője, Tóth Ferenc elmondta azt is, hogy a vádirat porrobbanásról beszél, ami egy pirotechnikai készáruraktárban, ahol bedobozolt, becsomagolt tűzijátékokat tárolnak, lehetetlenség.

©

Változó álláspont

Az ügyészség álláspontja a tárgyalás során megváltozott, s tavaly június 1-jén ejtette a robbanóanyaggal való visszaélés vádját, mondván, a feketelőport szabályosan, az Országos Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Főigazgatósága Rendészeti Osztályának engedélyével tárolták, így a Lengyel Gáborral megindult eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették. A több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés vádját viszont fenntartotta az ügyészség. Ezt követően a büntetőper az illetékességi szabályok változása miatt átkerült a Budaörsi Városi Bíróságra, és a bíróváltás miatt idén október 11-én az elejéről kezdődött a tárgyalás. A büntetőeljárás mellett polgári perek is indultak a Pyro-Technic ellen, de azokat addig nem fejezik be, míg a büntetőügy le nem zárul.

A hét éve tartó eljárásban a legutóbbi tárgyalás, amit november 28-án tartottak, meglepő fordulatot hozott. Az ügyészség ugyanis maga kérte a törökbálinti vádlottaknak, Tóth Ferencnek és két társának a felmentését. A vádhatóság meghátrálásának oka, úgy tudjuk, az, hogy a szakértők téves szakvéleményeket adtak, s a raktárban tárolt fekete lőpor mennyisége megfelelt a megengedettnek. Ezzel a bíró is egyetértett, és mind a három vádlottat bűncselekmény hiányában felmentették.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megkezdődött a törökbálinti robbanás vádlottainak pere

A vád ismertetésével megkezdődött a Budakörnyéki Bíróságon a törökbálinti petárdaraktár-robbanás büntetőpere. A Pest Megyei Főügyészség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével és robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolja a Pyro-Technic Kft. négy vezetőjét.

Csikász Brigitta Itthon

Hamis vádaskodás a törökbálinti robbanás ügyében

Miközben javában zajlik a törökbálinti petárdaraktár-robbanás büntetőpere, hamis vád miatt ötven nap közmunkára ítélték T. Gábor egykori rendőrt, aki azt állította, hogy a raktár tulajdonosai, a Pyro-Technic Kft. vezetői olyan vallomás megtételére akarták rábírni, amely felmentette volna őket a rendőrségi gyanúsítás alól.

Csikász Brigitta Itthon

Törökbálinti robbanás: a vád szakértőit kizárták az eljárásból

Kizárta a bíró az eljárásból a törökbálinti robbanás ügyében folyó tárgyaláson azt a két szakértőt, akiknek a szakvéleményére az ügyészség a vádat alapozta. Mivel Bródy Béla ügyész új szakértők kirendelését kérte, a tárgyalást novemberre napolta el a bíró.

MTI Itthon

Három napig olvassák fel a törökbálinti robbanások vádiratát

Iratismertetéssel kezdődött újra a 2004-es, három halálos áldozatot követelő törökbálinti petárdaraktár-robbanás vádlottjainak büntetőpere, a volt ügyvezetőt és két társát több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolják.

Helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant

Helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant

Egészségtelen a levegő Szegeden

Egészségtelen a levegő Szegeden

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

Szállodát igazgat új cégével Tiborcz eliosos üzlettársa

Szállodát igazgat új cégével Tiborcz eliosos üzlettársa

Máté Kriszta: „Ritka kincs, ha valakinek van egy Vitrayja”

Máté Kriszta: „Ritka kincs, ha valakinek van egy Vitrayja”