szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz azt javasolja, hogy december 13-án szavazzon az Országgyűlés a Kúria és az újonnan létrejövő Országos Bírósági Hivatal elnökéről, ha Schmitt Pál köztársasági elnök ezen a héten javaslatot tesz a két jelölt személyére. Ebben az esetben a parlament alkotmányügyi bizottsága már jövő hétfőn meghallgathatná őket.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az államfővel kedden konzultál a jelölésről. A Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi tájékoztatása szerint Schmitt Pál kedden egyeztetni fog minden parlamenti párt képviselőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, Polt Péter legfőbb ügyésszel, valamint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel is.

Lázár János hangsúlyozta: azért kell december közepén megválasztani az új bírósági vezetőket, hogy 2012. január 1-jétől a bírói szervezet gördülékenyen működhessen, és megkezdődhessen az igazságszolgáltatás gyakorlati átalakítása.

Megjegyezte: reméli, minden frakcióvezetőt és az érintett közéleti szereplőket is meghallgatja Schmitt Pál, hiszen "korábban volt olyan köztársasági elnök, aki az LB-elnök személyére a parlamenti pártok véleményének kikérése, illetve figyelembe vétele nélkül tett javaslatot".

Lázár János
©

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek van-e jelöltje a Kúria és az OBH elnöki posztjára, azt válaszolta: először szeretné megtudni, hogy Schmitt Pál be akarja-e jelenteni, hogy kit kíván jelölni, vagy véleményt kíván kérni.

Lázár János emlékeztetett: a kedd reggeli frakcióülésen alakítják ki álláspontjukat a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Közölte azt is, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnöknek ezen a héten kell lefolytatnia az önkormányzati törvényjavaslattal kapcsolatos további egyeztetéseket, a Fidesz-KDNP-frakció pedig jövő héten szavaz a módosító indítványokról, ahogyan az új választási törvényhez érkezett változtatási javaslatokról is.

Azzal a kormányjavaslattal kapcsolatban, amely szerint először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni azt az államadósság-csökkentési szabályt, amelyet az ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés rögzítene, Lázár János úgy reagált: kedden foglalkozik a kérdéssel a parlament gazdasági bizottsága. Azt azonban kijelentette, hogy az adósságkorlátokhoz ragaszkodni kell.

Azzal összefüggésben, hogy a kormány jelenleg nem tervezi az állami üdülővagyon teljes körű értékesítését, ahogyan ő azt korábban kezdeményezte, Lázár János azt mondta: ezt figyelembe véve újabb írásbeli kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek, javasolva, hogy az állami üdülőket kizárólag hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek használhassák, az állami vezetők, köztisztviselők pedig - az államfő, a miniszterelnök és a házelnök kivételével - ne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!